Relacje - kiedy są równoważności?
-
forget24
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Czyli prawidłową odpowiedzią jest stwierdzenie że dla \(\displaystyle{ R_{N}}\) funkcje należące do\(\displaystyle{ \left[ \lambda n.n\right]_r}\) są to funkcje identycznościowe nad zbiorem liczb naturalnych?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
A co to są funkcje identycznościowe nad zbiorem liczb naturalnych?
JK
JK
-
forget24
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Takie które argumentom przypisują wartości równe tym argumentom.
Zasugerowałem się tym, że
Zasugerowałem się tym, że
Jak można by opisać te należące funkcje w sposób słowny? Chodzi mi także o przypadek \(\displaystyle{ R_{Parz}}\)?Jan Kraszewski pisze:-- 20 lis 2011, o 17:00 --
\(\displaystyle{ \left[ id_\mathbb{N}\right]_{R_\mathbb{N}}=\{id_\mathbb{N}\}}\)
-
ladykiller
- Użytkownik

-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Jest, stąd moje zdziwienie.
Opis słowny niewiele różni się od dosłownego przeczytania zapisu symbolicznego. Funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest elementem tej klasy abstrakcji, gdy dla każdej parzystej liczby naturalnej \(\displaystyle{ p}\) zachodzi \(\displaystyle{ f(p)=p}\).
JK
Chodzi Ci o \(\displaystyle{ [id_\mathbb{N}]_{R_{Parz}}}\)?forget24 pisze:Jak można by opisać te należące funkcje w sposób słowny? Chodzi mi także o przypadek \(\displaystyle{ R_{Parz}}\)?
Opis słowny niewiele różni się od dosłownego przeczytania zapisu symbolicznego. Funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest elementem tej klasy abstrakcji, gdy dla każdej parzystej liczby naturalnej \(\displaystyle{ p}\) zachodzi \(\displaystyle{ f(p)=p}\).
JK