IX (9) OMG - I etap.
-
Kaf
- Użytkownik

IX (9) OMG - I etap.
gus, czy tą wartość wybrałeś sobie po prostu, czy ma jakieś uzasadnie?
Ja też myślę, że przejdę, ale okaże się to dopiero. Jestem bardzo ciekaw, jakie zadania będą na 2. etapie.
Ja też myślę, że przejdę, ale okaże się to dopiero. Jestem bardzo ciekaw, jakie zadania będą na 2. etapie.
-
gus
- Użytkownik

- Podziękował: 18 razy
IX (9) OMG - I etap.
Ta liczba była świętą liczbą Majów, nie znasz jej?Kaf pisze:gus, czy tą wartość wybrałeś sobie po prostu, czy ma jakieś uzasadnie?
Założę się, że tak jak w części korespondencyjnej, przynajmniej jedno zadanie na drugim etapie będzie można rozwiązać posługując się zawartością gazetki "Kwadrat". Nie bez powodu ją redagowali.
IX (9) OMG - I etap.
Ja obstawiam taki 2 etap:
1 albo 2 zadania darmowe jak to zwykle bywa. Poza tym myślę, że będzie układ równań (w kwadracie ostatnio były układy i dawno w sumie na II etapie nie pojawiły się), znaleźć wielościan (tu zgadzam się z kolegą Kaf) no i jeszcze jedno - tu bym typował między kombinatoryką, jakąś podzielnością albo geo na płaszczyźnie
1 albo 2 zadania darmowe jak to zwykle bywa. Poza tym myślę, że będzie układ równań (w kwadracie ostatnio były układy i dawno w sumie na II etapie nie pojawiły się), znaleźć wielościan (tu zgadzam się z kolegą Kaf) no i jeszcze jedno - tu bym typował między kombinatoryką, jakąś podzielnością albo geo na płaszczyźnie
-
gus
- Użytkownik

- Podziękował: 18 razy
IX (9) OMG - I etap.
Ja mam przeczucie, że będzie jedno niedarmowe, ale też niezbyt trudne zadanie tekstowe, typowe dla OMG, np. z punktami za remis, wygrany mecz itp.
-
Kaf
- Użytkownik

IX (9) OMG - I etap.
Tak trochę z innej beczki: macie jakiegoś kolegę/koleżankę, z którym/ą możecie porozmawiać o matematyce, zadaniach, OMG itp.?
-
omegaalfa79
- Użytkownik

IX (9) OMG - I etap.
O co chodzi z tym progiem B? Jeśli dobrze zrozumiałem, to jest on niższy od progu A i "z niego" przechodzi osoba z najwyższym wynikiem ze szkoły (jeśli go osiągnie), a nikt ze szkoły nie przeszedł z progu A?
I wiecie jak liczone są pkt. ogólne? Każdy pkt z testu ma większą wagę niż pkt z korespondencyjnych czy nie?
I wiecie jak liczone są pkt. ogólne? Każdy pkt z testu ma większą wagę niż pkt z korespondencyjnych czy nie?
-
Kaf
- Użytkownik

IX (9) OMG - I etap.
omegaalfa79, z tym progiem B, to chodzi o to, że jeżeli dana osoba ma przynajmniej B, ale nie ma A punktów, i w jego w szkole jest najlepszy, to przechodzi do drugiego etapu.
Co do punktów: punkt to punkt, z każdej części ma taką samą wartość.
Co do punktów: punkt to punkt, z każdej części ma taką samą wartość.
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
IX (9) OMG - I etap.
Ja II etap obstawiam tak:
1. Jakiś banalny układ równań.
2. Prosta plani.
3. Trywialna teoria liczb.
4. Fajna kombi.
5. Czy istnieje wielościan...
1. Jakiś banalny układ równań.
2. Prosta plani.
3. Trywialna teoria liczb.
4. Fajna kombi.
5. Czy istnieje wielościan...
-
Pinionrzek
- Użytkownik

IX (9) OMG - I etap.
Na II etapie nie było stereo od 2 lat, więc raczej będzie w tym roku. Wolałbym jednak, żeby to była stereo, gdzie nie będzie trzeba znajdować wielościanu.
-
Pinionrzek
- Użytkownik

IX (9) OMG - I etap.
Cieszę się, że próg był w miarę wysoki, bo z tego co widzę to większość randomów w mojej szkoły, która odpisywała od siebie zadania nie przeszła.
IX (9) OMG - I etap.
Co do tego, że próg był wysoki Pinionrzek to się nie zgodzę. Ja miałem 11,5 punkta i poszło mi w korespondencyjnych nie za dobrze: cztery zrobione, a trzy tylko "liźnięte" i to tak powierzchownie, no chyba, że mi to uznali Najbardziej mnie przeraża ten wielki czerwony napis u góry, bo mimo, że sam robiłem zadania to i tak zawsze jestem winny
-
Pinionrzek
- Użytkownik

IX (9) OMG - I etap.
Jesteś z Olsztyna, więc zapewne miałeś inny próg. W moim województwie najprawdopodobniej był wysoki. A tak w ogóle to zdyskwalifikowali Cię?