[LX OM] III etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

[LX OM] III etap

Post autor: Rogal »

No to dowiedziałem się, czym się zajmuje algebraik w matematyce :D
michaln90
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] III etap

Post autor: michaln90 »

jerzozwierz pisze:Hmmm. Z tego co widziałem z zeszłego roku, najbardziej "znośne" było czwarte. (W moim odczuciu) A propos: popatrzcie na zadanie trzecie z finału sprzed dwóch lat. Nie wierzę, po prostu nie wierzę żeby ktoś wpadł na firmówkę!!
tu się akurat mylisz. To żeby utworzyć "ślimak" jest w miarę oczywiste, jeśli oczywiście zauważy się, że odpowiedź jest pozytywna, a nie negatywna, jakby się mogło niestety wydawać.-- 1 kwietnia 2009, 19:29 --a co do trudnych zadań to niezła jest propozycja dr Marcina Kuczmy na IMO 2007 w Hanoi (harkorowa nierówność). Jest na mathlinksie.
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

[LX OM] III etap

Post autor: jerzozwierz »

A, skoro już dyskutujemy o trudnych zadaniach IMO - to niech mi ktoś powie, co na 48 międzynarodówce robi zadanie czwarte? Skoro gimnazjalista robi to w pół godziny - coś jest nie tak...
kejd?ej
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] III etap

Post autor: kejd?ej »

michaln90 pisze:jaki jest e-mail do kgom???
andkom
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] III etap

Post autor: andkom »

kejdżej pisze:
michaln90 pisze:jaki jest e-mail do kgom???
Z tego, co widzę jest tam tylko adres webmastera i adresy komitetów okręgowych. Na drugim stopniu każdy dostawał kartkę z informacjami, wśród których był adres mailowy OM. (Nie zacytuję tego adresu, bo musiałbym to robić z pamięci i pewnie bym coś pokręcił.)
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LX OM] III etap

Post autor: Swistak »

jerzozwierz pisze:Hmmm. Z tego co widziałem z zeszłego roku, najbardziej "znośne" było czwarte. (W moim odczuciu) A propos: popatrzcie na zadanie trzecie z finału sprzed dwóch lat. Nie wierzę, po prostu nie wierzę żeby ktoś wpadł na firmówkę!!
Jak zobaczyłem rysunek do tego zadania, jakieś porąbane kolorowanie i wpisywanie w te pola, które nawet na "drugi rzut oka" nie miało sensu to też się strasznie zdumiałem, ale jak przeczytałem rozwiązanie do końca, to zadanie wydało mi się stosunkowo proste .
A co do zadań z finału OM, to nigdy nie zrobiłem żadnego zadania z 3 etapu OM, a przed I etapem nie zrobiłem nigdy żadnego zadania z OM . Chciałem powiedzieć, że przed II etapem nigdy nie zrobiłem zadania z II etapu, ale potem sobie przypomniałem, że pocisnąłem jakieś 3 zadanka z algebry/teorii liczb z najwcześniejszych olimpiad umieszczonych na stronie OM .-- 4 kwietnia 2009, 20:47 --Choć nie, zrobiłem zadanko 1 z III etapu z 48 OM .
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

[LX OM] III etap

Post autor: pawelsuz »

Swistak pisze:
Jak zobaczyłem rysunek do tego zadania, jakieś porąbane kolorowanie i wpisywanie w te pola, które nawet na "drugi rzut oka" nie miało sensu to też się strasznie zdumiałem, ale jak przeczytałem rozwiązanie do końca, to zadanie wydało mi się stosunkowo proste .
A co do zadań z finału OM, to nigdy nie zrobiłem żadnego zadania z 3 etapu OM, a przed I etapem nie zrobiłem nigdy żadnego zadania z OM . Chciałem powiedzieć, że przed II etapem nigdy nie zrobiłem zadania z II etapu, ale potem sobie przypomniałem, że pocisnąłem jakieś 3 zadanka z algebry/teorii liczb z najwcześniejszych olimpiad umieszczonych na stronie OM .

-- 4 kwietnia 2009, 20:47 --

Choć nie, zrobiłem zadanko 1 z III etapu z 48 OM .

I tak na spontanie dostałeś się do finału?
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] III etap

No tak .
Te zadania z OM-a zabierają za dużo czasu, aby je w domu robić xD.
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] III etap

Post autor: mcbob »

Ta ale to że nie robiłeś żadnych zadań z OM nie znaczy że:
-nie robiłeś żadnych zadań ze zbiorów o podobnym poziomie trudności
-nie czytałeś starych wzorcówek
-nie wkuwałeś nowych twierdzeń czy nierówności
-a poza tym zadania z OMG to też jakieś tam przygotowanie do OM niezależnie od tego jak bardzo sie różnią
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] III etap

No ja bardzo często robię matmę . W konkursach to prawie non-stop uczestniczę. Tylko po prostu nie robiłem zadań z OM-a . Może rzeczywiście "spontanem" to trudno nazwać .
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

[LX OM] III etap

Post autor: Wasilewski »

Bardzo chętnie wybrałbym bym się na finał z grupą osób ze Staszica, ponieważ nie podoba mi się wizja nudnej, samotnej, kilkugodzinnej podróży. Jeśli więc jest na forum ktoś, kto do wyżej wspomnianej grupy należy, to prosiłbym o kontakt przez PW. Jeśli jeszcze nie kupiliście biletów na pociąg, to ja bym się chętnie złożył (jeśli ktoś będzie jutro na zakończeniu konkursu fizycznego Politechniki Warszawskiej, to moglibyśmy to obgadać), a jeśli są już zakupione, to może chociaż dostałbym informację, które miejsca macie wykupione, wtedy zarezerwowałbym jakieś pobliskie.
ironleaf
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

[LX OM] III etap

Post autor: ironleaf »

Jak tam finaliści, zwarci, gotowi, spakowani? Ja prawie gotowy.
Wydaje się, że w tym roku będą trudniejsze niż ostatnio zadania. Nowy komitet, zmiany w komisji zadaniowej, to zresztą widać po I i II etapie i ubiegłorocznym zadaniu 6. Z drugiej strony wszyscy chyba wiedzą, że tym razem raczej nikt nie zdobędzie maksa pisząc przez połowę czasu. Do tego już rok temu było wymiernie trudniej niż na LVIII finale. Ja bym wolał trudniejsze - bo zawsze zrobię trochę, ale nigdy wszystko:D
michaln90
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] III etap

Post autor: michaln90 »

Też spodziewam się raczej trudnych zadań. Wydaję mi się (może sie mylę), że nikt w tym roku nie będzie miał kompletu na finale.
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

[LX OM] III etap

Post autor: XMaS11 »

Powodzenia życzę wszystkim. Do zobaczenia na IMO oO
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

[LX OM] III etap

Post autor: Sylwek »

Jak tam finaliści, zwarci, gotowi, spakowani?
Jest czas

Powodzenia i obyście zrobili stereometrię
ODPOWIEDZ