dawid.barracuda pisze:Nie, ja tylko miałem. W szkole w ogóle. U mnie drugi wynik w klasie był 76% jak dobrze pamiętam, mogę się pomylić +/- 2%.
Naprawdę tak kiepsko? U nas w klasie, co my przecież jesteśmy na bio-chemie, ze 4 wyniki powyżej 90% na pewno będą. O mat-fizach i mat-geach już nie wspominając.
dawid.barracuda pisze:
I dzięki Lunette za gratulacje
Niestety nie każdy lubi matmę, nad czym można jedynie ubolewać. No nie oszukujmy się, że przeciętny śmiertelnik który tego nie lubi i mu się nie chce to nie ma większych szans na zdanie. Przynajmniej tej matury z wczoraj, bo najprostsza nie była mimo wszystko. Nawet jak się matmę przecież lubi bardzo i robi się tony zadań to zawsze można gdzieś się pomylić, że 2 + 2 = 5.-- 22 lis 2012, o 21:09 --Poza tym mam w szkole masę agentów którzy nie robią nic, więc czego tu oczekiwać.
No u mnie tak samo pewnie dosyć słabo wypadnie. Ja oczekuje, jak nic nie zwaliłem dodatkowo 92%, ale jestem w humanie . I tak, w tej matematycznej nikt mnie nie przybije, ide o zakład...
gratualcje dawid.barracuda, oby dzisiaj też poszło
Jak wrażenia po rozszerzeniu ? Moim zdaniem nie była zbyt trudna, chociaż nie zrobiłem (dobrze) zadania z jednokładnością, nie przypominam sobie, żebyśmy robili takie na lekcji, a z tablic źle kombinowałem, bo wzór był podany dla środka (0,0).
Jaki wzór funkcji wyszedł w zadaniu gdzie trzeba było z wzorów Viete'a z korzystać ? Oraz jaka dziedzina i zbiór wartości ?
Wg. mnie to jedna z najtrudniejszych matur jakie pisałem (a trochę już pisałem)
Jaki wzór funkcji wyszedł w zadaniu gdzie trzeba było z wzorów Viete'a z korzystać ? Oraz jaka dziedzina i zbiór wartości ?
chyba \(\displaystyle{ 3m-2}\) ale nie jestem pewien znaków
prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ 19/75}\)
pole przekroju ostrosłupa (chyba najtrudniejsze zadanie) \(\displaystyle{ 9\sqrt{97}}\)
logarytm dla \(\displaystyle{ m \in (- \infty ;0)\0}\) rozwiązań dla \(\displaystyle{ m=0 \2}\) rozwiązania dla \(\displaystyle{ m \in (0; \infty )}\) 4 rozwiązania
Ostatnio zmieniony 23 lis 2012, o 15:09 przez HuBson, łącznie zmieniany 2 razy.
Mi wyszło \(\displaystyle{ -3m+2}\) czyli jeżeli nie jesteś pewien znaków to może mamy obydwaj tak samo i obydwaj dobrze A Zbiór wartości i Dziedzina ? Dziedzina to \(\displaystyle{ R - \{-2\}}\) a Zbiór wartości to \(\displaystyle{ R -\{8\}}\) ?
Ostatnio zmieniony 23 lis 2012, o 15:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Mi wyszło -3m+2 czyli jeżeli nie jesteś pewien znaków to może mamy obydwaj tak samo i obydwaj dobrze A Zbiór wartości i Dziedzina ? Dziedzina to R - {-2} a Zbiór wartości to R - {8} ?
a o założeniu że \(\displaystyle{ \Delta \ge 0}\) pamiętałeś?
O kurna, ale błąd, faktycznie, skupiłem się od razu tylko na tych wzorach Viete'a i heja, wydawało mi się, że coś za mało liczenia, a tu klops... Trudno, punkty polecą.
Pamiętasz za ile było to zadanie oraz zadanie z jednokładnością ? Myślę, że oprócz tych zadań nie mam raczej błędów bo tylko w tych się zastanawiałem, ale zobaczy się.
Pamiętasz za ile było to zadanie oraz zadanie z jednokładnością ? Myślę, że oprócz tych zadań nie mam raczej błędów bo tylko w tych się zastanawiałem, ale zobaczy się.
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\) powinna być, bo miały być dwa różne miejsca zerowe. Funkcja przy tym zadaniu mi wyszła \(\displaystyle{ -3m + 2}\). Ogólnie uważam, że prostacka ta matura nie była. Z jednokładnością zaskoczyli, bo jak pamięcią sięgam nie pamiętam kiedy to było w jakimś arkuszu. Niemniej jednak zadania ciekawe. I nie mogę się wyniku doczekać. Maksa jednak już na bank nie będzie.
na początku chciałem tam dopełnić trójkąt (ścianę boczną) do trójkąta prostokątnego i potem pitagoras ale w porę połapałem się że idzie ładnie z podobieństwa "połówki" ściany bocznej dopiero potem pitagoras do policzenia
długości ramienia trapezu równoramiennego (przekroju) dalej znowu pitagoras i mamy wysokość i podstawy trapezu.
w tym zadaniu z funkcją kwadratową zbiorem wartości nie powinien być zbiór liczb rzeczywistych, a dziedziną to co wyszło z założeń delty i wzorów Viete'a?