Rebus27 pisze:matemix
wykryłem błąd w swoim rozumowaniu ale te większe wzory da się skrócić wszystkie do pierwotnej postaci takiej jak na filmikach i to jest dobrze:
frac {3 cdot x+1}{y}=frac {3 cdot frac {3 cdot x+1}{y}+1}{y}
Każde wyrażenie matematyczne zaczynamy od \(\displaystyle{ \(\displaystyle{ }\) i kończymy \(\displaystyle{ }\)}\).
Tych większych wzorów nie da się skrócić dla ogólnego przypadku. Można je skrócić dla pojedynczych liczb lub dla pewnych zbiorów liczb, ale nie dla ogólnego przypadku. Chyba, że chodzi Ci o takie skrócenie jak w ciągu:
\(\displaystyle{ f(x) = \left\{\begin{array}{l} 1,5x+0,5 \ \ \ gdy \ x \ nieparzyste\\ \ \ \frac {x}{2} \ \ \ \ \ \ \ gdy \ x \ parzyste \end{array}}\)
Zmarnowałeś 37 minut i 22 sekund swojego życia oraz życia każdej osoby której starczyło cierpliwości by to obejrzeć. Może pomyślisz o zajęciu się czymś bardziej pożytecznym niż wypisywanie losowych znaków, które wydają Ci się (niesłusznie) mieć jakiś związek z matematyką?
troszkę dłużej mi to zajęło ale nie jest to dla mnie strata czasu bo jest to dla mnie rozrywka to tak jak ktoś by powiedział że stracił czas jak był na dyskotece i dodatkowo zanudzał tam innych którzy też tam tracą czas ale ok filmik może nie jest super wciągający ale na temat >> Tytuł: Dowód hipotezy Collatza, fałszywy?
miodzio1988 co masz na myśli pisząc "Powinieneś to opublikować" przecież opublikowałem na YouTube jest filmik publiczny a teraz na serio co byś zrobił z tym gdzie byś to wysłał?
a teraz na serio co byś zrobił z tym gdzie byś to wysłał?
Wszędzie gdzie to jest możliwe. Przecież ludzi nie mogą żyć w nieświadomości, nie? Wybitny dowód. A końcówka tego filmiku, o zbieganiu, coś fantastycznego. Mój promotor się już zainteresował Twoim potencjałem i chciałby, żebyś się z nim skontaktował. Pewną pracę masz u nas na wydziale matmy
Ta ale się nabijasz ze mnie nic nie powiedziałem o zbieganiu jeszcze nie wiem o co chodzi ale już jak odpisuję to stawiam 200zł za dowód mojej zagadki powodzenia
jak to będzie moje rozwiązanie to sam sobie przeleje 200 zł z Inteligo do PayPal i coś sobie za to kupię
a tak w ogóle chyba na złe forum trafiłem oczekiwałem np. takiej odpowiedzi: skąd wiesz że jeśli ilość y-ków pomnożonych przez siebie równa się ilością trójek i jeden na coś(też pomnożonych przez siebie) to zawsze te coś to musi być jeden. Albo w dowodzie matematycznym nie da się umieścić takiego zdania że zawsze dojdziemy do takiej postaci. za to dostałem coś takiego: "Zmarnowałeś 37 minut i 22 sekund swojego życia..." albo żebym sobie dał spokój :/
Twoje wywody są tak bardzo bez żadnego sensu, że nie da się ich merytorycznie skrytykować. To tak jakby ktoś napisał:
\(\displaystyle{ 2x=x=x!+\int y}\) więc tak jakby, tylko nie wiem jak to matematycznie, umpa umpa, równoległe, w ogóle to długo nad tym myślałem, iks więc igrek, więc trzy razy większe, a tutaj sobie piszę i mi się skraca, nie wiem czy to dobrze, ale trzy razy sprawdzałem. I to właśnie mój dowód - czy ktoś widzi jakąś lukę?
W czymś co jest czystym bełkotem bez związku z matematyką nie można wskazać błędu. Gdybyś przedstawił jakiekolwiek rozumowanie, to dałoby się wyjaśnić gdzie robisz błąd, ale to co przedstawiłeś w tym filmiku ma mniej więcej tyle sensu, co gaworzenie niemowlaka. Nie da się polemizować z gaworzeniem niemowlaka.