[studia] Politechnika Gdańska
-
_Mithrandir
- Użytkownik

- Podziękował: 309 razy
Bo ten kurs nie jest do tego, żeby nabyć wiedzę, której nie nabyło się w liceum i nie nabędzie się na początku studiów, tylko do robienia pieniędzy
-
eeeximius
- Użytkownik

No chyba... ;/
W ogóle witam ;D Bo ja w tym roku idę na matmę na PG, a z tego co czytalam, to Ty Mithrandir na drugi rok..? W razie "W" to mogę się uśmiechnąć po jakieś notatki?:D
W ogóle witam ;D Bo ja w tym roku idę na matmę na PG, a z tego co czytalam, to Ty Mithrandir na drugi rok..? W razie "W" to mogę się uśmiechnąć po jakieś notatki?:D
-
_Mithrandir
- Użytkownik

W zasadzie, to ten kurs może się przydać tylko tym, którzy mają ogromne braki z matematyki albo realizowali podstawowy program w LO Ale też średnio, bo i tak potem się to na analizie przerabia od początku.
Tak, drugi rok. Oczywiście
Tak, drugi rok. Oczywiście
Ja miałam podstawę chyba najniższą z możliwych i sobie poradziłam bez kursu. Jak ktoś chce to sobie da radę Koleżanka z matematyki z roku 3 też może pomóc w razie potrzeby
-
BettaRunner
- Użytkownik

Odświeżam temat, bo interesują mnie studia na kierunku Matematyka na tym wydziale. Jakie ma konsekwencje brak inżyniera po ich ukończeniu?
-
_Mithrandir
- Użytkownik

Po tym kierunku właściwie żadne - matematyk z "inż." lub bez jest wart tyle samo (na dyplomie i tak jest napisane, jaką uczelnię ukończyłaś).
-
BettaRunner
- Użytkownik

A jak wygląda poziom fizyki na tym kierunku? Wiadomo - to Politechnika, ale nie wiem jak bardzo muszę się przyłożyć sama, bo u nas w szkole niestety fizyka jest traktowana po macoszemu...
-
_Mithrandir
- Użytkownik

Fizyka pojawia się chyba raz (jeden przedmiot) podczas tych studiów. Nie jest jakaś szczególnie wymagająca, jeżeli się przykładasz. A jeżeli się nie przykładasz, to za którymś razem i tak w końcu zdasz. W zasadzie prawie na każdym przedmiocie tak jest. Na innych kierunkach fizyka jest trudniejsza
-
BettaRunner
- Użytkownik

A to w porządku, powinnam sobie poradzić, jeżeli sama trochę nadrobię materiał szkolny A jest coś na co teraz, jeszcze w liceum, powinnam zwrócić szczególną uwagę?
-
_Mithrandir
- Użytkownik

Jeżeli jesteś w stanie pracować w roku akademickim i narzucać sobie dyscyplinę, to nie. Ale pewnym ułatwieniem jest opanowanie rachunku różniczkowego (obliczanie pochodnych), całkowego (obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych) i macierzowego, ew. liczby zespolone. Te rzeczy są na początku studiów matematycznych, a z doświadczenia wiem, że początek, przejście z liceum na studia, jest trudne niezależnie od materiału.
-
BettaRunner
- Użytkownik

Dobrze wiedzieć - w wolnym czasie postaram się w miarę możliwości, chociaż częściowo prześledzić ten materiał - to zawsze mniejszy stres na początek.
-
_Mithrandir
- Użytkownik

Dość dobrze jest to omówione w książkach Gewerta i Skoczylasa (analiza matematyczna, algebra liniowa). Krążą pogłoski, że skany tych książek można znaleźć w formie pdf w internecie, ale sam oczywiście nigdy tego nie próbowałem, bo to łamanie praw autorskich
-
BettaRunner
- Użytkownik

Szczerze, to też mam mieszane uczucia, jeżeli chodzi o ściąganie całych pozycji z neta, ale za to mam przeurocze panie w bibliotece, które zamówią wszystko co tylko potrzebujemy, dlatego problem wydatku mam z głowy
-
pawellogrd
- Użytkownik

- Podziękował: 121 razy
Moim zdaniem warto zająć się najpierw granicami, potem pochodnymi (ich definicja wymaga znajomości definicji granicy), następnie całkami nieoznaczonymi (oznaczone bym sobie odpuścił przed studiami, bo znając już nieoznaczone myślę, że spokojnie w trakcie studiów idzie ogarnąć dość szybko oznaczone) i to tyle jeśli chodzi o analizę. Z algebry warto macierze i liczby zespolone. Do tego polecałbym jeszcze z geometrii przestrzennej przestrzeń trójwymiarową \(\displaystyle{ \RR^3}\). To jest dość spora partia materiału, ale nie trzeba całego tego materiału zdołać ogarnąć, choć znając już taką jego ilość myślę, że start na studiach jest bardzo ułatwiony.
Ten materiał przewija się raczej na początku większości studiów matematycznych (i kierunków, na których matematyka odgrywa istotną rolę), niezależnie od uczelni (a przynajmniej w odniesieniu do uczelni publicznych).
Ten materiał przewija się raczej na początku większości studiów matematycznych (i kierunków, na których matematyka odgrywa istotną rolę), niezależnie od uczelni (a przynajmniej w odniesieniu do uczelni publicznych).
Ostatnio zmieniony 19 gru 2012, o 20:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.