studia a matma

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

studia a matma

Post autor: Rogal »

Gdzie będę pracował, to się zobaczy, ale jakoś nie dałbym się ponieść stereotypom.
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

studia a matma

Post autor: xiikzodz »

Faktycznie, po studiach matematycznych absolwent poddawany jest dzialaniu pokus pracy bardzo korzystnej finansowo, lecz nie w zawodzie "czystego" matematyka. Jesli ktos potrzebuje dowodu, to chetnie zrobie kilka zdjec plakatow z korytarza u nas. Dzis rzucily mi sie w oczy plakaty laboratorium biologii molekularnej i jakiejs firmy budujacej maszyny. W przeszlosci byly tez oferty przy projekcie analizujacym architekturze Angkor Wat (chyba ze dwa doktoraty z tego projektu wyszly, pewnie jestem w stanie podac linki do nich) i przy ulepszaniu urzadzen do wykonywania MRI (tez byly jakies doktoraty i praca w firmie produkujacej te urzadzenia). Do tego dochodza stale oferty w medycynie - masa matematykow pracuje przy projektach zwiazanych z komorkami macierzystymi, przeplywem krwi, wzrostem komorek patologicznych i niepatologicznych. Bylo cos ze wzrostem korzeni, schizofrenia, starzeniem sie, psychologia i inflacja. Trudno chyba podac inny kierunek (pewnie tylko fizyka jest porownywalna), ktorego absolwenci wylapywani sa do tak roznorodnych projektow.
Awatar użytkownika
jelonekkk
Użytkownik
Użytkownik

studia a matma

Post autor: jelonekkk »

Xiikzodz masz rację co do różnorodności prac jakie można wykonywać po takim kierunku. Teraz dyskusja zeszła na pracę po matmie, a nie wiecie naprawdę jak jest z uczelniami morskimi? Ja słyszałem, że na AM w Szczecinie też jest wysoki poziom matmy, może jednak ktoś z Was tam studiuje, albo chociaż ma znajomą osobę...
yura
Użytkownik
Użytkownik

studia a matma

Post autor: yura »

Frey - ja też uważam, że nie ma czegoś takiego jak umysł ścisły i humanistyczny. Ale na lenie intelektualne i otwarte umysły jak najbardziej

No i witam wszystkich - bo jestem nowy. Trafiłem tu, bo właśnie piszę maturę i robię "wywiad" na temat kierunków "ścisłych", żeby wreszcie się na coś zdecydować. Na AM jak najbardziej ścisłe kierunki są np. mechanika i tam dużo matmy, z tym transportem to nie wiem dokładnie, może na ich stronie są jakieś plany studiów.

Ja osobiście chyba najbardziej skłaniam się ku budownictwu, ale nie zdecydowałem na 100%.
Awatar użytkownika
jelonekkk
Użytkownik
Użytkownik

studia a matma

Post autor: jelonekkk »

Patrzyłem na ich stronie i na 1 roku jest matma, fizyka, itp. A później mechanika płynów, termodynamika! Aż dostaje gęsiej skórki, na pewno łatwo nie będzie. A wiesz może yura coś o rekrutacji, czy trudno się dostać?
ODPOWIEDZ