27 marca 2009, czyli 37 dni do matury!
-
6hokage
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Negatywny: rosnąca liczba neologizmów, powoli zaczyna tworzyc barierę w porozumiewaniu się różnych pokoleń, ja mam 21 lat i ni chuchu nie jestem w stanie zrozumiec tego co wypisuja małolaty w internecie. Neologizmy są zazwyczaj przekręconymi zapozyczeniami z innych jezyków, przez co nasz ojczysty jezyk zaczyna tracić swoje unikalne, piękne brzmienie.
Pozytywy:
Bedziemy znać lepiej angielski. Byćmoże nowomowa internetowa, ułatwi nam bardziej dosadne wyrażanie uczuć (Jezus Christ, mocniej brzmi niż Jezu chryste), oraz pozwoli mówic niektóre wyrażenia szybciej (IMO, BTW).
Pozytywy:
Bedziemy znać lepiej angielski. Byćmoże nowomowa internetowa, ułatwi nam bardziej dosadne wyrażanie uczuć (Jezus Christ, mocniej brzmi niż Jezu chryste), oraz pozwoli mówic niektóre wyrażenia szybciej (IMO, BTW).
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Swoboda wypowiedzi i działania, które ma każdy użytkownik Sieci, pozwala mu kreować własny wizerunek i tożsamość.
Nowe środki elektroniczne wymagają innego posługiwania się językiem. Ma on w Internecie nową jakość i nowe wyznaczniki. Generuje silne poczucie wspólnoty. Dzisiaj mówimy już o grupie programowej i świadomie posługującym się środkami elektronicznymi społeczeństwie informatycznym
Nie brak tu swoistego socjolektu i skrótów. Warto zauważyć, że nie zawsze stosuje się polskie litery, np. ę, ą, ś, ć, co wynika z narzędzia jakim jest komputer, który może nie mieć nakładki na polski alfabet. Tekst jest zapisany, ale ma dużo cech mówionych i specyficznych dla Internetu. Należą do nich uproszczone reguły gramatyczne, skróty, akronimy, czyli skróty, zawierające popularne formuły, (...)
Cytaty z podręcznika "Barwy epok NAUKA O JĘZYKU 3" wyd. WSiP.Wiele jest zapożyczeń z języka angielskiego. Ne zapominajmy jednak, że w sieci obowiązuje także zasada poprawności językowej i niewybaczalne jest pisanie nieortograficzne i niegramatyczne.
Przypominam, że na razie wszyscy mają gdzieś Twoją opinię i nie możesz jej przedstawiać na maturze ustnej z języka polskiego. Twoim zadaniem jest zaprezentować temat w opracowaniu o dane źródła.
Pozdrawiam.
- Frey
- Użytkownik

- Podziękował: 48 razy
serio? To chyba ja zadawałem jakąś inną maturę, bo u mnie było całkiem odwrotnie Może żyje w jakimś "alternatywnym wymiarze edukacji polskiej" (AWEP), ale to co wy piszecie to mnie przerażamiki999 pisze:
Przypominam, że na razie wszyscy mają gdzieś Twoją opinię i nie możesz jej przedstawiać na maturze ustnej z języka polskiego. Twoim zadaniem jest zaprezentować temat w opracowaniu o dane źródła.
-
Charles90
- Użytkownik

- Podziękował: 25 razy
Mogę się zgodzić z Twoim stwierdzeniem i jednocześnie nie mogę. Zgodzę się, że jest tak jak mówisz podczas pisemnego polskiego, że nasze zdanie jest nieważne. Natomiast kończąc prezentację ustną wnioskami, może i bezpośrednio ich nie wypowiadam jako konkretnie moje zdanie, ale wypowiadam je w takim sposób, że powtarzam to co powiedziałem wcześniej tyle, że bardziej ściśle, ale nie jestem pewien.. ;PCytaty z podręcznika "Barwy epok NAUKA O JĘZYKU 3" wyd. WSiP.
-
6hokage
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
No w sumie jak ja zdawałem ustną to musiałem zinterpretować kilka książek, aby omówić temat i nie było żadnego zastrzeżenia, że muszę wspierać się źródłami, więc to nie jest raczej tak, iż nie można wypowiadać swojego zdania.
-- 30 mar 2009, o 19:46 --
Poza tym nie bójcie się ustnej. Jak nie pobiliście żadnego nauczyciela to raczej was przepuszczą. Ja nie powinienem zdać ustnej, ale nauczyciele się ulitowali i postawili mi minimalną ilość punktów przy której się zdaje. Nauczyciel tez człowiek.
-- 30 mar 2009, o 19:46 --
Poza tym nie bójcie się ustnej. Jak nie pobiliście żadnego nauczyciela to raczej was przepuszczą. Ja nie powinienem zdać ustnej, ale nauczyciele się ulitowali i postawili mi minimalną ilość punktów przy której się zdaje. Nauczyciel tez człowiek.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2009, o 13:00 przez 6hokage, łącznie zmieniany 1 raz.
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Inny wymiar? Raczej przestrzeń( czyt. szkoła i nauczyciele). To tak jak z interpretacja utworów: nie możesz mieć własnej opinii (tzn. możesz mieć, lecz nic ona nie znaczy) , tylko musisz wiedzieć, co powiedzmy 20 lat temu zawarł w swojej publikacji prof. dr. hab. ks. inż. (...) xxx- światowej sławy humanista o wielkim autorytecie.serio? To chyba ja zadawałem jakąś inną maturę, bo u mnie było całkiem odwrotnie Może żyje w jakimś "alternatywnym wymiarze edukacji polskiej" (AWEP), ale to co wy piszecie to mnie przeraża
Wyraziłbym o tym swoje zdanie, ale i tak z racji tego, że nie mam 20+ tytułów przed nazwiskiem, pewnie nikogo by to nie zainteresowało.
Pozdrawiam.
- mcbob
- Użytkownik

I po co to odliczasz? Myślisz że dzięki temu ten czas wolniej zleci czy nie możesz się doczekać. Nie rozumiem jak można się tak podniecać maturą.
- Frey
- Użytkownik

- Podziękował: 48 razy
Dobra to inna przestrzeńmiki999 pisze:Inny wymiar? Raczej przestrzeń( czyt. szkoła i nauczyciele). To tak jak z interpretacja utworów: nie możesz mieć własnej opinii (tzn. możesz mieć, lecz nic ona nie znaczy) , tylko musisz wiedzieć, co powiedzmy 20 lat temu zawarł w swojej publikacji prof. dr. hab. ks. inż. (...) xxx- światowej sławy humanista o wielkim autorytecie.serio? To chyba ja zadawałem jakąś inną maturę, bo u mnie było całkiem odwrotnie Może żyje w jakimś "alternatywnym wymiarze edukacji polskiej" (AWEP), ale to co wy piszecie to mnie przeraża
Wyraziłbym o tym swoje zdanie, ale i tak z racji tego, że nie mam 20+ tytułów przed nazwiskiem, pewnie nikogo by to nie zainteresowało.
.
Moim zdaniem przesadzasz, ja sobie wziąłem taką bibliografie że tylko moje zdanie się liczyło i przedstawiłem je bardzo ciekawie. Interpretowałem tak jak ja sądzę nie tak jak "eksperci", bardzo spodobało się to nauczycielką, gadałem z nimi po maturze i mówiły, że były pod niesamowitym wrażeniem tego co zrobiłem i jak zreferowałem.
- qba1337
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Mcbob mam na pulpicie ustawione odliczanie do matury z matmy co do sekundy. Raczej śmiać mi się chce na myśl o maturach.
- mcbob
- Użytkownik

Mi się śmiać chce z tych co nagle na 2 miesiące przed maturą zauważyli że trzeba się zacząć uczyć. Wystarczyło przecież cały czas trzymać tempo przez trzy lata (nie mówię tu o zakuwaniu, ale o nie olewaniu) i teraz matura to tylko formalność.
PS Przed nami w życiu dużo cięższe próby i kiedyś z takiej matury to się będziemy śmiać.
PS Przed nami w życiu dużo cięższe próby i kiedyś z takiej matury to się będziemy śmiać.
- Ateos
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
swieta racja. Matma, fiza i angielskim sie nie przerazam> formalnosc, ale ten polski... nigdy nie wiadomo co bedzie do zinterpretowania. Niby przeczytalem 90% lektur(i opracowan i problematyke), probna na 45% ale nie jestem pewny na 100% tych 30% Moge dostac wszystko oprocz ChlopowWystarczyło przecież cały czas trzymać tempo przez trzy lata (nie mówię tu o zakuwaniu, ale o nie olewaniu) i teraz matura to tylko formalność.
- qba1337
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Nie każdemu się chce trzymać regularne tempo. Z polaka przez 3 lata można nic nie robić i go zdać, z próbnej miałem 56%, wiec nie wiem czego się tu obawiać.