27 marca 2009, czyli 37 dni do matury!

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
6hokage
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: 6hokage »

Negatywny: rosnąca liczba neologizmów, powoli zaczyna tworzyc barierę w porozumiewaniu się różnych pokoleń, ja mam 21 lat i ni chuchu nie jestem w stanie zrozumiec tego co wypisuja małolaty w internecie. Neologizmy są zazwyczaj przekręconymi zapozyczeniami z innych jezyków, przez co nasz ojczysty jezyk zaczyna tracić swoje unikalne, piękne brzmienie.
Pozytywy:
Bedziemy znać lepiej angielski. Byćmoże nowomowa internetowa, ułatwi nam bardziej dosadne wyrażanie uczuć (Jezus Christ, mocniej brzmi niż Jezu chryste), oraz pozwoli mówic niektóre wyrażenia szybciej (IMO, BTW).
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Swoboda wypowiedzi i działania, które ma każdy użytkownik Sieci, pozwala mu kreować własny wizerunek i tożsamość.
Nowe środki elektroniczne wymagają innego posługiwania się językiem. Ma on w Internecie nową jakość i nowe wyznaczniki. Generuje silne poczucie wspólnoty. Dzisiaj mówimy już o grupie programowej i świadomie posługującym się środkami elektronicznymi społeczeństwie informatycznym
Nie brak tu swoistego socjolektu i skrótów. Warto zauważyć, że nie zawsze stosuje się polskie litery, np. ę, ą, ś, ć, co wynika z narzędzia jakim jest komputer, który może nie mieć nakładki na polski alfabet. Tekst jest zapisany, ale ma dużo cech mówionych i specyficznych dla Internetu. Należą do nich uproszczone reguły gramatyczne, skróty, akronimy, czyli skróty, zawierające popularne formuły, (...)
Wiele jest zapożyczeń z języka angielskiego. Ne zapominajmy jednak, że w sieci obowiązuje także zasada poprawności językowej i niewybaczalne jest pisanie nieortograficzne i niegramatyczne.
Cytaty z podręcznika "Barwy epok NAUKA O JĘZYKU 3" wyd. WSiP.
Przypominam, że na razie wszyscy mają gdzieś Twoją opinię i nie możesz jej przedstawiać na maturze ustnej z języka polskiego. Twoim zadaniem jest zaprezentować temat w opracowaniu o dane źródła.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

Post autor: Frey »

miki999 pisze:

Przypominam, że na razie wszyscy mają gdzieś Twoją opinię i nie możesz jej przedstawiać na maturze ustnej z języka polskiego. Twoim zadaniem jest zaprezentować temat w opracowaniu o dane źródła.
serio? To chyba ja zadawałem jakąś inną maturę, bo u mnie było całkiem odwrotnie Może żyje w jakimś "alternatywnym wymiarze edukacji polskiej" (AWEP), ale to co wy piszecie to mnie przeraża
Charles90
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 25 razy

Post autor: Charles90 »

Cytaty z podręcznika "Barwy epok NAUKA O JĘZYKU 3" wyd. WSiP.
Mogę się zgodzić z Twoim stwierdzeniem i jednocześnie nie mogę. Zgodzę się, że jest tak jak mówisz podczas pisemnego polskiego, że nasze zdanie jest nieważne. Natomiast kończąc prezentację ustną wnioskami, może i bezpośrednio ich nie wypowiadam jako konkretnie moje zdanie, ale wypowiadam je w takim sposób, że powtarzam to co powiedziałem wcześniej tyle, że bardziej ściśle, ale nie jestem pewien.. ;P
6hokage
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: 6hokage »

No w sumie jak ja zdawałem ustną to musiałem zinterpretować kilka książek, aby omówić temat i nie było żadnego zastrzeżenia, że muszę wspierać się źródłami, więc to nie jest raczej tak, iż nie można wypowiadać swojego zdania.

-- 30 mar 2009, o 19:46 --

Poza tym nie bójcie się ustnej. Jak nie pobiliście żadnego nauczyciela to raczej was przepuszczą. Ja nie powinienem zdać ustnej, ale nauczyciele się ulitowali i postawili mi minimalną ilość punktów przy której się zdaje. Nauczyciel tez człowiek.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2009, o 13:00 przez 6hokage, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

serio? To chyba ja zadawałem jakąś inną maturę, bo u mnie było całkiem odwrotnie Może żyje w jakimś "alternatywnym wymiarze edukacji polskiej" (AWEP), ale to co wy piszecie to mnie przeraża
Inny wymiar? Raczej przestrzeń( czyt. szkoła i nauczyciele). To tak jak z interpretacja utworów: nie możesz mieć własnej opinii (tzn. możesz mieć, lecz nic ona nie znaczy) , tylko musisz wiedzieć, co powiedzmy 20 lat temu zawarł w swojej publikacji prof. dr. hab. ks. inż. (...) xxx- światowej sławy humanista o wielkim autorytecie.
Wyraziłbym o tym swoje zdanie, ale i tak z racji tego, że nie mam 20+ tytułów przed nazwiskiem, pewnie nikogo by to nie zainteresowało.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
qba1337
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: qba1337 »

Do matury z matmy zostało dokładnie tyle:

43 dni 12 godzin 16 minut 5 sekund

=]
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mcbob »

I po co to odliczasz? Myślisz że dzięki temu ten czas wolniej zleci czy nie możesz się doczekać. Nie rozumiem jak można się tak podniecać maturą.
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

Post autor: Frey »

miki999 pisze:
Inny wymiar? Raczej przestrzeń( czyt. szkoła i nauczyciele). To tak jak z interpretacja utworów: nie możesz mieć własnej opinii (tzn. możesz mieć, lecz nic ona nie znaczy) , tylko musisz wiedzieć, co powiedzmy 20 lat temu zawarł w swojej publikacji prof. dr. hab. ks. inż. (...) xxx- światowej sławy humanista o wielkim autorytecie.
Wyraziłbym o tym swoje zdanie, ale i tak z racji tego, że nie mam 20+ tytułów przed nazwiskiem, pewnie nikogo by to nie zainteresowało.
.
Dobra to inna przestrzeń

Moim zdaniem przesadzasz, ja sobie wziąłem taką bibliografie że tylko moje zdanie się liczyło i przedstawiłem je bardzo ciekawie. Interpretowałem tak jak ja sądzę nie tak jak "eksperci", bardzo spodobało się to nauczycielką, gadałem z nimi po maturze i mówiły, że były pod niesamowitym wrażeniem tego co zrobiłem i jak zreferowałem.
Awatar użytkownika
qba1337
Użytkownik
Użytkownik

Mcbob mam na pulpicie ustawione odliczanie do matury z matmy co do sekundy. Raczej śmiać mi się chce na myśl o maturach.
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mcbob »

Mi się śmiać chce z tych co nagle na 2 miesiące przed maturą zauważyli że trzeba się zacząć uczyć. Wystarczyło przecież cały czas trzymać tempo przez trzy lata (nie mówię tu o zakuwaniu, ale o nie olewaniu) i teraz matura to tylko formalność.

PS Przed nami w życiu dużo cięższe próby i kiedyś z takiej matury to się będziemy śmiać.
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

Post autor: Ateos »

Wystarczyło przecież cały czas trzymać tempo przez trzy lata (nie mówię tu o zakuwaniu, ale o nie olewaniu) i teraz matura to tylko formalność.
swieta racja. Matma, fiza i angielskim sie nie przerazam> formalnosc, ale ten polski... nigdy nie wiadomo co bedzie do zinterpretowania. Niby przeczytalem 90% lektur(i opracowan i problematyke), probna na 45% ale nie jestem pewny na 100% tych 30% Moge dostac wszystko oprocz Chlopow
Awatar użytkownika
qba1337
Użytkownik
Użytkownik

Nie każdemu się chce trzymać regularne tempo. Z polaka przez 3 lata można nic nie robić i go zdać, z próbnej miałem 56%, wiec nie wiem czego się tu obawiać.
Charles90
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 25 razy

Post autor: Charles90 »

qba1337 pisze:Z polaka przez 3 lata można nic nie robić i go zdać,
to tak jak ja !
Awatar użytkownika
oluch-na
Użytkownik
Użytkownik