Rekrutacja na PWr
Rekrutacja na PWr
O wydziale elektronicznym nawet nie marze. Jak jest różnica między wydziałem mechanicznym a elektrycznym. Ciężko jest osobom z liceum na takich kierunkach bez przygodowania technicznego (technikum) ?
-
Fighter
- Użytkownik

Rekrutacja na PWr
Kierunek niby ten sam jednakze jest on rozpatrywany można powiedziec z dwoch roznych stron , od strony mechaniki(mechaniczny) i od strony elektroniki(elektornika) Po skonczeniu tego kierunku na jednym z tych dwoch wydziałów na 100% nie bedziesz mial problemow z robota. Jeżeli chodzi o prestiz to jezeli sie nie myle i Wydział elektroniczny i mechaniczny maja najwyższą I kategorie jakości
- aikon
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Rekrutacja na PWr
Po liceum zawsze trudniej na tego typu kierunkach. Ja musiałem uczyć się elektroniki od elementarnych podstaw, a osoby po technikum miały to już w małym palcu... ale za to ludzie po LO nie mają raczej problemów z matematyką, a na tym przeważnie 'technicy' się kładą (oczywiście nie jest to regułą, ale z opowiadań kolegów wiem, że w takich szkołach na matmie raczej nikt się nie skupia).
-
Fighter
- Użytkownik

Rekrutacja na PWr
Moj kolega z grupy , ktory jest po technikum wiekszość matematyk spedzał na grabieniu liści itp. teraz ma cieżko z matmą, ale za to z rysunku technicznego radzi sobie świetnie
-
parasite
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Rekrutacja na PWr
A jak jest wyliczany wskaźnik dla tych, którzy zdawali maturę w 2006? Też będzie obowiązywała mnie ta porąbana tabelka czy obowiązują mnie stare zasady? Aktualnie jestem na Inf na WiZ i chciałem rozpocząć dodatkowo inżynierskie na EKA dlatego się pytam
I orientuje się ktoś czy jak mam już zaliczoną analizę to jest możliwość przepisania oceny?
I orientuje się ktoś czy jak mam już zaliczoną analizę to jest możliwość przepisania oceny?
- aikon
- Użytkownik

Rekrutacja na PWr
Powyżej 3.5 przepiszą Ci w dziekanacie, z 3.0 mogą burzyć, ale wtedy można załatwić przepisanie u samego prowadzącego.parasite pisze:I orientuje się ktoś czy jak mam już zaliczoną analizę to jest możliwość przepisania oceny?
- Noegrus
- Użytkownik

- Podziękował: 35 razy
Rekrutacja na PWr
Planuję udać się na Politechnikę Wrocławską, a konkretniej na wydział Elektroniki z informatyką. Mam zamiar zdawać rozszerzoną matmę i podstawową fizykę i właśnie nie wiem, czy wystarczy taki poziom fizyki, żeby tam się dostać. Myślałem też o pójściu na czystą matematykę (tak aby nie mieć wiele wspólnego z fizyką) lecz boję się, że popełniłbym tym stuprocentowe samobójstwo. Zatem pytanie: ciężko (i jak bardzo ciężko) jest na matematyce, i czy są szanse dostania się na wspomniany wydział na PWr z podstawową fizyką? Pozdrawiam
- aikon
- Użytkownik

Rekrutacja na PWr
W tym roku trochę pozmieniali te przeliczniki, ale w zeszłym oraz dwa lata temu nie było problemów z dostaniem się na infę mając podstawową fizykę. W zasadzie to teoretycznie można było się wbić mając samą matematykę (obie na 100% ). Więc nie sądzę, żeby w tym roku próg jakoś diametralnie się zmienił. Jak osiągniesz dobry wynik to powinna wystarczyć sama podstawowa.Noegrus pisze:Planuję udać się na Politechnikę Wrocławską, a konkretniej na wydział Elektroniki z informatyką. Mam zamiar zdawać rozszerzoną matmę i podstawową fizykę i właśnie nie wiem, czy wystarczy taki poziom fizyki, żeby tam się dostać
Myślisz, że na matematyce będziesz miał mniej fizyki niż gdzie indziej? No to się mylisz Generalnie to każdy wydział fizykę ma podobną, albo i nawet identyczną - dwa semestry podstaw (zaczyna się od F=m*a, a kończy na Schrödingerach, Heisenbergach i Einsteinach), więc od tego nie uciekniesz. Ale nie ma się co obawiać, to nie jest trudne. Ja idąc na studia miałem zerową wiedzę z fizyki, a udało mi się pchnąć jedynkę na 4.0 (i nawet mnie z egzaminu zwolnili), a dwójkę na 3.5. Więc nie ma co się cykać, te pogłoski o trudności fizyki są mocno przesadzone No ale nie należy zapominać, że na Wydziale Podstawowych Problemów Techniki (czyli tam, gdzie jest kierunek matematyka) fizyka jest "trochę" bardziej rozwinięta niż na innych wydziałach/kierunkach.Noegrus pisze:Myślałem też o pójściu na czystą matematykę (tak aby nie mieć wiele wspólnego z fizyką)
Dokładnie to nie wiem, bo tam nie studiuję Aczkolwiek powiem szczerze, że nawet chciałem i przez pewien czas miałem ochotę złożyć tam papiery. Łatwo nie jest, no ale musisz się zdecydować, czy naprawdę to lubisz i chcesz być matematykiem.Noegrus pisze:Zatem pytanie: ciężko (i jak bardzo ciężko) jest na matematyce,
-
kot.ek!
- Użytkownik

Rekrutacja na PWr
Witam.
@aikon - co myślisz o EiT na W 12 - Wydział Elektroniki Mikrosystemów i Fotoniki ?
Oglądając stronę wydziału i czytając opinie studentów na przeróżnych forach to wychodzi na całkiem fajny ten nowy wydział i szczeze mowiac jakoś bardziej mi się podoba od EiT na elektronicznym. Ale jeszcze ciągle się wacham.
Mógłbyś przedstawić swoją opinię ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
@aikon - co myślisz o EiT na W 12 - Wydział Elektroniki Mikrosystemów i Fotoniki ?
Oglądając stronę wydziału i czytając opinie studentów na przeróżnych forach to wychodzi na całkiem fajny ten nowy wydział i szczeze mowiac jakoś bardziej mi się podoba od EiT na elektronicznym. Ale jeszcze ciągle się wacham.
Mógłbyś przedstawić swoją opinię ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
- aikon
- Użytkownik

Rekrutacja na PWr
Wydział bardzo fajny
Pierwsze dwa lata niewiele się różnią od studiów na EiT/W-4. Są prawie te same przedmioty, a różnice programowe naprawdę niewielkie. Ale od 3 roku już jest ciekawiej. Mam tam paru znajomych i są bardzo zadowoleni.
Ogólnie z tego co mi wiadomo, na WEMiF'ie nastawiają się na elektronikę na niższym poziomie - np. techniki wytwarzania przyrządów półprzewodnikowych, projektowanie i produkcja układów itd. Bo na W-4 bardziej nastawiają się chyba na obsługę tego wszystkiego (np. programowanie mikrokontrolerów), a na W-12 bardziej interesują ich zjawiska zachodzące w półprzewodniku i problem, jak z tego kawałka krzemu zrobić układ scalony.
O więcej szczegółów musiałbyś pytać studentów albo absolwentów tamtego kierunku, bo nie wiem jak tam jest z prowadzącymi (czy są student-friendly czy też nie).
W każdym razie jeżeli interesuje Cię typowa elektronika praktyczna, to chyba bardziej na WEMiF, bo u nas na W-4 jeszcze takiego profilu kształcenia nie ma (ale od przyszłego roku mają otworzyć specjalność "optoelektronika i elektronika praktyczna").
Pierwsze dwa lata niewiele się różnią od studiów na EiT/W-4. Są prawie te same przedmioty, a różnice programowe naprawdę niewielkie. Ale od 3 roku już jest ciekawiej. Mam tam paru znajomych i są bardzo zadowoleni.
Ogólnie z tego co mi wiadomo, na WEMiF'ie nastawiają się na elektronikę na niższym poziomie - np. techniki wytwarzania przyrządów półprzewodnikowych, projektowanie i produkcja układów itd. Bo na W-4 bardziej nastawiają się chyba na obsługę tego wszystkiego (np. programowanie mikrokontrolerów), a na W-12 bardziej interesują ich zjawiska zachodzące w półprzewodniku i problem, jak z tego kawałka krzemu zrobić układ scalony.
O więcej szczegółów musiałbyś pytać studentów albo absolwentów tamtego kierunku, bo nie wiem jak tam jest z prowadzącymi (czy są student-friendly czy też nie).
W każdym razie jeżeli interesuje Cię typowa elektronika praktyczna, to chyba bardziej na WEMiF, bo u nas na W-4 jeszcze takiego profilu kształcenia nie ma (ale od przyszłego roku mają otworzyć specjalność "optoelektronika i elektronika praktyczna").
-
kot.ek!
- Użytkownik

Rekrutacja na PWr
Odwiedziłem jakieś dwa różne fora WEMiF'u i wszyscy z prowadzących zadowoleni a psioczyli najbardziej na tych którzy przychodzą z W-4 
Z tego co piszesz to ten kierunek w sam raz dla mnie jest - jakoś programowanie kontrolerów etc. mnie nie pociąga ale poziomem odstawać nie będę
Jeszcze raz dzięki
Z tego co piszesz to ten kierunek w sam raz dla mnie jest - jakoś programowanie kontrolerów etc. mnie nie pociąga ale poziomem odstawać nie będę
Jeszcze raz dzięki
- aikon
- Użytkownik

Rekrutacja na PWr
"Wadą" tego wydziału może być tylko to, że jest bardzo mały. Mało studentów, mało grup, mało wykładowców... i przy układaniu planu jest bardzo mały wybór. Np. na W-4 do wyboru jest 6 czy 7 druciarzy i przynajmniej z 10-12 terminów, a tam maks. 2 prowadzących i jakieś 4 grupy. Więc jest się praktycznie skazanym na narzuconą z góry siatkę. Na W-4 jest przynajmniej jakiś wybór, a jak wiadomo dobry prowadzący to połowa sukcesu.
No ale są też jednocześnie pozytywne strony tej sytuacji - tam student traktowany jest jak człowiek, a nie jak bydło (tak jak to ma miejsce na W-4).
No ale są też jednocześnie pozytywne strony tej sytuacji - tam student traktowany jest jak człowiek, a nie jak bydło (tak jak to ma miejsce na W-4).
-
kot.ek!
- Użytkownik

Rekrutacja na PWr
Cóż, coś za coś
Największym minusem jest to że nie będę anonimowy , ale jak sam mówisz ma to też dobre strony.
O byłbym zapomniał a nie orentujesz się czy ten wydzialik to jakoś daleko jest od pozosalych obiektów czy względnie blisko ?
Największym minusem jest to że nie będę anonimowy , ale jak sam mówisz ma to też dobre strony.
O byłbym zapomniał a nie orentujesz się czy ten wydzialik to jakoś daleko jest od pozosalych obiektów czy względnie blisko ?
- aikon
- Użytkownik

Rekrutacja na PWr
Budynek (C-2) jest w kampusie, w zasadzie to taka dobudówka do budynku C-1 (wydz. Elektroniki) Ale mają też swoje budynki na drugim końcu miasta, na ul. Długiej. Miałem tam wykład z półprzewodników na 1 semestrze. Z tego co wiem, mają tam jakieś laboratoria.
-
Lukasz_C747
- Użytkownik

Rekrutacja na PWr
Jak ktoś wspominał w zależności od popularności kierunku progi się zmieniają, ale na matme zbyt wielu chętnych nie ma, więc jeśli matme dobrze zdałeś to się dostaniesz. Fizyka cię nie ominie, ale jest na dość późnym semestrze i wtedy raczej nie będzie problemem.Noegrus pisze:Planuję udać się na Politechnikę Wrocławską, a konkretniej na wydział Elektroniki z informatyką. Mam zamiar zdawać rozszerzoną matmę i podstawową fizykę i właśnie nie wiem, czy wystarczy taki poziom fizyki, żeby tam się dostać. Myślałem też o pójściu na czystą matematykę (tak aby nie mieć wiele wspólnego z fizyką) lecz boję się, że popełniłbym tym stuprocentowe samobójstwo. Zatem pytanie: ciężko (i jak bardzo ciężko) jest na matematyce, i czy są szanse dostania się na wspomniany wydział na PWr z podstawową fizyką? Pozdrawiam
Łatwo nie jest, a jeśli o dobre oceny to jest bardzo ciężko. Z drugiej strony większość wykładowców i ćwiczeniowców jest student-friendly, są poprawki, więc zdanie kłopoty sprawia, ale jest jak najbardziej możliwe, śmiem twierdzić, że więcej ludzi rezygnuje albo olewa kierunek niż nie zalicza.
Na pierwszych semestrach czeka cię lekki szok, tym bardziej, że LO a studia to niebo a ziemia, koniec ze schemtycznym i algorytmicznym klepaniem zadań, a początek wyzwania Przede wszystkim jednak dobrze byś uświadomił się (najlepiej od jakiegoś studenta osobiście) czym jest mata, bo do przedmiot mocno abstrakcyjny, zawierający działy niekoniecznie lubiane. Jeśli jednak jesteś zdecydowany podążać dalej w tym kierunku to zapraszam, bo na PPT jest moim zdaniem bardzo dobry poziom i można daleko zajść.