Matura próbna, rozszerzona operon

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 459 razy

Post autor: kamil13151 »

Tak.

-- 26 lis 2011, o 14:28 --

Jest już arkusz odpowiedzi:

Jak wam poszło? U mnie wszystko dobrze .

Ciekawostka: 11 można też z Herona, a 5 wykorzystując wzór na wysokość trójkąta równobocznego .
Narutoversum
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Narutoversum »

Także wszystko dobrze, prócz tego ze nie zapisałam drugiej równości w zadaniu z prostokątami. Z pierwszej wyszło a=b więc na tym poprzestałam. Nie widzę konieczności zapisania tej drugiej, a oni określają to jako znaczący postęp, co dla mnie jest dość wątpliwe. A wy robiliście tak jak w kluczu, czy też zapisaliście jedną równość z której wyszło a=b i na tym zakończyliście?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik

Muszą być dwie spełnione by prostokąt był kwadratem, czy nie wydało Ci się za proste zapisanie jednej równości?
Coreard
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Coreard »

Tak na dobrą sprawę to ta druga równość jest dla prostokątów (o których jeszcze nie wiemy że są kwadratami) nieprawdziwa - zakładając że np. a jest większe od b to po jednej stronie równości mamy liczbę większą od 1 a po drugiej mniejszą od 1. Jak dla mnie to z tego że są to dwa prostokąty i są one podobne wynika tylko ta pierwsza równość.
Shao
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Shao »

Mógłby ktoś napisać jak zrobić to zadanie z trójkątem, bo ja założyłem że pktA (6-x; x^{2})a B (x; x^{2} i jak robiłem porównanie dwóch odcinków AB z BC to wychdziło mi równanie 4 potęgi. Jedno z miejsc zerowych było = 3 a innych nie mogłem obliczyć
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik

Coreard pisze:Tak na dobrą sprawę to ta druga równość jest dla prostokątów (o których jeszcze nie wiemy że są kwadratami) nieprawdziwa - zakładając że np. a jest większe od b to po jednej stronie równości mamy liczbę większą od 1 a po drugiej mniejszą od 1. Jak dla mnie to z tego że są to dwa prostokąty i są one podobne wynika tylko ta pierwsza równość.
Nie wiemy, który bok do którego jest podobny, dlatego rozważamy dwie możliwości, a jak z każdej się okazuje, że \(\displaystyle{ a=b}\), stąd płynie wniosek, że to kwadrat.

Shao, 273605.htm
Coreard
Użytkownik
Użytkownik

ok ale rozpatrzenie tej drugiej możliwości nie ma jakiegokolwiek uzasadnienia, bo ta równość dla \(\displaystyle{ a \neq b}\) po prostu nie zachodzi, a pisząc ją jeszcze nie wiemy że a=b - więc nie mamy podstaw do jej zapisania
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik

ok ale rozpatrzenie tej drugiej możliwości nie ma jakiegokolwiek uzasadnienia
Jak nie ma? Mamy dowieść, że ten prostokąt jest kwadratem. Rozpatrzyć musimy dwa podobieństwa.
Coreard
Użytkownik
Użytkownik

aby udowodnić że dane prostokąty są kwadratami musimy wyjść od prawdziwej zależności wynikającej z podobieństwa tych prostokątów. Jak dla mnie, ta druga równość ogólnie dla prostokątów nie zachodzi ( zachodzi tylko dla kwadratów) a nie możemy przecież założyć że to są kwadraty skoro mamy właśnie to udowodnić. Ta równość po prostu jest nieprawdziwa.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik

Nie rozumiesz. W zadaniu mamy, że prostokąty są podobne, więc jedna z równości musi zajść (jakby dwie nie zaszły to okazało by się, że te prostokąty nie są kwadratami). Rozpatrujemy dwie możliwości, bo nie wiemy, które boki są podobne, jako iż w dwóch wychodzi to samo, stąd wniosek o kwadracie.
Coreard
Użytkownik
Użytkownik

rozumiem że ogólnie w takich zadaniach oczywiście należy rozpatrzyć oba przypadki ( bo nie wiemy które boki są do siebie podobne. Jednak nie ma takiego prostokąta-niekwadratu(a nie wiemy że on jest kwadratem) o bokach a, b dla którego zachodziła by równość a/b=(b+5)/(a+5). Dla dowolnego prostokąta ta równość nie ma sensu, więc nie widzę sensu jej rozpatrywania w ogóle.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik

Coreard pisze: Jednak nie ma takiego prostokąta-niekwadratu(a nie wiemy że on jest kwadratem) o bokach a, b dla którego zachodziła by równość a/b=(b+5)/(a+5). Dla dowolnego prostokąta ta równość nie ma sensu, więc nie widzę sensu jej rozpatrywania w ogóle.
Słyszałeś coś takiego, że w matematyce wszystko musi być udowodnione? Dowodem jest właśnie rozwiązanie tego równania. Nie możesz napisać sobie, że wg. Ciebie to nie ma sensu, musisz pokazać dlaczego.
Coreard
Użytkownik
Użytkownik

ujmę to inaczej - jeśli mielibyśmy dwa prostokąty o bokach \(\displaystyle{ a,b}\) i \(\displaystyle{ c,d}\) i wiemy że one są podobne - wtedy faktycznie musimy sprawdzić dwie możliwości:

1. \(\displaystyle{ \frac{a}{b}=\frac{c}{d}}\)

2. \(\displaystyle{ \frac{a}{b}=\frac{d}{c}}\)

ale gdy wiemy że (przykładowo) \(\displaystyle{ c=a+5}\) i \(\displaystyle{ d=b+5}\) to druga nierówność jest bez sensu - wcale nie dlatego że ja tak mówię, tylko że dla \(\displaystyle{ a>b}\) (na przykład) jedna strona jest większa od \(\displaystyle{ 1}\) a druga mniejsza od \(\displaystyle{ 1}\).

Poza tym, to przecież jeśli dwa prostokąty są podobne ( i nie są kwadratami, a tego zaczynając rozwiązanie zadania nie wiemy) to zachodzi tylko jedna z tych równości - "poprawna" jest ta pierwsza.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2011, o 02:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 352 razy

Post autor: patry93 »

Słyszałeś coś takiego, że w matematyce wszystko musi być udowodnione?
W takim razie firmowe rozwiązanie się nawet na połowę punktów nie łapie
Rozpatrujemy dwie możliwości, bo nie wiemy, które boki są podobne
Nieprawda. Hint:
Ukryta treść:    
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik

patry93 pisze:
Rozpatrujemy dwie możliwości, bo nie wiemy, które boki są podobne