[LVII OM] Zadania I etapu
- DEXiu
- Użytkownik

Heh. 12 to jest jedno z takich, które się sprawdza dla x pierwszych wartości i widzisz, że tez zachodzi, ale na początku całkiem nie wiadomo jak to udowodnić. Jak mówicie że banalne, to pewnie tak jest Zresztą to zależy co kto lubi - dla kogoś kto lubi analizę i algebrę zadanie z kombinatoryki może przerastać siły, a z kolei dla innego będzie na trzy lilnijki
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Wydaje mi się, że nie. Moim zdaniem bez dowodu powinno się powoływać tylko na 'nazwane' fakty
Tak się składa, że chyba wiem, o czym mówisz - raczej (jeśli się nie mylę?) to nie jest 'ogólnie' znane.
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
- g
- Użytkownik

mylisz sie. oczywiscie ze mozna. tam maja na kazdej stronie "quote this as..." i podaja niezliczona liczbe ksiazek na podstawie ktorych dane entry jest sporzadzone.
- g
- Użytkownik

to "cite this as..." jest do wstawienia do bibliografii, a nie do tekstu... wezze to jakos po ludzku przeredaguj na polski, zeby to mialo rece i nogi... praca ma byc nie tylko poprawna merytorycznie, ale pod wzgledem gramatyczno-lingwistyczno-ortograficzno-leksykalnym tez.
a potem matematycy na humanistow narzekaja, jacy to oni be nie sa, bo liczyc nie umieja, a polowa sie nie umie poprawnie wyslowic. dbajmy o czystosc jezyka i nie badzmy hipokrytami.
(to nie bylo do ciebie konkretnie, tak jakos mi sie zebralo i musialem to wypluc, jednak musze przyznac ze to wlasnie ty mnie zainspirowales)
a potem matematycy na humanistow narzekaja, jacy to oni be nie sa, bo liczyc nie umieja, a polowa sie nie umie poprawnie wyslowic. dbajmy o czystosc jezyka i nie badzmy hipokrytami.
(to nie bylo do ciebie konkretnie, tak jakos mi sie zebralo i musialem to wypluc, jednak musze przyznac ze to wlasnie ty mnie zainspirowales)
- ymar
- Użytkownik

- Podziękował: 21 razy
Dobra, no rozumiem, że to po polsku ma być, przecie kopiowałem. Chodzi mnie o to, czy to w tekscie trzeba jakoś zaznaczyć, że się wie skąd to konkretne coś jest. No bo jak w bibliografii to umieszczę, to to się będzie do całej pracy odnosiło.
- g
- Użytkownik

szczerze mowiac to pisanie bibliografii na om nie ma sensu, wiec lepiej po prostu zapisz linka i info tuz przy cytowanym fakcie.
-
Finarfin
- Użytkownik

- Podziękował: 45 razy
Narazie na "czysto" nie mam żadnego. Ale robię właśnie 11. Jest dla mnie dość łatwiutkie, jedna informacja jest dla mnie bez sensu bo trzeba dodatkowo udowadniać Przynajmniej tak mi się wydaje Co do 12.: patrzyłem na nie chwilkę i wydało mi się dość głupie. 9. nawet nie przeczytałem, a 10.....trochę myślałem i wydawało mi się, że mam rozwiązanie a tu nagle zonk i nici z tego No, ale pomyślimy. Chcę z tej serii wysłać ze 3. zadanka, bo wtedy II etap mam na 99%.
- juzef
- Użytkownik

Jeśli mówisz o tym, o czym myślę, to nie zmienia to w żaden sposób mojego rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2005, o 20:20 przez juzef, łącznie zmieniany 1 raz.
No panie i panowie. Jeszcze tylko tydzień, a ja mam tylko 10 Mam pomysł na 9 ale mi rekurencja wychodzi. Komus też takie głupoty wyszły. aha, takie jedno pytanie, ilośc tych rozwiązan to wam wysła w postaci jakiegos fajnego wzoru, czy jakos inaczej. Byłbym wdzieczny za odpowiedz. Pozdro.
-
Finarfin
- Użytkownik

- Podziękował: 45 razy
Trochę inaczej to brzmiało przed zmianą Jedna dana jest w miarę "oczywista", a zbędnych informacji to raczej nie warto tutaj szukać Sposób rozwiązania jest raczej w miarę prostyjuzef pisze:Jeśli mówisz o tym, o czym myślę, to nie zmienia to w żaden sposób mojego rozwiązania.
Co do 12. to właśnie zrozumiałem tą równość i....rozwiązanie wydaje się kwestią czasu Troszke jeszcze pokombinuję i powinno być.
-
Nisiulka
- Użytkownik

Hej! Chyba jestem tu nowa..
Z trzciej serii mam praktycznie tylko 9.. i do 12 program.. ciekawe, czy ich to zadowoli.. Inne raczej srednio.. z 10 mi rekurencja wychodzi.. no nic.. zabieram sie do roboty
Z trzciej serii mam praktycznie tylko 9.. i do 12 program.. ciekawe, czy ich to zadowoli.. Inne raczej srednio.. z 10 mi rekurencja wychodzi.. no nic.. zabieram sie do roboty