Matura próbna -PP - listopad 2010
-
je?op
- Użytkownik

- Podziękował: 140 razy
ale czemu ? nie powinno być 3+1/2 =2 ?schloss pisze:3,5
-- 3 lis 2010, o 15:08 --
ok, już wiem,-- 3 lis 2010, o 15:09 --w zadaniu 28 jakie wyszły Wam długosci bokow ?
- wroobell
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
@ Lonc,
Warunkiem współliniowości jest: \(\displaystyle{ \left| BD\right| = \left| BP \right| + \left| PD\right|}\)
Nazwałem kąt ABD jako \(\displaystyle{ \alpha}\), wyznaczyłem \(\displaystyle{ \left| BD\right|= \frac{2R}{\cos \alpha}}\), oznaczyłem resztę kątów, z twierdzenia sinusów wyznaczyłem długości \(\displaystyle{ \left| BP \right| ; \left| PD\right|}\), dokonałem masakrycznych przekształceń trygonometrycznych, i wyszedł mi ten warunek.
Także Twój dowód to czyste piękno.
Poprawka R to promień większego okręgu
Warunkiem współliniowości jest: \(\displaystyle{ \left| BD\right| = \left| BP \right| + \left| PD\right|}\)
Nazwałem kąt ABD jako \(\displaystyle{ \alpha}\), wyznaczyłem \(\displaystyle{ \left| BD\right|= \frac{2R}{\cos \alpha}}\), oznaczyłem resztę kątów, z twierdzenia sinusów wyznaczyłem długości \(\displaystyle{ \left| BP \right| ; \left| PD\right|}\), dokonałem masakrycznych przekształceń trygonometrycznych, i wyszedł mi ten warunek.
Także Twój dowód to czyste piękno.
Poprawka R to promień większego okręgu
Ostatnio zmieniony 3 lis 2010, o 15:16 przez wroobell, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Sarotti
- Użytkownik

Ja mam pytanie odnośnie zadania 7.
Czy poprawną odpowiedzią nie jest <-1;4> ? Przecież jeżeli miałoby być to 2 i 5 to chyba powinno być (-2;5) ? Mylę się?
Czy poprawną odpowiedzią nie jest <-1;4> ? Przecież jeżeli miałoby być to 2 i 5 to chyba powinno być (-2;5) ? Mylę się?
-
Eska92
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
No cóż zgadzam się z wami zadania dla profilów humanistycznych mogły okazać się trudne ;] zadania zamknięte nie sprawiły mi problemów, więc mam nadzieję, że będą dobrze
Co do kombinatorki mam ją, ale również zrobiłam to zasadą mnożenia, najłatwiej i pewność, że się człowiek nie pomyli
Co do ostatniego zadania, już miałam ochotę je skreślić bo dziwne rzeczy mi wychodziły moim zdaniem, ale się ogarnęłam wróciłam, dokończyłam obliczanie, wychodzę z matury i kolega mówi właśnie o tym zadaniu, i co się okazuje? Że mam je tak samo jak on ;d;d
Zadanie z dowodem geometrycznym sprawiło mi problem, ostatecznie niby udowodniłam, ale nie wiem czy dobrze... znając moje szczęście to źle.
I kojarzycie może zadanie z obliczeniem długości boku BD? Czy wy też musieliście przybliżyć ostateczny wynik? Co prawda podejrzewam, że się pomyliłam, bo w pewnym momencie się zamotałam i zmieniłam pierwszą myśl na zadanie, np ale wolę się upewnić ;d
Co do kombinatorki mam ją, ale również zrobiłam to zasadą mnożenia, najłatwiej i pewność, że się człowiek nie pomyli
Co do ostatniego zadania, już miałam ochotę je skreślić bo dziwne rzeczy mi wychodziły moim zdaniem, ale się ogarnęłam wróciłam, dokończyłam obliczanie, wychodzę z matury i kolega mówi właśnie o tym zadaniu, i co się okazuje? Że mam je tak samo jak on ;d;d
Zadanie z dowodem geometrycznym sprawiło mi problem, ostatecznie niby udowodniłam, ale nie wiem czy dobrze... znając moje szczęście to źle.
I kojarzycie może zadanie z obliczeniem długości boku BD? Czy wy też musieliście przybliżyć ostateczny wynik? Co prawda podejrzewam, że się pomyliłam, bo w pewnym momencie się zamotałam i zmieniłam pierwszą myśl na zadanie, np ale wolę się upewnić ;d
- schloss
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
no jest w odpowiedziach: A=<-2,5>
edit:
sory, zły nawias.
edit:
sory, zły nawias.
Ostatnio zmieniony 3 lis 2010, o 15:17 przez schloss, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lonc
- Użytkownik

- Podziękował: 41 razy
Sarotti pisze:Ja mam pytanie odnośnie zadania 7.
A dlaczego? Przecież wykres funkcji osiąga wartość -2 i 5, więc jak najbardziej odpowiedź <-2, 5> była prawidłowa. Aby było (2, 5) to w tych "szczytach" byłyby namalowane puste kółeczka
- schloss
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
a ja mam pytanie jak zaznaczyliście w 19. co był ten okrąg. bo ktoś na necie podawał odpowiedzi i miał wszystkie tak jak ja tylko to 19 inaczej
Ostatnio zmieniony 3 lis 2010, o 15:21 przez schloss, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lonc
- Użytkownik

- Podziękował: 41 razy
@wroobell
Faktycznie, masz rację, ale chyba bym się poddała przy przekształceniach
W 19 - 115 stopni. Tak samo jak w dowodzie, kąt oparty na tym samym łuku co ten zaznaczony, 230*.
Faktycznie, masz rację, ale chyba bym się poddała przy przekształceniach
W 19 - 115 stopni. Tak samo jak w dowodzie, kąt oparty na tym samym łuku co ten zaznaczony, 230*.
Ogólnie matura była trudna ale nie dla kogoś kto chce zdawać rozszerzoną.
Nie zrobiłem tego z okręgami i prostokątem i w tym z geometrii analitycznej obliczyłem wysokość a o tym odcinku co trzeba było to zapomniałem :/. Ogólnie to zakładam ostrożnie 80+%
W tym zamkniętym 19 bez żadnego myślenia przyłożyłem linijkę i mniej więcej kąty ogarnąłem i nie pamiętam tylko czy dałem 115 czy 100.
Przy okazji witam się na forum i mowie Dzień Dobri
Nie zrobiłem tego z okręgami i prostokątem i w tym z geometrii analitycznej obliczyłem wysokość a o tym odcinku co trzeba było to zapomniałem :/. Ogólnie to zakładam ostrożnie 80+%
W tym zamkniętym 19 bez żadnego myślenia przyłożyłem linijkę i mniej więcej kąty ogarnąłem i nie pamiętam tylko czy dałem 115 czy 100.
Przy okazji witam się na forum i mowie Dzień Dobri
Ostatnio zmieniony 3 lis 2010, o 15:26 przez jarro06, łącznie zmieniany 1 raz.