Kierunki zamawiane - UJ

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Piotr Jucha »

Leop pisze: Czy osoby otrzymujące pieniądze w ramach kierunków zamawianych na drugim roku mogą otrzymywać równocześnie stypendia uniwersyteckie w nagrodę za wysoką średnią ocen?
Z informacji, które mam w tym momencie, wynika, że te stypendia są niezależne od siebie (i muszą być przyznawane najlepszym studentom).
Więc jeśli nie zmieni się regulamin przyznawania stypendiów naukowych, to będzie można dostawać dwa.
Ile było mniej więcej olimpijczyków na matematyce w tamtym roku?
Co roku jest ich kilku - ta liczba zmienia się mniej więcej w zakresie 3-10.
saba90
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: saba90 »

Sorry za lekki offtop.
Czesław, mam do Ciebie pytanie. Mówiłeś, że wybierasz się na PWr. Mógłbyś napisać czemu konkretnie wybraleś tę uczelnię? Ponieważ sam zastanawiam się nad PWr i AGH chętnie dowiedziałbym się o zaletach szkoły z Wrocławia.
Ree
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Ree »

Mam pytanie do jakiejś kompetentnej osoby z UJu - czy studenci SMP także mogą liczyć na te stypendia?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Jan Kraszewski »

Piotr Jucha pisze:W tamtym roku ministerstwo tego wymagało.
W tamtym roku Ministerstwo nie wymagało.

JK
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Jan Kraszewski pisze:
Piotr Jucha pisze:W tamtym roku ministerstwo tego wymagało.
W tamtym roku Ministerstwo nie wymagało.
A to przepraszam za wprowadzanie w błąd i dziękuje za sprostowanie.
Nie wiedziałem, że zrezygnowano z tego - skądinąd niefortunnego - wymogu.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Dumel »

cała procedura przyznawania stypendiów odbedzie sie przed rozpoczeciem roku akademickiego czy dopiero w pazdzierniku? od kiedy stypendia beda wyplacane?
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Dumel pisze:cała procedura przyznawania stypendiów odbedzie sie przed rozpoczeciem roku akademickiego czy dopiero w pazdzierniku? od kiedy stypendia beda wyplacane?
Zgodnie z harmonogramem procedura ma sie rozpocząć we wrześniu, a stypendia mają być wypłacane od października. (Nie potrafię na razie podać dokładnych dat).
wbb
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: wbb »

Mam pytanie odnośnie kierunków zamawianych. W tym roku pójdę na studia na uczelnię, która chciała brać udział w tym programie, ale ministerstwo odrzuciło jej projekt. Czy jeżeli mojej uczelni uda się uzyskać środki w przyszłym roku, to będę mógł się o nie ubiegać, czy muszę rozpoczynać studia w tym roku, w którym uczelnia została zakwalifikowana do projektu?
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 69 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Przemas O'Black »

wbb pisze:Mam pytanie odnośnie kierunków zamawianych. W tym roku pójdę na studia na uczelnię, która chciała brać udział w tym programie, ale ministerstwo odrzuciło jej projekt. Czy jeżeli mojej uczelni uda się uzyskać środki w przyszłym roku, to będę mógł się o nie ubiegać, czy muszę rozpoczynać studia w tym roku, w którym uczelnia została zakwalifikowana do projektu?
Nieraz była już mowa o tym, że ta decyzja Ministerstwa jest na 3 lata i w przyszłym roku się nie zmieni. Poza tym nie jest pewne, czy Uczelnie które się zakwalifikowały do programu, otrzymają stypendia, bo np. może się okazać, że nie bedzie 75% chętnych. Dostałem informację, że na UJ:

Na podstawie listy rankingowej na studia I stopnia z dnia 11 lipca 2008r.
-było 206 kandydatów i wszyscy zostali przyjęci, 30 osoba na tej liście
miała 98 punktów na max 100.
Awatar użytkownika
Menda
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Menda »

Leop pisze: Ile było mniej więcej olimpijczyków na matematyce w tamtym roku?
4 + kilku osób z smp robiących głównie matematykę
Ree pisze:Mam pytanie do jakiejś kompetentnej osoby z UJu - czy studenci SMP także mogą liczyć na te stypendia?
Nie! Idź na matematykę lub fizykę :]

Pozdro
Awatar użytkownika
little weirdo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: little weirdo »

Przemas O'Black pisze:
Dostałem informację, że na UJ:

Masz na myśli matematykę czy informatykę?
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Matematykę. Przy czym studia rozpoczęło 130 osób, a więc znaczna część tej grupy składała papiery na różne kierunki.
Awatar użytkownika
little weirdo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: little weirdo »

Więc są to wyniki z pierwszej rekrutacji, przed wpisami na studia. Czyli jest szansa, że będzie nadzieja, że 92-96% załapie się do pierwszej 30?
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Jest. Mam przeczucie, że będzie na tyle ciężko, że znaczna część studentów odpadnie i jeżeli uda nam się utrzymać to być może od 2 drugiego semestru dostaniemy, ale na kasę w 1 semestrze też jest zawsze szansa.

Poza tym widzę, że jesteśmy z tego samego miasta. Do jakiego liceum chodziłeś?
Dominik Kwietniak
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Dominik Kwietniak »

little weirdo pisze:
Przemas O'Black pisze:
Dostałem informację, że na UJ:

Masz na myśli matematykę czy informatykę?
Dane te dotyczą rekrutacji na rok akademicki 2008/09 i jest to stan listy rankingowej na 11 lipca. Zatem nie są to osoby przyjęte na studia, a jedynie lista tych osób, które zostałyby przyjęte, gdyby się zapisały. Wskutek rezygnacji i nie zapisania się na studia 30 miejsce na liście rankingowej uwzględniającej tylko tych, którzy faktycznie zapisali się i rozpoczęli studia miała osoba z 96 punktami.

Ale bonusy ze studiów zamawianych na matematyce na UJ to NIE TYLKO stypendia! To także program zajęć adaptacyjnych i wspomagających, który ma studiowanie ułatwić oraz program konkursów i zawodów studenckich, który ma studiowanie uaktrakcyjnić. Dzięki środkom z tego programu unijnego studiowanie matematyki jeszcze nigdy nie było takie łatwe, jeszcze nigdy nie było takie
ciekawe, no i miejmy nadzieję, jeszcze nigdy nie było tak opłacalne. ;)

Jasnym jest, że pieniądze na stypendia motywacyjne, to najciekawsze część tego programu, ale na pewno nie jedyna.

-- 26 cze 2009, o 19:04 --
Przemas O'Black pisze:Jest. Mam przeczucie, że będzie na tyle ciężko, że znaczna część studentów odpadnie i jeżeli uda nam się utrzymać to być może od 2 drugiego semestru dostaniemy, ale na kasę w 1 semestrze też jest zawsze szansa.
Projekt wydziałów ścisłych UJ, częścią którego są "studia zamawiane" na kierunku matematyka nazywa się

Zwiększenie liczby wysoko wykwalifikowanych absolwentów kierunków ścisłych Uniwersytetu Jagiellońskiego :)

Celowo pogrubiłem "zwiększenie", aby podkreślić, ze celem projektu nie jest tylko i wyłącznie rozdawanie stypendiów... Celem jest ułatwienie zdobycia ciekawego i atrakcyjnego na rynku pracy wykształcenia. Na matematyce UJ od tego roku zmienia się program - nowy jest lepiej dostosowany do wiadomości, jakie mają absolwenci liceum, powstają nowe specjalności: np. ścieżka matematyka w ekonomii na specjalności ogólnej no i rusza program studiów zamawianych, dzięki którym studenci pierwszego roku będą mogli uczestniczyć w dodatkowych zajęciach w czasie których będą i wyjaśniane co trudniejsze fragmenty materiału wykładanego na zajęciach obowiązkowych.

Nie ma więc raczej przesady w stwierdzeniu, że studiowanie na matematyce UJ nigdy nie było równie "student's friendly" ;)
ODPOWIEDZ