A dlaczego nie?Xiaos pisze:Dlaczego?
Będzie klucz, to zobaczymy, jak jest w tym roku.
JK

A dlaczego nie?Xiaos pisze:Dlaczego?

Jeśli można, to czy klucz matur, ten dla egzaminatora ma status SECRET, dobrze pamiętam?Jan Kraszewski pisze: A dlaczego nie?
Będzie klucz, to zobaczymy, jak jest w tym roku.
JK

Nie wiem czy w 100% i oficjalnie odpowiem na twoje pytanie, lecz Kliknijs_wan pisze:mam dość nietypowe pytanie. czy istnieje ogólnodostępna podstawa programowa wyznaczająca jakie zadania mogą znaleźć się na maturze? moje pytanie wynika stąd, że dostałam informację od nauczyciela, że zadanie typu "bryła w bryle" nie znajduje się ani w informatorze ani w zbiorze CKE i jego zdaniem nie powinno znaleźć się na maturze. Jak to wygląda w praktyce?

Np. .s_wan pisze:mam dość nietypowe pytanie. czy istnieje ogólnodostępna podstawa programowa wyznaczająca jakie zadania mogą znaleźć się na maturze? moje pytanie wynika stąd, że dostałam informację od nauczyciela, że zadanie typu "bryła w bryle" nie znajduje się ani w informatorze ani w zbiorze CKE i jego zdaniem nie powinno znaleźć się na maturze. Jak to wygląda w praktyce?
Podstawowy klucz jest udostępniany razem z rozwiązaniami.Xiaos pisze:Jeśli można, to czy klucz matur, ten dla egzaminatora ma status SECRET, dobrze pamiętam?

Xiaos pisze:Nie wiem czy w 100% i oficjalnie odpowiem na twoje pytanie, lecz Kliknij
Pokaż wymagania CKE na tych stronach:
... -kurs.html
... -kurs.html
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Pod oba linkami można wyczytać, że uczeń ma określać jaką figurą jest przekrój sfery oraz graniastosłupów i ostrosłupów płaszczyzną. Jeżeli podstawa programowa określa ogólne wymagania to czy to oznacza, że nie ma jakiegoś dokumentu który określałby je dokładnie? Mój nauczyciel mówił nam, że zadania tego typu z pewnością na maturze się nie pojawią, ponieważ nie ma tego w podstawie, więc przyznam, że zadziwiło mnie, kiedy jednak w arkuszu znalazło się zadanie z kulą wpisaną w czworościan.Jan Kraszewski pisze: Np. [url=https://gwo.pl/files/download/11489]tutaj[/url].
Nie widzę powodu, dlaczego nie miałoby być takiego zadania. Podstawa programowa określa ogólne wymagania i wg mnie to zadanie mieści się w nich.

Nie. Czego byś się spodziewała? Listy typów zadań, jakie mogą być na maturze? Moim zdaniem rozwiązanie tego zadania nie wymagało niczego, czego nie byłoby w podstawie.s_wan pisze:Jeżeli podstawa programowa określa ogólne wymagania to czy to oznacza, że nie ma jakiegoś dokumentu który określałby je dokładnie?
No to Twój nauczyciel pomylił się.s_wan pisze:Mój nauczyciel mówił nam, że zadania tego typu z pewnością na maturze się nie pojawią, ponieważ nie ma tego w podstawie,

Jeden punkt jest niewykluczony.thiem pisze:1.W zadaniu z trójkątem ostrokątnym istnieje jakieś rozwiązanie z twierdzeniem cosinusów? Zapisałem je dla dwóch trójkątów, na które podzieliła trójkąt dwusieczna i zastanawiam się, czy chociaż 1 pkt za to może być, bo dalej i tak nie miałem pomysłu.
Współczuję egzaminatorowi, który będzie to sprawdzał... Jeśli jest dobrze (nie chodzi o sam wynik), to powinno być uznane.thiem pisze:2.Czy poprawne jest rozwiązanie zadania z prawdopodobieństwem za pomocą drzewka, na którym przedstawiłem 2 pierwsze losowania, a potem pod każdą z tych 64 liczb zapisałem jakie liczby mogą zostać wylosowane w 3, żeby spełnić warunek z podzielnością iloczynu przez 4? Wynik mam dobry, jednak metoda trochę "siłowa".

owszem, istnieje rozwiązanie z twierdzeniem cosinusów, ale trzeba dodatkowo skorzystać z twierdzenia o dwusiecznej kąta zewnętrznego w trójkącie1.W zadaniu z trójkątem ostrokątnym istnieje jakieś rozwiązanie z twierdzeniem cosinusów? Zapisałem je dla dwóch trójkątów, na które podzieliła trójkąt dwusieczna i zastanawiam się, czy chociaż 1 pkt za to może być, bo dalej i tak nie miałem pomysłu.