[LX OM] II etap
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
[LX OM] II etap
Jeśli chodzi o alternatywne sposoby robienia geometrii to są w tych tablicach całkiem przydatne rzeczyabc666 pisze:Za dużo w nich nie znajdziesz
-
snm
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
[LX OM] II etap
Powołać się można zawsze. Kwestia taka, że jeśli nikt wcześniej w poprzednich edycjach się na to twierdzenie nie powołał, najprawdopodobniej nie zostanie to uznane - aczkolwiek sprawdzą i od następnego roku będzie już można się na to powoływać.
[LX OM] II etap
wydaje mi sie,ze mozna sie powolywac na wszystkie twierdzenia,a tym bardziej jesli podasz,skad je znasz. moim zdaniem musi byc to uznane,bez wzgledu na uzycie tego we wczesniejszych latach. nie wiem skad taki pomysl, bo jest on co najmniej nielogiczny :/
[LX OM] II etap
nie no oni pewnie w Komitecie mają 'Listę dopuszczonych twierdzeń' wzbogacaną co roku i trzeba się wstrzelić
ale my to pewnie nie mamy tak źle, bo podczas pierwszych olimpiad lista była pusta, więc nie można było korzystać z niczego 
-
snm
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
[LX OM] II etap
Absolwenci staszica uczestniczą w sprawdzaniu i mówią jak jest, wspominają też, że kiedyś (tzn. jak oni jeszcze nie sprawdzali) nie uznali komuś nierówności Muirheada, bo była użyta pierwszy raz. Warto powoływać się z opamiętaniem.
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LX OM] II etap
nie, no to jest poprostu żałosne. i raczej wątpie czy nie zaliczaja twierdzen po to aby przy ewentualnym odwolaniu je uznac. no to bede mial dylemat jak sie okaze ze nierownosc pojdzie z Karamaty
- SaxoN
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
[LX OM] II etap
Tak, i będę się uczył dowodów Karamaty, Popoviciu, Turkevici i 15 innych nierówności? A jak zadanko przejdzie z pomocą Wielkiego Twierdzenia Fermata, to też mam dowód obkuć? To jest niepoważne- jak mi czegoś nie uznają, to będę się rzucał do skutku...
-
*Kasia
- Użytkownik

- Podziękował: 62 razy
[LX OM] II etap
Podejrzewam, że bardziej znane, popularniejsze twierdzenia przejdą bez problemu. Nauka dowodu Wielkiego Tw. Fermata byłaby z pewnością długa i obawiam się, że byś nie zdążył tego przelać na kartkę w ciągu 5 godzin.
Ja bym się starała nie popadać w skrajności: może i nie trzeba dowodzić najbardziej znanych twierdzeń (jakby chcieć pokazywać tw. Pitagorasa, Talesa etc, to zadanie z geometrii mogłoby długo trwać), ale też nie pisać rozwiązań typu "Teza wynika bezpośrednio z tw. .../nierówności ... pod podstawieniu ...".
Co do odwołań: zauważ, że bardzo rzadko są uznawane - ja bym się nie nastawiała na tą metodę.
Ja bym się starała nie popadać w skrajności: może i nie trzeba dowodzić najbardziej znanych twierdzeń (jakby chcieć pokazywać tw. Pitagorasa, Talesa etc, to zadanie z geometrii mogłoby długo trwać), ale też nie pisać rozwiązań typu "Teza wynika bezpośrednio z tw. .../nierówności ... pod podstawieniu ...".
Co do odwołań: zauważ, że bardzo rzadko są uznawane - ja bym się nie nastawiała na tą metodę.