27 marca 2009, czyli 37 dni do matury!
- lina2002
- Użytkownik

Ktoś dzisiaj pisał fizykę? Co sądzicie o trudności? Bo mi osobiście wydawała się wyjątkowo prosta. Z wyjątkiem oczywiście pytań teoretycznych z półprzewodników .
- mcbob
- Użytkownik

Masz rację. Przed maturą i w trakcie raczej się nie stresowałem. Dopiero po zakończeniu jak trzeba było porównać wyniki to stres był straszny czy gdzieś się głupiego błędu nie zrobiło.kolanko pisze:mcbob, gratuluje ze się nie stresujesz
To prawda. Ale to trochę dziwne że dali nierówność trygonometryczną jeśli ją wcześniej wycofali z matury. Trochę nieprofesjonalne zachowanie z ich strony. I nie dziwię się że niektórzy mogli mieć pretensje. Chociaż mi to akurat w ogóle nie przeszkadzałoJan Kraszewski pisze:Mnie chodzi tylko o to, że tego typu argumenty pojawiają się w dyskusjach ("jak mogli dać nierówność trygonometryczną...", "jak mogli dać ciąg nieskończony...", itp.), a to przecież stawianie sprawy na głowie.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Ale tu wystarczała znajomość wykresu, a ta jest uwzględniona w wymaganiach.mcbob pisze:To prawda. Ale to trochę dziwne że dali nierówność trygonometryczną jeśli ją wcześniej wycofali z matury. Trochę nieprofesjonalne zachowanie z ich strony. I nie dziwię się że niektórzy mogli mieć pretensje. Chociaż mi to akurat w ogóle nie przeszkadzałoJan Kraszewski pisze:Mnie chodzi tylko o to, że tego typu argumenty pojawiają się w dyskusjach ("jak mogli dać nierówność trygonometryczną...", "jak mogli dać ciąg nieskończony...", itp.), a to przecież stawianie sprawy na głowie.
JK
- kolanko
- Użytkownik

- Podziękował: 32 razy
Szukacie na siłe jakis głupot z wymagań. Podstawy materiałowe trzeba znac. wykres masz w tablicach . nierównosc sprowadzała sie do zakresu (-3,3) wiec mniej niz -pi , pi. czyli mniej niz góra cosinusa. .. no bez przesady ;]
- mcbob
- Użytkownik

\(\displaystyle{ cosx>0}\)
Czy to jest nierówność trygonometryczna?
To nic że sprowadza się do odczytania z wykresu. Nie ma znaczenia czy rozpatrujemy w \(\displaystyle{ R}\) czy tylko w \(\displaystyle{ (-3;3)}\). To dalej jest i będzie nierówność trygonometryczna.
W oświadczeniu nie napisali że wyrzucają tylko "trudne" nierówności trygonometryczne. Ale że wszystkie.
To nic że sprowadza się do odczytania z wykresu. Nie ma znaczenia czy rozpatrujemy w \(\displaystyle{ R}\) czy tylko w \(\displaystyle{ (-3;3)}\). To dalej jest i będzie nierówność trygonometryczna.
W oświadczeniu nie napisali że wyrzucają tylko "trudne" nierówności trygonometryczne. Ale że wszystkie.
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
W ten sposób to możemy sobie odrzucać co 2. zadanie.
Patrz, a w zadaniu o królu mamy ciąg zdefiniowany rekurencyjnie i co nie narzekasz, bo to akurat Ci dobrze poszło?
*Suma szeregu geometrycznego:
słynne zadanie z ciągiem geometrycznym
*Różnowartościowość funkcji:
i już odpada nam zadanie z wykresem (podpunkt b)
*Dwumian Newtona:
Bye, bye, prawdopodobieństwo
*Równania i nierówności wykładnicze i logarytmiczne:
znowu zadanie z wykresem (podpunkt a)
Pozdrawiam.
*Ciąg zdefiniowany rekurencyjnie:W oświadczeniu nie napisali że wyrzucają tylko "trudne" nierówności trygonometryczne. Ale że wszystkie.
Patrz, a w zadaniu o królu mamy ciąg zdefiniowany rekurencyjnie i co nie narzekasz, bo to akurat Ci dobrze poszło?
*Suma szeregu geometrycznego:
słynne zadanie z ciągiem geometrycznym
*Różnowartościowość funkcji:
i już odpada nam zadanie z wykresem (podpunkt b)
*Dwumian Newtona:
Bye, bye, prawdopodobieństwo
*Równania i nierówności wykładnicze i logarytmiczne:
znowu zadanie z wykresem (podpunkt a)
Pozdrawiam.
- kolanko
- Użytkownik

miki999, w taki sposob mozna sie przyczepic do wszystkiego, takie grymaszenie nie ma sensu. oke zawalilo z obcinaniem materiału. i tak było mało na maturze to jest jeszcze mniej. jeszcze chwile i bedzie 11 zadan z trójkątów i policzyc pole połowy trójkąta, obwód, pole calego, pol obwodu, bok.. i matura bedzie dnem ..
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Właśnie to miałem na myśli formułując moją poprzednią wypowiedź.miki999, w taki sposob mozna sie przyczepic do wszystkiego, takie grymaszenie nie ma sensu.
A nie jest? Dlatego w przyszłym roku dla rozrywki chyba napiszę se jeszcze raz. Tak kilka razy aż się trafi 100%i matura bedzie dnem ..
Pozdrawiam.
- kolanko
- Użytkownik

miki999, tez pisze za rok chyba ze teraz skoczy mi 100 ;p ale nigdy klucza nie przewidzisz i nigdy nie wiesz czy zapisanie warunku a>0 które jest i tak w tresci zadania da CI 1 pkt czy nie . kij wie czy to trzeba tresc przepisywac czy co. zal d*pe sciska jak czytam te klucze. za takie kretynskie rzeczy pkt obcinaja ze ja nie wiem ... paranoja. liczy sie wynik wg mnie i poszczególne kroki a nie przepisanie tresci czy cos ... głupota ... na wszelki wypadek wszytkie rysunki przerysowalem na maturze bo nigdy nie wiadomo co im odbije jak skorzystam z "ich" rysunku ... o.O
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Oj, coś mi się wydaje, że za rok, o ile oczywiście nie będziecie czuli obezwładniającej potrzeby zmiany kierunku studiów na taki, który wymaga 105/100 z rozszerzonej, to będziecie śmiali się ze swoich obecnych planów powtarzania matury...
JK-- 15 maja 2009, 09:54 --
Po prostu powyższa interpretacja jest skrajnie ekskluzywna (czyli wyłączająca). Przyjęta przez CKE interpretacja zakłada (jak przypuszczam), że nie może być zadań, których nie można w nieskomplikowany sposób rozwiązać bez odwołania się do usuniętych treści.
JK
JK-- 15 maja 2009, 09:54 --
Ale wykresów funkcji trygonometrycznych z poziomu rozszerzonego nie usunięto...mcbob pisze:\(\displaystyle{ cosx>0}\)
Po prostu powyższa interpretacja jest skrajnie ekskluzywna (czyli wyłączająca). Przyjęta przez CKE interpretacja zakłada (jak przypuszczam), że nie może być zadań, których nie można w nieskomplikowany sposób rozwiązać bez odwołania się do usuniętych treści.
JK
- mcbob
- Użytkownik

A w jaki inny sposób rozwiązuje się nierówności trygonometryczne na poziomie liceum? Po drobnych przekształceniach (których znajomość można zaliczyć do równań trygonometrycznych) lub podstawieniu i sprowadzeniu do nierówności kwadratowej, oraz umiejętności rozwiązywania nierówności wymiernych, ostateczne przedziały zapisuje się korzystając z wykresu.Jan Kraszewski pisze:Ale wykresów funkcji trygonometrycznych z poziomu rozszerzonego nie usunięto...
To według pana znaczy że mimo iż wycofali nierówności trygonometryczne to mogą na maturze dać każde tego typu zadanie bo praktycznie każde z nich da się rozwiązać dzięki umiejętnościom z materiału którego nie wycofali?
PS Chyba najlepiej byłoby gdyby nic nie wycofali, uniknęliby takich problemów.
Jestem im jednak bardzo wdzięczny za zadanie z królem i monetami. Bardzo się ucieszyłem że nie każde zadanie było schematyczne i przewidywalne. Po prostu miłe zaskoczenie (chyba tylko ja tak uważam )
- kolanko
- Użytkownik

mcbob pisze: Jestem im jednak bardzo wdzięczny za zadanie z królem i monetami. Bardzo się ucieszyłem że nie każde zadanie było schematyczne i przewidywalne. Po prostu miłe zaskoczenie (chyba tylko ja tak uważam )
mnie tez zaskoczyli co nie znaczy ze zadanie nie do zrobienia mogli by cos jeszcze dorzycic ciekawego. zamist funkcji liniowej ..
- mcbob
- Użytkownik

Poziom trudności zadania jak najbardziej maturalny (suma ciągu arytmetycznego, nierówność kwadratowa z parametrem, ekstremum funkcji kwadratowej), a w przeciwieństwie do pozostałych zadań wymagało myślenia (nie tylko wyuczonych na blachę schematów i bezbłędnych obliczeń).kolanko pisze:mnie tez zaskoczyli co nie znaczy ze zadanie nie do zrobienia mogli by cos jeszcze dorzycic ciekawego. zamist funkcji liniowej ..
Funkcja liniowa to w ogóle materiał który powinien być tylko na podstawowej.
No chyba że jakiś ciekawy układ równań liniowych z parametrem czy wartościami bezwzględnymi.