Takie mówienie, że trzeba mieć 6 zadań zrobionych, to trochę niefortunne jest. O ile się nie mylę to w regulaminie jest napisane, że zrobienie 70% punktów (czyli 50,4 pkt., ponad 8 zadań) daje przejście do drugiego etapu, a liczba ta może być przez komitet okręgowy zmniejszona. I jak wiemy zwykle jest mniejsza, ale nie ma reguły co do tego ile trzeba zrobić zadań. No i wszystko zależy od okręgu. Ponoć zdarza się, że 5 zadań starcza, natomiast w zeszłym roku w moim okręgu trzeba było zrobić ponad 7 zadań (próg wyniósł 44 pkt.).HuBson pisze:Cytat ze strony om.edu.plOnlyPietrucha pisze:Przepraszam, że zadam głupie pytanie: z pierwszego etapu wysłałem dwa zadania, z drugiego żadnego. Czy jest sens (nie chodzi o nabywanie doświadczenia) rozwiązywać zadania z 3 etapu? Czy będę brany pod uwagę choć wiem, że nawet wysyłając 4 mam małe szansę. To działa tak, że z 1 etapu przechodzi się do 2 i z 2 do 3, czy liczy się suma punktów z wszystkich 3 etapów?I etap składa się z trzech seriiZawody są trójstopniowe. Uczestnikiem Olimpiady staje się każdy uczeń, który przyśle rozwiązanie co najmniej jednego zadania. Do zakwalifikowania się do zawodów drugiego stopnia nie jest konieczne rozwiązanie wszystkich zadań pierwszego stopnia.
Generalnie ,żeby się zakwalifikować do II etapu to trzeba mieć przynajmniej 6 zadań dobrze zrobionych
chociaż zależy to też od komitetów okręgowych.
LXIV (64) OM - I etap
- humanistyczna dusza
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
- humanistyczna dusza
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
Mniej więcej taką filozofię przyjąłem w tym roku, po tym jak mnie zaskoczyły progi w zeszłym .Mszak pisze:Najlepiej zrobić wszystkie i nie trzeba się będzie niczym martwić. ;d
-
bakala12
- Użytkownik

- Podziękował: 24 razy
LXIV (64) OM - I etap
Ponoć zdarza się, że 5 zadań starcza, natomiast w zeszłym roku w moim okręgu trzeba było zrobić ponad 7 zadań (próg wyniósł 44 pkt.).
Na lubelszczyznie w zeszłym roku próg był raczej na pewno niższy niż 30 punktów (5 zadań), chociaż dokładnej wartości nie znam. No ale jak się coś trochę ogarnia to zrobienie tych 70% nie jest jakimś wielkim wyzwaniem
-
opilo
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
3 zrobione [ciach] mówią że banalne ale dla mnie np. [ciach] były banalne , [ciach] troche było zabawy (jeszcze trwa seria wiec nie powiem jak) a [ciach] ruszyć nie mogę : ( Cóż jeszcze jutro
- chomikchomik
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
-
Piotrek5000
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
Rozstrzygnac czy moga znalesc sie na jednej prostej = rozstrzygnac czy moga wszystkie lezec w tej samej kolumnie/wierszu/ przekatnej zawierajacej srodki punktow kratowych?Na płaszczyznie ustawiono po jednym kamieniu w punktach
o współrzednych (0, 0) , (0, 1) , (1, 0) i (1, 1) . W jednym ruchu wybieramy
dowolny kamien i przestawiamy go symetrycznie wzgledem któregos
z pozostałych kamieni. Rozstrzygnac, czy po skonczonej liczbie
ruchów trzy kamienie moga znalezc sie na jednej prostej.
-
przemos01
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
LXIV (64) OM - I etap
Jednej prostej, może być o równaniu \(\displaystyle{ y=x}\), ale może też być \(\displaystyle{ y=e ^{ \pi }x + 19 ^{2345}}\).
Chyba rozumiesz o co mi chodzi
Chyba rozumiesz o co mi chodzi
- humanistyczna dusza
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
No i się skończyło nareszcie. Nie spodziewałem się, że zrobię zadania w stosunku 4,4,1.