Punkty pomógł znowu

To miejsce, gdzie można można porozmawiać na temat funkcjonowania forum, zachowania użytkowników i pracy moderatorów...
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 90 razy

Punkty pomógł znowu

Post autor: »

miodzio1988 pisze:Punkty te nic nie dają stąd są zbędne.
Jeśli mówisz o tym co dają Tobie, to spoko, ale nie jesteś jedyną osobą na tym forum.
Bo satysfakcja to chyba powinna wynikac z prostego słowa dziekuję, a nie z jakiegos marnego licznika.
Mówienie ludziom co powinni odczuwać i z jakiego powodu jest mocno słabe.

Dodam jeszcze, że trochę dziwi mnie argument, jakoby punkty "pomógł" generowały pomoc "niewłaściwą". Dziwi, bo jest podnoszony głównie przez osoby, które nigdy w czasach mojej aktywności na forum nie kojarzyły mi się w żaden sposób z pomocą "właściwą".

Q.
miodzio1988

Punkty pomógł znowu

Post autor: miodzio1988 »

Dodam jeszcze, że trochę dziwi mnie argument, jakoby punkty "pomógł" generowały pomoc "niewłaściwą". Dziwi, bo jest podnoszony głównie przez osoby, które nigdy w czasach mojej aktywności
na forum nie kojarzyły mi się w żaden sposób z pomocą "właściwą".
Mówienie ludziom co jest pomocą właściwą jest mocno słabe.
Jeśli mówisz o tym co dają Tobie, to spoko, ale nie jesteś jedyną osobą na tym forum.
Jakoś Ty zacząłeś cały temat. 2 tygodnie nie było punktow pomógł i tylko Ty na to zwrociłeś na to uwagę (pozniej otrzymales poparcie ze strony dwoch osob , ale jakoś nie odważyłeś się zrobic ankiety). To jest najlepszy argument na to co mowię.

DLa mnie to koniec tej dyskusji . Wladza podjeła decyzje i już. Chcesz żeby lud decydował o tym? No to zwerbuj każdego uzytkownika do głosowania. Zobaczymy czy się uda.
Użytkownik
Użytkownik

Punkty pomógł znowu

miodzio1988 pisze:Mówienie ludziom co jest pomocą właściwą jest mocno słabe.
Mniej więcej tak, ale to przecież Ty oraz "libertarianin" Rogal mówicie, że za coś ludzie nie powinni przyznawać "pomógł", a za coś powinni. Ja zaś twierdzę, że ludzie sami wiedzą jaka pomoc jest im przydatna, a jaka nie - i to im w tej kwestii należy pozostawić decyzję.
nie odważyłeś się zrobic ankiety
Chyba nie do końca wiesz czym jest odwaga. A robienie ankiety w takiej sprawie należy do administracji, nie do mnie (bo ankieta jeśli jest potrzebna, to administracji, nie mi).
DLa mnie to koniec tej dyskusji .
Chciałbym w to wierzyć :P.

Q.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Punkty pomógł znowu

Post autor: Rogal »

Ja tam nic o ludziach nie mówiłem. Pisałem o zasadach. A że ludzie robią tak, jak zasady wyznaczają, to i dlatego należy zmieniać zasady, nie ludzi. Od zmieniania ludzi mamy was - demokratów i piewców "sprawiedliwości społecznej", także ja już się na to nie piszę. :-)
Awatar użytkownika
M_L
Użytkownik
Użytkownik

Punkty pomógł znowu

Post autor: M_L »

Ot, i znowu draka;] a chwilę tylko mnie nie było :P

Szanowny Qń'u, przecież punkty pomógł są, istnieją...o co więc chodzi? Oto, że się schowały? Mądry z Ciebie gość i komu jak komu ale Tobie takie nagrody niezbędne do funkcjonowania na forum są potrzebne? No i jakoś nie zauważyłam, by ilość pomagających zmniejszyła się, po ukryciu punkcików...
Poza tym, nie da się ukryć, że gotowce to paskudztwo, które uczy lenistwa...i to raczej z tym powinno się skutecznie walczyć...a już tym bardziej wybijać ludziom z głowy przeświadczenie, że pomogli bo "odwalili za kogoś'" kawał roboty...

Joj, Rogal a Ty znowu te swoje farmazony wygłaszasz;]: "Pisałem o zasadach. A że ludzie robią tak, jak zasady wyznaczają, to i dlatego należy zmieniać zasady, nie ludzi. " Chłopie, przeczytaj raz jeszcze co napisałeś, będziesz zmieniał zasady ale nie dlatego, żeby ludzi zmieniać?<lol> Bo jak dla mnie to jednak (czytając co zacytowałam;]) po to właśnie, tylko jak zwykle wydaje Ci się, założyłeś sobie:), żeś podstępny i, że niby bydełko...że nie zaskoczy jak trzeba...ot, optymista;-)
Użytkownik
Użytkownik

Punkty pomógł znowu

M_L pisze:komu jak komu ale Tobie takie nagrody niezbędne do funkcjonowania na forum są potrzebne?
Nie są niezbędne, ale są mocno przydatne (choć dla mnie ta przydatność akurat nie ma związku z motywacją).
No i jakoś nie zauważyłam, by ilość pomagających zmniejszyła się, po ukryciu punkcików...
Po pierwsze: nie sądzę, żebyś zauważyła że ilość jakiegokolwiek zjawiska niepożądanego się zmniejszyła (gotowce, wyłudzenia, whatever). Więc skoro jest (?) tak samo, a komuś jednak te punkty są potrzebne, to dlaczego miałoby się ograniczać ich znaczenie?
Po drugie: jedynym miarodajnym kryterium tego czy jakieś zjawisko się zmniejszyło czy zwiększyło są statystyki, a nie obserwacje pojedynczej osoby.

Q.
Awatar użytkownika
M_L
Użytkownik
Użytkownik

Punkty pomógł znowu

Post autor: M_L »

, pozwolę sobie zacytować:
bolo pisze:Kwestia namiętnego zbierania punktów "pomógł" jest znana nie od dzisiaj. Są ludzie, którzy muszą sobie dodać trochę animuszu nawet w ten sposób. To jest ich wybór, kiedyś zostaną oświeceni i przejdą na bardziej praktyczny styl funkcjonowania na forum. Gorzej z tymi zatwardziałymi, ale to tylko o nich świadczy.

Jak napisałem, temat ten jest dobrze znany i nie wymaga już powielania.
Kiedyś te słowa padły w moim temacie....krótko zwięźle i na temat. Do mnie to dotarło, czyli jak dla mnie, jeśli ktoś potrzebuje, niech sobie korzysta...mnie nic do tego, naturalnie w sprawie gotowców i wspomagania nimi lenistwa, pozostaję nieugięta, lecz tak jak wyżej napisane, każdy ma swoje jakieś tam mierniki wartości...pozostaje tylko mieć nadzieję, że "kiedyś zostaną oświeceni i przejdą na bardziej praktyczny styl funkcjonowania na forum". Zabierając głos w takiej dyskusji, za każdym razem, ów "oświecenie" dla potomnych przyświeca mi za cel...bo zawsze jest szansa, że ktoś sobie przemyśli...

scyth, no patrz jak 'nam' chłopina dorasta i pokornieje :mrgreen:
mat_61
Użytkownik
Użytkownik

Punkty pomógł znowu

Post autor: mat_61 »

Może i ja dorzucę swoje trzy grosze. Przejrzałem uważnie cały wątek i zgadzam się z argumentami Qń-ia o pozostawieniu wyświetlania punktacji. Są one logiczne i merytoryczne.

Argumenty przeciw wyświetlaniu ilości punktów są w większości albo typu ogólnego (nie bo nie) albo osobistego (mnie są one niepotrzebne). W takiej sytuacji bardzo rozsądne wydaje się aby to użytkownik decydował czy chce aby ta informacja wyświetlała się przy jego profilu.

Jeżeli natomiast wyświetlanie lub nie tych punktów ma spełniać jakieś konkretnie określone cele (np. związane z zachowaniami użytkowników forum) to spytanie się właśnie użytkowników czy punkty takie cele spełniają jest całkiem zasadne. Nie jest to wcale równoznaczne z akceptacją tego, że o decyzji rozstrzygają oni w głosowaniu.

Jest tutaj np. podnoszona kwestia motywacji. Czy wyświetlanie punktów motywuje do pomocy? Jeżeli taka motywacja jest statystycznie istotna - przy możliwościach motywuje, demotywuje, jest neutralna - to należy punktację pozostawić. A czy faktycznie jest statystycznie istotna można sprawdzić np. za pomocą ankiety a nie rozstrzygać o tym na podstawie niereprezentatywnej (choćby z racji liczebności) opinii kilku użytkowników.

Jeżeli chodzi o inne zachowania użytkowników (np. pisanie gotowców, uzależnianie pomocy od deklaracji przyznania punktów itd.) to należy określić które z nich są pożądane, które akceptowalne (neutralne) a które niepożądane. I na podstawie tego dobierać odpowiednie środki służące wzmacnianiu zachowań pożądanych i eliminowaniu niepożądanych.

Np. w kwestii pisania gotowców zauważyłem, że opinia adminów + regulamin dopuszczają taką formę pomocy. Choć jej osobiście nie podzielam (sam w zasadzie nie piszę gotowców) i doskonale rozumiem irytację tych, którzy gotowców nie cierpią, to akceptuję, że taka forma pomocy jest dopuszczalna. Forum ma więc walczyć z "pisarzami gotowców" czy też nie?
Jeżeli nie to nie ma co tego argumentu używać w dyskusji. Jeżeli tak, to może są inne metody "walki" (znam forum gdzie pisanie gotowców jest zabronione w regulaminie i konsekwentnie egzekwowane).

Ponieważ każda ingerencja w obowiązujące zasady może przynieść zarówno pozytywne jak i negatywne (nieraz trudne z góry do przewidzenia) skutki to uważam, że najbardziej zalecana powinna być daleko idąca ostrożność w wprowadzaniu zmian postulowanych przez dosłownie kilka osób w sposób sugerujący (poprzez używanie liczby mnogiej lub ogólnych - więc nieuprawnionych - wniosków) że wypowiadają się, jeżeli nie w imieniu większości, to przynajmniej jakiejś znacząco dużej grupy forumowiczów.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Punkty pomógł znowu

Post autor: scyth »

Ja też lubiłem punkty i żałuję, że nie ma ich w tej formie, w jakiej były. Nie ukrywam, że działały na mnie cokolwiek motywująco.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 439 razy

Punkty pomógł znowu

Post autor: Quaerens »

Jak i wszyscy to i ja. Mi punkty są niepotrzebne, pomagam i rozwiązuje zadania bo lubię to robić z korzyścią dla siebie i innych. Nie jestem wybitnym uczniem, ale ta strona zmieniła mój punkt widzenia na królową nauk, myślę, że to już jest jeden wielki punkt w moim profilu Trzymam się zasady - mam czas? wchodzę i pomagam, chodź nie zawsze ze skutkiem, ale zawsze zdobywam umiejętności jak mnie poprawiają!

Pozdrawiam!
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 47 razy

Punkty pomógł znowu

Post autor: luka52 »

Zdajemy sobie sprawę, że obecne rozwiązanie tej kwestii nie wszystkim użytkownikom się podoba. Jednak po dyskusji w administracyjnym gronie, nie zamierzamy zmieniać podjętej wcześniej decyzji.
Wrangler
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

Punkty pomógł znowu

Post autor: Wrangler »

a jaki był powód wycofania widoku w ogóle?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik

Punkty pomógł znowu

Post autor: mat_61 »

Wrangler pisze:a jaki był powód wycofania widoku w ogóle?
Też się nad tym zastanawiałem, ale z historii tego wątku nic takiego nie potrafiłem wywnioskować. Jedyny zapis mówi tylko:
luka52 pisze:Aby nieco zmniejszyć rangę owych punktów
Ale tak naprawdę nie wiadomo (przynajmniej ja nie wiem ) w jakim celu tzn. jaki ma być oczekiwany, pozytywny (bo trudno założyć inaczej) skutek takiej decyzji dla funkcjonowania tego forum.
pipol

Punkty pomógł znowu

Post autor: pipol »

Szczerze mówiąc nie wiem czemu i komu przeszkadzają te punkty, przecież gdy człowiek stara się komuś pomóc, to chyba chciałby wiedzieć czy owa pomoc okazała się owocna i choćby dlatego warto by te punkty zostały. No bo gdy ktoś przyzna mi "pomógł" to rozumiem, że rzeczywiście pomogło mu to co napisałem i to mnie cieszy bo w końcu po to piszę te posty aby komuś pomogły. To takie naturalne. No ale skoro te punkty przeszkadzają takim mędrcom jak: docent Miodzio1988, czy Jego Ekscelencja Rogal to może lepiej, że zniknęły. Buziak dla administracji! Może jakieś ostrzeżenie albo ban się dla mnie znajdzie po starej znajomości?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Punkty pomógł znowu

Post autor: miki999 »

Ależ te pkt. nadal są- tyle, że zostały schowane do profilu.
Może jakieś ostrzeżenie albo ban się dla mnie znajdzie po starej znajomości?
Któż to wie

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ