MIM UW czy MINI PW

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Panda
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

MIM UW czy MINI PW

Post autor: Panda »

Hej,
ja mam do studiów jeszcze trochę, chciałbym tylko spytać o jedno:
miodzio1988 pisze:[...]

Gdybym miał wybór między PW, a UW to zawsze bym wybrał PW. Jest to dosyć oczywisty wybór dla każdego kto troszkę myśli o swojej przyszłości ;]
Czy nie uważasz, że podważasz tutaj albo jakiekolwiek myślenie o przyszłości wszystkich, którzy idą na UW?

I dziwisz się potem, że ludzie na to reagują agresywnie:
Zacytuję sam siebie może. Wszyscy z UW mają takie kompleksy w związku z PW czy mi się wydaje?
?
Ostatnio zmieniony 30 lip 2012, o 14:19 przez Panda, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

MIM UW czy MINI PW

Post autor: zidan3 »

Mi tylko chodziło o wytłumaczenie tej wypowiedzi:
Gdybym miał wybór między PW, a UW to zawsze bym wybrał PW. Jest to dosyć oczywisty wybór dla każdego kto troszkę myśli o swojej przyszłości ;]
Teraz żadnych konkretów Ci nie powiem, bo jak? Czytam i robię z ubezpieczeń tyle na ile pozwala mi wiedza z RP(którą rozwijam, od kiedy znam bardziej analizę).
jakie perspektywy pracy widzisz po tych studiach na UW?
Chodziło o to, że program na UW przygotowywuje do aktuariatu(sądząc po programie i przykładach absolwentów UW-aktuariuszach), a nie o to ile teraz wiem.

A jak Ty sobie mnie interpretujesz w tej kwestii(w chwili obecnej) to inna sprawa, która mnie nie obchodzi i raczej nie powinna być w tym temacie.

A z własnego doświadczenia jak UW przygotowywuje do pracy w ubezpieczeniach rzeczywiście wypowiem się za 3-4lata.

Pozdrawiam.
edit
Panda pisze:
miodzio1988 pisze:[...]

Czy nie uważasz, że podważasz tutaj albo jakiekolwiek myślenie o przyszłości wszystkich, którzy idą na UW?
O tym własnie pisałem.

Odpowiedź na post niżej:
Nie mówię, że po PW nie ma.
Ja w ogóle nie mówiłem, która uczelnia jest lepsza. To Ty zaatakowałeś mnie pytaniem o perspektywy.
A ja wczesniej uzasadniłem mój wybór UW.
Kończę i tak za dużo niepotrzebnych postów tu napisałem(liśmy).
Ostatnio zmieniony 30 lip 2012, o 14:39 przez zidan3, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

MIM UW czy MINI PW

Post autor: miodzio1988 »

I dziwisz się potem, że ludzie na to reagują agresywnie:
Troszkę podważam, fakt. Na razie nikt nie pokazał, że nie ma w tym prawdy. Kolega zidan3, miał okazje i co pokazał? Nic.
Wiesz jeśli się opiera swoje myślenie na tym, że byłem na olimpiadzie, na UW idą wszyscy olimpijczycy z Wawy, to będzie na pewno ok na studiach i po studiach, to nie dziw się, że mnie to lekko śmieszy i daje do myślenia. A takie myślenie w tym temacie spotkaliśmy( nie ze strony kolegi zidan3)
Teraz żadnych konkretów Ci nie powiem, bo jak?
I to mówi osoba, która poważnie myśli o swojej przyszłości. No proszę Cię.
Chodziło o to, że program na UW przygotowywuje do aktuariatu(sądząc po programie i przykładach absolwentów UW-aktuariuszach), a nie o to ile teraz wiem.
Na PW nie przygotowuje? Nie ma ludzi po PW, którzy są aktuariuszami?

No i jeszcze raz powiem: po co się wypowiadacie jak, tak naprawdę, nic nie wiecie(bez urazy chłopaki, ale sam też nic nie wiedziałem w wieku 18-19 lat) Przez to właśnie temat wygląda tak jak wygląda.
dzidzia piernik

MIM UW czy MINI PW

Post autor: dzidzia piernik »

Wydaje mi się że sprawdzając na stronach uczelni takie rzeczy jak: kadra, badania, ew. granty i publikacje widać która jest lepsza.
miodzio1988

MIM UW czy MINI PW

Granty:

... nia_granty

Kadra:

http://www.mini.pw.edu.pl/tikiwiki/tiki ... pracownicy

http://www.mimuw.edu.pl/wydzial/organiz ... pracownicy

Publikacje:
http://www.mini.pw.edu.pl/tikiwiki/tiki ... publikacje

http://www.mimuw.edu.pl/badania/publika ... 0000&parb=

dzidzia piernik, możesz wskazać lepszy wydział? Uzasadnienie od razu prosimy.
dzidzia piernik

MIM UW czy MINI PW

Post autor: dzidzia piernik »

Patrząc na kadrę to na UW jest liczniejsza i jest więcej znanych nazwisk. UW prowadzi badania w większej liczbie dziedzin. Ogólnie UW wypada lepiej ale jak ktoś patrzy na konkretne przedmioty i chce się uczyć np. geometrii rzutowej czy teorii katastrof to pewnie że PW lepsza. Kto co lubi.
miodzio1988

MIM UW czy MINI PW

Kto co lubi.
Tutaj się zgodzę.Koniec dyskusji?
Orion94
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

MIM UW czy MINI PW

Post autor: Orion94 »

Mam pytanie co do studiowania matematyki, a konkretniej matematyki stosowanej. Czy UW wiele odbiega od PW jeśli chodzi o specjalizacje (otrzymywany dyplom)? Czy na UW jest odpowiednik specjalności "matematyka w naukach technicznych", która to jest na PW?
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

MIM UW czy MINI PW

Post autor: zidan3 »

Kształtując odpowiednio zasób wybieranych przedmiotów, można będzie ukończyć studia drugiego stopnia
na matematyce z jednym z następujących dyplomów:

magistra matematyki;

magistra matematyki w zakresie metod matematycznych w finansach;

magistra matematyki w zakresie metod matematycznych w ubezpieczeniach;

magistra matematyki w zakresie zastosowań matematyki; dla programu magisterskiego, który prowadzi do
tego dyplomu, przewidywane są 4 specjalizacje:
- Analiza w modelach matematycznych nauk przyrodniczych,

- Matematyka obliczeniowa,

- Metody matematyczne w biologii i naukach społecznych,

- Statystyka matematyczna;

magistra matematyki w zakresie nauczania matematyki.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

MIM UW czy MINI PW

Post autor: norwimaj »

Orion94 pisze:Mam pytanie co do studiowania matematyki, a konkretniej matematyki stosowanej. Czy UW wiele odbiega od PW jeśli chodzi o specjalizacje (otrzymywany dyplom)?
w rozdziale 2.2 są dokładnie opisane specjalizacje.
Orion94 pisze:Czy na UW jest odpowiednik specjalności "matematyka w naukach technicznych", która to jest na PW?
Z tego co widzę w przytoczonym pliku, nie ma. Jeśli Cię interesują nauki techniczne to może lepiej wybierz uczelnię techniczną (PW), nawet niekoniecznie wydział matematyki, tylko od razu to, czym chcesz się zajmować. Ewentualnie możesz wybrać specjalizację Matematyka Obliczeniowa na UW (to chyba najbliższe naukom technicznym).
emkaa
Użytkownik
Użytkownik

MIM UW czy MINI PW

Post autor: emkaa »

Cześć, aktualnie jestem na trzecim roku Matematyki na UW.

Zastanawiam się gdzie iść na magisterkę- na MiNI, czy zostać na MIiMie?
Interesują mnie zastosowania matematyki w zakresie statystki, czyli na UW poszłabym na Matematykę Stosowaną ze specjalnością Statystyka, a na PW na Statystykę Matematyczną i Analizę Danych.

W przyszłości chciałabym pracować jako analityk w banku, consultingu, może tworzyć raporty na firm (być ich outsourcerem).

Poradźcie mi proszę, gdzie mam iść- wiem, że oba wydziały w tym zakresie są podobne, ale mam za małą wiedzę o PW, żeby podjąć świadomoą decyzję. Tutaj na pewno są osoby obeznane z obydwoma środowiskami:)

PS tylko proszę o rzeczowe argumenty a nie dyskusję, która literka jest lepsza przez W w nazwie uczelni;)
ODPOWIEDZ