Studia informatyczne
- czeslaw
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
Studia informatyczne
Jak dajesz radę już w trakcie czytania kodować coś swojego, albo jakieś przykłady samodzielnie chociaż, no to na pewno lepiej to robić. Gdy ja się uczyłem pierwszych języków, to jedyne co mogłem zrobić to przepisywanie gotowych listingów z książek, a gdy był jakiś błąd (zdarzało się naprawdę często), to nawet nie byłem w stanie go poprawić i albo myślałem nad tym całymi dniami, albo kogoś pytałem. W końcu się nauczyłem, ale nawet na zrozumienie idei pętli musiałem poświęcić dużo czasu. Dlatego na początku dla mnie samodzielne kodowanie to była jakaś abstrakcja, dopiero po kilku książkach ogarnąłem w miarę. Ale jeśli już teraz dajesz radę sam, no to na pewno lepiej będzie w ten sposób - szybciej przyswoisz treść ksiażki i zostanie Ci prawdopodobnie już na zawsze, a nie wyleci po tygodniu jak biologia czy historia.
-
czachur
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Studia informatyczne
No wczoraj zacząłem przygodę z Symfonią i napisałem sobie program przeliczający punkty z matury R z języka i matmy na punkty rekrutacyjne AGH wg wskaźnika na stronie . Kiedyś to nawet coś takiego by się przydało
Ale generalnie to te przykłady z książki czytam, potem staram się napisać patrząc tylko na to, co ma być w efekcie wyświetlone. Nie zawsze wyjdzie, ale nawet zerkając coś więcej się utrwali niż tylko poprzez samo czytanie. Chyba na razie skupię się na w miarę sprawnym poznawaniu co raz to nowych aspektów, robieniu przykładów; bardziej intensywne ćwiczenia odłożę na później.
Ale generalnie to te przykłady z książki czytam, potem staram się napisać patrząc tylko na to, co ma być w efekcie wyświetlone. Nie zawsze wyjdzie, ale nawet zerkając coś więcej się utrwali niż tylko poprzez samo czytanie. Chyba na razie skupię się na w miarę sprawnym poznawaniu co raz to nowych aspektów, robieniu przykładów; bardziej intensywne ćwiczenia odłożę na później.
Studia informatyczne
a tak na marginesie... jesli masz problemy ze zrozumieniem idei pętli, instrukcji warunkowych itp. podstawowych rzeczy to spróbuj sobie to przyswoić nie na C, czy C++ ale na zwykłym starym dobrym Pascalu, (Turbo Pascal - takie niebieskie dosowe okienko - chyba najlepszy darmowy kompilator do tego ) Ćwiczeń w tym języku jest cała masa i poradników na necie też. A potem przesiąść się na C czy C++ ze zdobytą wiedzą to tylko kwestia zamiany słów "BEGIN" "END" na klamerki i nawiasy i dużo szybciej sie kompiluje niż przy C++ wiec można praktycznie co jeden dodany znaczek sobie kompilowac Polecam...
-
alien
- Użytkownik

- Podziękował: 40 razy
Studia informatyczne
A niech mi ktoś powie, jak to jest na tej informatyce na AGH. Ile nauki? Ciężko? Z czym największe problemy? Istnieje pojęcie "wolnego czasu" Dużo trzeba siedzieć w książkach? Itp. Itd... Słyszałem różne opinie na temat infy na samogłoskach, i większość z nich nie przychylna (ciężko, ciężko, bardzo ciężko, coraz ciężej i wogóle). Niech ktoś, kto siedzi w temacie się wypowie... pozdro :]
Studia informatyczne
Łatwo napewno nie będzie chociażby z tego względu jak wysokie progi punktowe tam obowiązują Poza tym tak naprawde wszystko zależy jaki zdolny jesteś... zresztą... ukończyć szkołe może Ci się udać i bez większego wysiłku mając poprostu szczęście (aczkolwiek ja bym nie ufał tylko szczęściu przez 7 semestrów )... ale czy o to chodzi? tylko cięzka praca moze zrobić z ciebie informatyka dla mnie to osobiście plus ze jest cięzko... lubię wyzwania
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
Studia informatyczne
zgadzam się coder89. coś takiego:
to raczej zaleta studiów, tylko wiele osob na studia idzie raczej nie po to aby wypracowac sobie wyksztalcenie tylko aby nie isc do pracy, albo miec z kim chlac w akademikuciężko, ciężko, bardzo ciężko, coraz ciężej i wogóle
-
alien
- Użytkownik

- Podziękował: 40 razy
Studia informatyczne
Ja wiem, że to zaleta studiów etc. Ale czy to jest na takiej zasadzie, że chociaż zdolny jesteś to i tak musisz siedzieć w książkach dużo więcej niż taki ktoś załóżmy z budownictwa? Czy wystarczy odbębnić i "jakoś pójdzie"? Słyszałem opinie, że studenci infromatyki siedzą więcej w książkach (czytaj uczą się ) od studentów medycyny. Prawda to?;>
P.S. Czy po Infie na EAIiE i po Infie stosowanej na FiIS można dostać taką samą pracę? Czym różnią się te dwa kierunki? :>
P.S. Czy po Infie na EAIiE i po Infie stosowanej na FiIS można dostać taką samą pracę? Czym różnią się te dwa kierunki? :>
Studia informatyczne
co do ostatniego pytania to się nie wypowiem bo nie wiem i poczekam na wypowiedzi innych...
Natomiast do tego porównania informatyków do studentów medycyny to sie zgodzić nie moge na pewno... wiesz ile przyszli lekarze muszą kuć... i jakie drogie sa książki dla tego kierunku :/ Poza tym żeby być lekarzem nie wystarczy 7 semestrów tak jak na inżyniera informatyki... "nieco" dłużej tym z medycyny zejdzie zanim robote dostaną
Jeśli chcesz mieć troche lżej to idź na PK na informatykę... Poziom napewno wyższy (jeśli wogóle można to tak porównywać) niż na budownictwie, a nieco może i lżejszy niż na AGH.
Natomiast do tego porównania informatyków do studentów medycyny to sie zgodzić nie moge na pewno... wiesz ile przyszli lekarze muszą kuć... i jakie drogie sa książki dla tego kierunku :/ Poza tym żeby być lekarzem nie wystarczy 7 semestrów tak jak na inżyniera informatyki... "nieco" dłużej tym z medycyny zejdzie zanim robote dostaną
Jeśli chcesz mieć troche lżej to idź na PK na informatykę... Poziom napewno wyższy (jeśli wogóle można to tak porównywać) niż na budownictwie, a nieco może i lżejszy niż na AGH.
- MatizMac
- Użytkownik

- Podziękował: 106 razy
Studia informatyczne
Bierz Symfonie... Na prawdę fajna książeczka. Wszystko od podstaw, proste do zrozumienia. Co prawda tylko tę miałem, ale i tak uważam, że jest najlepsza
Studia informatyczne
SOrki za offtop ale...
MatizMac, - W podpisie powinno byc "prostota" a nie "prostość" jeśli mają być to słowa Sniadeckiego
MatizMac, - W podpisie powinno byc "prostota" a nie "prostość" jeśli mają być to słowa Sniadeckiego
-
chceBYCpro
- Użytkownik

-
adam07172
- Użytkownik

Studia informatyczne
Czy ktoś wie jak jest z tym zaczynaniem studiów od lutego na informatyce eiti pw? Czy jeżeli nie dostaniemy się od października możemy zrezygnować i pójść bez konsekwencji na dalszy wybór np. inf na ee?