Matura próbna, rozszerzona operon
-
kamil13151
- Użytkownik

- Podziękował: 459 razy
Tak.
-- 26 lis 2011, o 14:28 --
Jest już arkusz odpowiedzi:
Jak wam poszło? U mnie wszystko dobrze .
Ciekawostka: 11 można też z Herona, a 5 wykorzystując wzór na wysokość trójkąta równobocznego .
-- 26 lis 2011, o 14:28 --
Jest już arkusz odpowiedzi:
Jak wam poszło? U mnie wszystko dobrze .
Ciekawostka: 11 można też z Herona, a 5 wykorzystując wzór na wysokość trójkąta równobocznego .
-
Narutoversum
- Użytkownik

Także wszystko dobrze, prócz tego ze nie zapisałam drugiej równości w zadaniu z prostokątami. Z pierwszej wyszło a=b więc na tym poprzestałam. Nie widzę konieczności zapisania tej drugiej, a oni określają to jako znaczący postęp, co dla mnie jest dość wątpliwe. A wy robiliście tak jak w kluczu, czy też zapisaliście jedną równość z której wyszło a=b i na tym zakończyliście?
-
kamil13151
- Użytkownik

Muszą być dwie spełnione by prostokąt był kwadratem, czy nie wydało Ci się za proste zapisanie jednej równości?
Tak na dobrą sprawę to ta druga równość jest dla prostokątów (o których jeszcze nie wiemy że są kwadratami) nieprawdziwa - zakładając że np. a jest większe od b to po jednej stronie równości mamy liczbę większą od 1 a po drugiej mniejszą od 1. Jak dla mnie to z tego że są to dwa prostokąty i są one podobne wynika tylko ta pierwsza równość.
Mógłby ktoś napisać jak zrobić to zadanie z trójkątem, bo ja założyłem że pktA (6-x; x^{2})a B (x; x^{2} i jak robiłem porównanie dwóch odcinków AB z BC to wychdziło mi równanie 4 potęgi. Jedno z miejsc zerowych było = 3 a innych nie mogłem obliczyć
-
kamil13151
- Użytkownik

Nie wiemy, który bok do którego jest podobny, dlatego rozważamy dwie możliwości, a jak z każdej się okazuje, że \(\displaystyle{ a=b}\), stąd płynie wniosek, że to kwadrat.Coreard pisze:Tak na dobrą sprawę to ta druga równość jest dla prostokątów (o których jeszcze nie wiemy że są kwadratami) nieprawdziwa - zakładając że np. a jest większe od b to po jednej stronie równości mamy liczbę większą od 1 a po drugiej mniejszą od 1. Jak dla mnie to z tego że są to dwa prostokąty i są one podobne wynika tylko ta pierwsza równość.
Shao, 273605.htm
ok ale rozpatrzenie tej drugiej możliwości nie ma jakiegokolwiek uzasadnienia, bo ta równość dla \(\displaystyle{ a \neq b}\) po prostu nie zachodzi, a pisząc ją jeszcze nie wiemy że a=b - więc nie mamy podstaw do jej zapisania
-
kamil13151
- Użytkownik

Jak nie ma? Mamy dowieść, że ten prostokąt jest kwadratem. Rozpatrzyć musimy dwa podobieństwa.ok ale rozpatrzenie tej drugiej możliwości nie ma jakiegokolwiek uzasadnienia
aby udowodnić że dane prostokąty są kwadratami musimy wyjść od prawdziwej zależności wynikającej z podobieństwa tych prostokątów. Jak dla mnie, ta druga równość ogólnie dla prostokątów nie zachodzi ( zachodzi tylko dla kwadratów) a nie możemy przecież założyć że to są kwadraty skoro mamy właśnie to udowodnić. Ta równość po prostu jest nieprawdziwa.
-
kamil13151
- Użytkownik

Nie rozumiesz. W zadaniu mamy, że prostokąty są podobne, więc jedna z równości musi zajść (jakby dwie nie zaszły to okazało by się, że te prostokąty nie są kwadratami). Rozpatrujemy dwie możliwości, bo nie wiemy, które boki są podobne, jako iż w dwóch wychodzi to samo, stąd wniosek o kwadracie.
rozumiem że ogólnie w takich zadaniach oczywiście należy rozpatrzyć oba przypadki ( bo nie wiemy które boki są do siebie podobne. Jednak nie ma takiego prostokąta-niekwadratu(a nie wiemy że on jest kwadratem) o bokach a, b dla którego zachodziła by równość a/b=(b+5)/(a+5). Dla dowolnego prostokąta ta równość nie ma sensu, więc nie widzę sensu jej rozpatrywania w ogóle.
-
kamil13151
- Użytkownik

Słyszałeś coś takiego, że w matematyce wszystko musi być udowodnione? Dowodem jest właśnie rozwiązanie tego równania. Nie możesz napisać sobie, że wg. Ciebie to nie ma sensu, musisz pokazać dlaczego.Coreard pisze: Jednak nie ma takiego prostokąta-niekwadratu(a nie wiemy że on jest kwadratem) o bokach a, b dla którego zachodziła by równość a/b=(b+5)/(a+5). Dla dowolnego prostokąta ta równość nie ma sensu, więc nie widzę sensu jej rozpatrywania w ogóle.
ujmę to inaczej - jeśli mielibyśmy dwa prostokąty o bokach \(\displaystyle{ a,b}\) i \(\displaystyle{ c,d}\) i wiemy że one są podobne - wtedy faktycznie musimy sprawdzić dwie możliwości:
1. \(\displaystyle{ \frac{a}{b}=\frac{c}{d}}\)
2. \(\displaystyle{ \frac{a}{b}=\frac{d}{c}}\)
ale gdy wiemy że (przykładowo) \(\displaystyle{ c=a+5}\) i \(\displaystyle{ d=b+5}\) to druga nierówność jest bez sensu - wcale nie dlatego że ja tak mówię, tylko że dla \(\displaystyle{ a>b}\) (na przykład) jedna strona jest większa od \(\displaystyle{ 1}\) a druga mniejsza od \(\displaystyle{ 1}\).
Poza tym, to przecież jeśli dwa prostokąty są podobne ( i nie są kwadratami, a tego zaczynając rozwiązanie zadania nie wiemy) to zachodzi tylko jedna z tych równości - "poprawna" jest ta pierwsza.
1. \(\displaystyle{ \frac{a}{b}=\frac{c}{d}}\)
2. \(\displaystyle{ \frac{a}{b}=\frac{d}{c}}\)
ale gdy wiemy że (przykładowo) \(\displaystyle{ c=a+5}\) i \(\displaystyle{ d=b+5}\) to druga nierówność jest bez sensu - wcale nie dlatego że ja tak mówię, tylko że dla \(\displaystyle{ a>b}\) (na przykład) jedna strona jest większa od \(\displaystyle{ 1}\) a druga mniejsza od \(\displaystyle{ 1}\).
Poza tym, to przecież jeśli dwa prostokąty są podobne ( i nie są kwadratami, a tego zaczynając rozwiązanie zadania nie wiemy) to zachodzi tylko jedna z tych równości - "poprawna" jest ta pierwsza.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2011, o 02:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
patry93
- Użytkownik

- Podziękował: 352 razy
W takim razie firmowe rozwiązanie się nawet na połowę punktów nie łapieSłyszałeś coś takiego, że w matematyce wszystko musi być udowodnione?
Nieprawda. Hint:Rozpatrujemy dwie możliwości, bo nie wiemy, które boki są podobne
Ukryta treść:
-
kamil13151
- Użytkownik

?patry93 pisze:Nieprawda. Hint:Rozpatrujemy dwie możliwości, bo nie wiemy, które boki są podobneUkryta treść: