[matura 2005] Jaki kalkulator na mature?
-
Ptolemeusz
- Użytkownik

-
tarnoś
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
U mnie w szkole kalkulatory są zbierane, więc dzisiaj poszedłem ze zwykłym kalkulatorem (+ - / * sqrt) a dziewczyna stojąca przedemną pokazuje CASIO fx-570ms (oblicza dowolne rownania, ma statystyke ale wszystko w "MODE", czyli troche ukryte). No i gościu przyglądał się ok 1,5 min i stwierdził że nie ma oznaczeń statystycznych więc kalkulator statystyki nie posiada.
Ja nic nie powiedziałem bo sam mam CASIO fx-911ms czyli prawie identyczny.
Zwykły kalkulator schowałem do siatki a jutro przynosze casio.
Wiem że nie jestem uczciwy wobec innych, ale w wielu LO w ogóle nie zbierają kalkulatorów, a wiadomo że pilnujący nie będą matematykami, więc nawet graficzny pewnie przejdzie.
Jak zwykle należy pogratulować CKE
Ja nic nie powiedziałem bo sam mam CASIO fx-911ms czyli prawie identyczny.
Zwykły kalkulator schowałem do siatki a jutro przynosze casio.
Wiem że nie jestem uczciwy wobec innych, ale w wielu LO w ogóle nie zbierają kalkulatorów, a wiadomo że pilnujący nie będą matematykami, więc nawet graficzny pewnie przejdzie.
Jak zwykle należy pogratulować CKE
-
droopy
- Użytkownik

tak, dzisiaj wziołem aż 3 kalkulatorki, jeden mój casio fx-100ms, jeden taki trochę prostszy (właśnie taki o jakim mowa na stronie cke) i zupełnie podstawowy +-*/sqrt i poszedłem do matematyczki i a ona mi mówi, że kalkulatory nie są zbierane, a przed maturą raczej nie będą sprawdzane
spoko
spoko
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Nie będą sprawdzali? Ciekawe czy pozwolili by mi wnieść kalkulator graficzny...? =)
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
-
droopy
- Użytkownik

no, chyba aż taki przekręt to by mógł nie przejść
ale kalkulator kalkulatorem, a i tak np. w statystyce trzeba wzorki z tablic wypisać i obliczyć na piechotę, można sobie tylko wynik sprawdzić....
ale kalkulator kalkulatorem, a i tak np. w statystyce trzeba wzorki z tablic wypisać i obliczyć na piechotę, można sobie tylko wynik sprawdzić....
-
tarnoś
- Użytkownik

To chyba zależy tylko od stopnia znajomości kalkulatorów przez sorów od WF, katechetów, polonistek, anglistów itd.
Ale gorzej jak bedziesz miał np. fizyka w komisji (ja nie mam )....
Co do statystyki to mam nadzieje ze będą normalne zadania i danych dadzą tylko 5-8.
Bo liczenie odchylenia z 30 danych na piechotę nie jest najlepszą rozrywką.
Ale gorzej jak bedziesz miał np. fizyka w komisji (ja nie mam )....
Co do statystyki to mam nadzieje ze będą normalne zadania i danych dadzą tylko 5-8.
Bo liczenie odchylenia z 30 danych na piechotę nie jest najlepszą rozrywką.
-
droopy
- Użytkownik

taa, mój anglista jak mu dałem kalkulator żeby podliczł sobie średnie to nie miał problemy z uruchomieniem, a jak się wyłancza to jakieś 5 minut myślał i nie wymyślił
-
tarnoś
- Użytkownik

No i to jest właśnie najgorsze w całej reformie. Matura decyduje o dostaniu się na studia i miała być suuuuper obiektywna.
A i tak wszystko zależy co postanowi dyrektor i nauczyciele, kto cie pilnuje, czy egzaminatorzy są "pomocni", czy matematyk zna się na kalkulatorach....... smutne, bo polskie.
A i tak wszystko zależy co postanowi dyrektor i nauczyciele, kto cie pilnuje, czy egzaminatorzy są "pomocni", czy matematyk zna się na kalkulatorach....... smutne, bo polskie.
- Zlodiej
- Użytkownik

U nas jednak moga być tylko z +/-/:/*/sqrt ... Pomimo tego, że w niemal kazdej innej szkole mogą byc z innymi funkcjami ... Tylko, że jeden z obserwatorów powiedział, że jak bedą u nas inne niż te z podstawowymi działaniami to napisac będzie musiał uwage do OKE ...
-
droopy
- Użytkownik

taa, to samo ze sprawdzaniem brudnopisów czy podkreśleniem tematu na polskim, wszystko zależy od nauczycieli....
- mgol
- Użytkownik

Wiecie co... I ta matura ma kwalifikować na studia? Przecież procedury interpretowane są dowolnie, w niektórych miejsach wszystko jest wg przepisów, w niektórych przechodzą wszystkie kalkulatory, a nawet udaje się ludziom ściągać. Przecież to parodia. Czy wszyscy za wszelką cenę chcą rozwalić wszystko, co jeszcze jest dobrego w polskim systemie edukacji? Wszystko to jst całkowicie nieodpowiedzialne. CKE się popisuje, kasę biorą za siedzenie na dupie - przepraszam za takie słowa, ale tego się nie da inaczej ująć...
A jeśli ktoś zamierza ściągać, niech się zastanowi, jak sam staje się siłą destruktywną. O takich ludziach miewam dosyć niskie mniemanie.
Howgh!
A jeśli ktoś zamierza ściągać, niech się zastanowi, jak sam staje się siłą destruktywną. O takich ludziach miewam dosyć niskie mniemanie.
Howgh!
-
droopy
- Użytkownik

niektóre uczelnie zapowiedziały, że przeprowadzą jeszcze dodatkowe egzaminy...
co do ściągania, nie jest tak łatwo zobaczyć co ma inny napisane, a przynajmniej u mnie komisja na żadne szepty nie pozwalała, tylko te karty odpowiedzi na angielskim ułatwiały ściąganie bardzo....
co do ściągania, nie jest tak łatwo zobaczyć co ma inny napisane, a przynajmniej u mnie komisja na żadne szepty nie pozwalała, tylko te karty odpowiedzi na angielskim ułatwiały ściąganie bardzo....
- Zlodiej
- Użytkownik

mgol,
Zgodzę sie z tym ... No nie żebym był zazdrosny, ale jak słysze, że ktoś sie chwali jak można było ściagać to lekko się źle robi. Potem taka osoba bedzie miała mnóstwo punktów... Dostanie się na studia (zabierając miejsce osobie uczciwszej, ale lepszej umiejętnościowo) no i wszystko fajnie, ale nie da rady i poleci po pół roku ...
No, ale co takiej osobie zrobisz...
Co do systemu to jest masakra ... Te zasady mi się z pewnym okresem kojarzą ... Równość wobec każdego maturzysty ... No i jak to było ... Jedni są równi, a drudzy równiejsi ...
droopy,
Można było ściagać i to napewno nie w jednej szkole ... Tyle się mówiło o tych rygorach, ale niektórym nauczycielom zapewne żal było wyrzucać i niszczyc ten rok uczniom ... Jakby tak w ciagu jednego dnia w szkole za sciaganie poleciało z 20 osób na 1000 to odrazu chęć ściągania by gdzieś znikła ...
Zgodzę sie z tym ... No nie żebym był zazdrosny, ale jak słysze, że ktoś sie chwali jak można było ściagać to lekko się źle robi. Potem taka osoba bedzie miała mnóstwo punktów... Dostanie się na studia (zabierając miejsce osobie uczciwszej, ale lepszej umiejętnościowo) no i wszystko fajnie, ale nie da rady i poleci po pół roku ...
No, ale co takiej osobie zrobisz...
Co do systemu to jest masakra ... Te zasady mi się z pewnym okresem kojarzą ... Równość wobec każdego maturzysty ... No i jak to było ... Jedni są równi, a drudzy równiejsi ...
droopy,
Można było ściagać i to napewno nie w jednej szkole ... Tyle się mówiło o tych rygorach, ale niektórym nauczycielom zapewne żal było wyrzucać i niszczyc ten rok uczniom ... Jakby tak w ciagu jednego dnia w szkole za sciaganie poleciało z 20 osób na 1000 to odrazu chęć ściągania by gdzieś znikła ...
- bisz
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
moj liczy rownania i wielomiany 3 stopnia co mi sie przydalo troche pogadali czego to nie moze ale odnioslem wrazenie ze sami nie wiedza co to sinus i cosinus, pierw pokazalem prosty -+/*sqrt a potem wyciagnalem pr0 fx-991MS ktory spisal sie znakomicie
- Zlodiej
- Użytkownik

bisz,
Ja miałem kalkulator prosty i ogólnie żaden lepszy nie był mi potrzebny ... Przydał się jedynie do obliczenia 2 zadań ... Z statystyką oraz z serwetką ...
Pozatym po co ryzykować... U nas była taka nauczycielka, że już sam jej głos powodował, że sie skupić nie mogłem ... Tak denerwowała ... Zobaczyłaby kalkulator nie prosty i żegnamy ...
Ja miałem kalkulator prosty i ogólnie żaden lepszy nie był mi potrzebny ... Przydał się jedynie do obliczenia 2 zadań ... Z statystyką oraz z serwetką ...
Pozatym po co ryzykować... U nas była taka nauczycielka, że już sam jej głos powodował, że sie skupić nie mogłem ... Tak denerwowała ... Zobaczyłaby kalkulator nie prosty i żegnamy ...