LXII Olimpiada Matematyczna I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 21 razy

Post autor: justynian »

Ale dla czego nie wysłałeś ?? w prawdzie pisze do 4 ale jak dostaną z datą 5 to nie jestem pewien czy od razu do kosza wyrzucą twój list ...
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Post autor: Marcinek665 »

Ok, to jak tam z zadaniami z I i II serii?
Ja na razie mam komplecik, z czym mam pewne wątpliwości odnośnie 8 i 4, reszta na pewniaka :D. Jak oceniacie poziom zadań? Generalnie wydaje mi się, że pierwsza seria była taką jakby 'reklamą', która miała zachęcić osoby, do startu w OM. Druga z kolei, była już dużo bardziej ciekawa, w szczególności zadanie 6, które będzie jest dla mnie istotnym sygnałem, że nierówności na OM idą jednym sprawdzonym sposobem ( :twisted: ) lub są polem do popisu dla pałowaczy, z których wyciągają siódme poty.
Awatar użytkownika
Manolin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Manolin »

MI się udało zrobić zad. 8 w ten sposób :
AU
AU
d2a51668ebe4e859m.jpg (4.21 KiB) Przejrzano 141 razy
[/url]
Łatwo krótko i przyjemnie
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Vax »

@Dumel, tzn. ja w tym roku jeszcze nie startuję w OM, tylko jak zobaczyłem tą nierówność, to spróbowałem znaleźć jakiś sprytny sposób na nią Ale być może masz rację, jeszcze się jej dokładnie przyjrzę Będę musiał poczytać sobie o Jensenie, bo widzę, że dzięki niemu wiele nierówności da się szybko udowodnić

Pozdrawiam.
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

Post autor: Mruczek »

7.
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
mariolawiki1
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: mariolawiki1 »

Marcinek665 pisze:Ok, to jak tam z zadaniami z I i II serii?
Ja na razie mam komplecik, z czym mam pewne wątpliwości odnośnie 8 i 4, reszta na pewniaka :D. Jak oceniacie poziom zadań? Generalnie wydaje mi się, że pierwsza seria była taką jakby 'reklamą', która miała zachęcić osoby, do startu w OM. Druga z kolei, była już dużo bardziej ciekawa, w szczególności zadanie 6, które będzie jest dla mnie istotnym sygnałem, że nierówności na OM idą jednym sprawdzonym sposobem ( :twisted: ) lub są polem do popisu dla pałowaczy, z których wyciągają siódme poty.
Mnie trudno oceniać zadania, za mało jeszcze umiem. Jedyny dział, w jakim dobrze się czuję to planimetria. Rozwiązywanie zadań zajmuje mi tyle czasu, że II etap musiałby trwać bez przerwy miesiąc, abym miała jakieś szanse :P ;)
I seria (poza 4 zadaniem) poszła mi w miarę szybko, też i zadanie 8 II serii. Wtedy, gdy myślałam, że mam już 6 zadań (o czym pisałam na forum), okazało się, że jedno mam źle rozwiązane, potem miałam niemal trzytygodniowy zastój, gdzie nie mogłam ruszyć z miejsca. Jak ruszyłam, to rozwiązałam je jednego dnia.
Po prostu u mnie jest ruletka z formą, myśleniem, ze wszystkim. Może kiedyś się to zmieni i będę potrafiła rozwiązywać większość zadań. Na razie nie wiem, czego się mam uczyć, bo tego, czego nie umiem jest więcej, niż tego co umiem.
Pozdrawiam
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik

Przyzwyczaj się, że ucząc się matmy, paradoksalnie będziesz miała coraz większą świadomość tego, czego nie wiesz, a to jest dość przytłaczające na samym początku przygody z OM. Ja tam się tym nie przejmuję i lecę po materiale, który jest mi potrzebny. A satysfakcja ze zrobionych zadań jest naprawdę wielka
justynian
Użytkownik
Użytkownik

Co do poziomu to rzeczywiście 2 seria nieco trudniejsza jednak jedynie nieco, co do samej nierówności to jako moje ulubione zagadnienie rozwiązałem na kilka sposobów jeden panowie już podali, co do metody z Jensenem to także takowy miałem ale ostatecznie wysłałem jak już marcinek napomniał spałowane rozwiązanie gdyż zawsze doceniałem elementarne rozwiązania...
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik

Bynajmniej nie twierdzę, że rozwiązanie z zastosowaniem lematu:
\(\displaystyle{ \frac{a^3}{\sqrt{b^4+b^2c^2+c^4}} \ge \frac{\sqrt{3} a^4}{a^3+b^3+c^3}}\)
jest spałowaniem zadania. Powiedziałbym, że Jensen to laser na muchę, ale w tym przypadku ma już pewne uzasadnienie. Co nie zmienia jednak faktu, że bardziej eleganckie jest rozwiązanie z użyciem tej nierówności.

BTW. Sądzicie, że jeśli nie wspomniałem o czymś tak oczywistym jak to, że suma 3 liczb parzystych jest parzysta, a z tego skorzystałem, to będą cięte punkty?
Tigro
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: Tigro »

Marcinek665 pisze:BTW. Sądzicie, że jeśli nie wspomniałem o czymś tak oczywistym jak to, że suma 3 liczb parzystych jest parzysta, a z tego skorzystałem, to będą cięte punkty?
Też miałem ten dylemat i postanowiłem jednak dopisać Wpadłem na opisanie tego dopiero jak już pisałem na czysto rozwiązanie ostatniego dnia (wczoraj). Niemniej, myślę, że nie będą się czepiać i nie powinni Ci uciąć - ale ja jestem beniaminkiem olimpiadowym, więc niech się może ktoś bardziej kompetentny wypowie
justynian
Użytkownik
Użytkownik

A to się nie zrozumielismy ja przez spałowanie rozumiem całkiem elementarny dowód ten z użyciem takiej nierównosci jest już w mojej kategorii zgrabnych ... Co do sumy 3 liczb parzystych ja także nie wspomniałem że jest ona parzysta bo także uznałem to za oczywistą oczywistosć cytując klasyka
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

Post autor: Swistak »

Wg mnie wpadnięcie na to, że wystarczy udowodnić że
\(\displaystyle{ \frac{a^3}{\sqrt{b^4+b^2c^2+c^4}} \ge \frac{\sqrt{3} a^4}{a^3+b^3+c^3}}\)
to 95% zadania xp. A w moim przypadku 99,8% czasu, który spędziłem nad tą nierównością . Myślałem nad nią naprawdę długo (przekminiłem to 3 listopada xp, ale i tak nie pobiję tkrassa ), ale gdy zauważyłem, że wystarczy coś takiego, to poszło od ręki ;p.
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: silicium2002 »

Ja mam takie pytanie. Wasze rozwiązania nierówności z tym pięknem lematem wymiatają, ale powiedzcie mi jak wymyślić że właśnie takiego lematu użyć trzeba?
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik

Mamy:
\(\displaystyle{ a ^{4} +b ^{4} +c ^{4} \ge a ^{3} +b ^{3} +c ^{3} \Leftrightarrow \frac{a ^{4} +b ^{4} +c ^{4}}{a ^{3} +b ^{3} +c ^{3}} \ge 1}\)

To teraz sobie sztucznie wyprodukujemy prawą stronę, mnożąc wszystko przez \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) więc:
\(\displaystyle{ \frac{a ^{4}\sqrt{3} +b ^{4}\sqrt{3} +c ^{4}\sqrt{3}}{a ^{3} +b ^{3} +c ^{3}} \ge \sqrt{3}}\)

Wystarczy więc udowodnić:

\(\displaystyle{ L \ge \frac{a ^{4}\sqrt{3}}{a ^{3} +b ^{3} +c ^{3}}+\frac{b ^{4}\sqrt{3}}{a ^{3} +b ^{3} +c ^{3}}+\frac{c ^{4}\sqrt{3}}{a ^{3} +b ^{3} +c ^{3}}}\)

A tu już lemat się dość mocno rzuca w oczy.
Tigro pisze:Niemniej, myślę, że nie będą się czepiać i nie powinni Ci uciąć
W sumie... Podałem na wszelki wypadek randumowy układ liczb, który spełnia założenie, więc jestem chyba zabezpieczony na cięcia. W końcu pytanie było o istnienie, a ja podałem przykład, co jest uzasadnieniem na to istnienie.
Ostatnio zmieniony 5 lis 2010, o 23:10 przez Marcinek665, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

Post autor: Swistak »

Nie tak rzadko zdarzają się nierówności, w których jest jakaś suma ułamków i każdy trzeba oszacować przez jakieś \(\displaystyle{ \frac{a^{k}}{a^{k}+b^{k}+c^{k}}}\) (z dokładnością do przesunięcia), co się wysumuje do czegoś co znamy. Tutaj było dość podobnie. Kiedy wpadłem na to, aby zastosować ten trik zauważyłem, że aby było to jednorodne, to w liczniku muszę walnąć stopień o 1 większy niż w mianowniku, do czego bardzo pasuje założenie.
ODPOWIEDZ