Matematyka - 15 pkt.

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
RSM
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Matematyka - 15 pkt.

Post autor: RSM »

No dobra, to masz policzoną 'deltę'. A jak policzysz 'deltę' w takim przypadku:
\(\displaystyle{ f(x)=-x^2-5x-2 \frac{1}{4}}\) i jak rozwiążesz nierówność \(\displaystyle{ f(x) \ge 0}\)?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Matematyka - 15 pkt.

Post autor: Jan Kraszewski »

RSM pisze:ŻADNEGO \(\displaystyle{ -10}\) NIE ZAMIENIASZ NA \(\displaystyle{ 10}\) OD TAK SOBIE.
Nie takie rzeczy potrafią na maturze zamieniać...

JK
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Matematyka - 15 pkt.

Post autor: leapi »

chciałbym delikatnie zwrócić uwagę na to, że pierwszy przykład jest nieskończony jeszcze:)
Awatar użytkownika
Katjusza
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Matematyka - 15 pkt.

Post autor: Katjusza »

Vistano pisze:
Katjusza pisze:\(\displaystyle{ \left( -10\right) ^{2}=?}\)
Daje wynik dodatny \(\displaystyle{ 100}\)
W takim razie licz dalej.
RSM
Użytkownik
Użytkownik

Matematyka - 15 pkt.

leapi pisze:chciałbym delikatnie zwrócić uwagę na to, że pierwszy przykład jest nieskończony jeszcze:)
Wiem, ale chciałem zobaczyć, czy w innym przypadku też będzie potrafił deltę policzyć. A z rozwiązaniem nierówności kwadratowych to się zejdzie jeszcze trochę.
Piog
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Matematyka - 15 pkt.

Post autor: Piog »

@Vistano chyba już zrezygnował z liczenia

Panowie, ja byłem świadkiem jak osoba sobie stała przy tablicy i musiala skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia. Mając napisany wzór \(\displaystyle{ a^{2}- b^{2} = \left(a - b \right)\left( a + b\right)}\), a poniżej \(\displaystyle{ a ^{2} - 9}\). Jak można nad takim przykładem stać 5 minut?!
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Matematyka - 15 pkt.

Post autor: leapi »

można stać i 10min.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 124 razy

Matematyka - 15 pkt.

Post autor: Lbubsazob »

Może na pierwszy rzut oka nie widać, że \(\displaystyle{ a^2-9=a^2-3^2}\).
Zresztą takich przypadków jest dużo więcej, bo mój kolega jak stał kiedyś przy tablicy, to chciał \(\displaystyle{ 7 \cdot 6}\) wymnożyć pisemnie, a jak po 5 minutach zorientował się, że się nie da, spytał się, czy ktoś ma kalkulator. Oczywiście to było w III klasie liceum.
rutra
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Matematyka - 15 pkt.

Post autor: rutra »

U mnie podobna sytuacja tyle, że w 3 gimnazjum. Kolega policzył pisemnie \(\displaystyle{ 7 \cdot 3}\) napisał 7, linijke niżej 3, podkreślił i wynik 21 Jak ktoś w III LO nie potrafi tabliczki mnożenia to ja się nie dziwie, że matura jaka by prosta nie była i tak będzie trudna.
Vistano
Użytkownik
Użytkownik

Matematyka - 15 pkt.

Post autor: Vistano »

Nie ;)
Vistano nie zrezygnował z liczenia, lecz jak pewnie wiecie we wtorek ponad 380 tys. tegorocznych maturzystów podejmuje maturę z matematyki i wśród nich jest również Vistano ;) W związku z tym nie przesiaduje przed komputerem 24h na dobę tylko po prostu do tej matury się przygotowuje w tradycyjny sposób ;) W przeciwieństwie do niektórych osób z tego forum, które maturę z matematyki równają już teraz z maturą niezdaną.

Po drugie, nie jestem aktywnym uczestnikiem tego forum więc jak na razie korzystanie z tzw. LaTeX-a i wpisywanie tych wszystkich regułek poleceń by wyszło rozwiązywanie działania jest dla mnie uciążliwe jeszcze.

No ale co ja się tłumaczę ;)

A wracając do fundamentu sprawy - wiem że potęgowanie minusowej liczby daje plus. Była to kwestia mojej szybkości rozwiązywania zadania i nieuwagi z tym związanej. Często mi umykały '-' w liczbach co spowodowało że teraz często muszę poświęcić minutę jeszcze na przeanalizowanie dokładniejsze działania. Na szczęście matura z matematyki to nie matura na szybkość.

A po drugie z tego co mi wiadomo to jest to forum dyskusyjno - pomocowe a nie forum na którym wy mnie przepytujecie a ja wam pokornie odpowiadam... no chyba że mam podbić co nie którym matematyczne ego, mojej ewentualnej nieumiejętności rozwiązania któregoś zadania ? ;> To wtedy spróbuję to wyliczyć ;)
Ostatnio zmieniony 7 maja 2012, o 01:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: niektórych.
RSM
Użytkownik
Użytkownik

Matematyka - 15 pkt.

Vistano, ja chciałem tylko pomóc (a żeby to zrobić musiałem się dowiedzieć jak rozwiązujesz te zadania, żeby móc wskazać błąd i powiedzieć co poprawić; poradnika rozwiązywania nieróności kwadratowych nie pisałem, bo jest takich mnóstwo w Internecie), bo Twój sposób rozwiązywania tego typu zadań jest błędny (o ile dobrze zrozumiałem to, o co Ci chodziło).

Moje matematyczne ego jest na tyle wysokie, że nie muszę go podbijać nierównościami kwadratowymi.
Vistano
Użytkownik
Użytkownik

Matematyka - 15 pkt.

No a Ja sądziłem że skoro wykryłeś jakiś błąd to mi powiesz na czym on polega.
Bo mnie rozwiązywania nierówności kwadratowych uczyła kompetentna do tego ( z dyplomami i innymi duperelami) osoba i na tej podstawie i wzorach rozwiązywałem inne zadania i wyniki jak i funkcja wychodziły poprawnie.

Tutaj kwestia rozbiła się o to że wcisąłem minus tam gdzie nie trzeba. Jak pisałem często mam z tym problem i mimo że znając zasady potęgowania działa zasada 'myślę dobrze, piszę źle' dlatego często muszę analizować jeszcze raz zadania co mi nie przeszkadza, bo nigdy nie uczestniczyłem i uczestniczyć w wyścigu matematycznym nie będę ;)

A że ego wysokie to źle - Ego powinno być optymalne ;)
RSM
Użytkownik
Użytkownik

Matematyka - 15 pkt.

Skoro wyniki wychodziły poprawne, to pewnie sposób jest ok, tylko opisałeś go w zły sposób, albo ja nie zrozumiałem o co chodzi. Tylko w dalszym ciągu nie rozumiem jak można nie mieć problemów z nierównościami kwadratowymi, a z równaniami ów kłopot mieć.

A z tym ego to był sarkazm. Nie mnie oceniać czy ono jest wysokie, czy nie.
Vistano
Użytkownik
Użytkownik

Matematyka - 15 pkt.

Więc widocznie albo ja się trzasnąłem w obliczeniu albo mi ten \(\displaystyle{ \LaTeX}\) nie wyszedł.
Tak czy owak, jutro w kolejnym i ostatnim dniu przygotowań do matury wezmę to zadanie jeszcze i oblicze na spokojnie.
Na razie kończą mi się moje magiczne wieczorne 4h bez nauki.

-- 7 maja 2012, o 00:53 --
Piog pisze: Panowie, ja byłem świadkiem jak osoba sobie stała przy tablicy i musiala skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia. Mając napisany wzór \(\displaystyle{ a^{2}- b^{2} = \left(a - b \right)\left( a + b\right)}\), a poniżej \(\displaystyle{ a ^{2} - 9}\). Jak można nad takim przykładem stać 5 minut?!
Coś, gdzieś jest napisane że nie można ?
Ostatnio zmieniony 7 maja 2012, o 01:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Matematyka - 15 pkt.

Post autor: miki999 »

U mnie podobna sytuacja tyle, że w 3 gimnazjum. Kolega policzył pisemnie \(\displaystyle{ 7 \cdot 3}\) napisał \(\displaystyle{ 7}\), linijke niżej \(\displaystyle{ 3}\), podkreślił i wynik \(\displaystyle{ 21}\) Jak ktoś w III LO nie potrafi tabliczki mnożenia to ja się nie dziwie, że matura jaka by prosta nie była i tak będzie trudna.
Po to wymyślono kalkulator.

Póki co zauważyłem, tak jak i chyba Vistano, że większość osób czuje silną potrzebę dowartościowania się.
ODPOWIEDZ