[LIX OM] - Etap II
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
[LIX OM] - Etap II
Moje rozwiązanie 4. w skrócie:
Kolejność operacji nie ma znaczenia, więc wykonujemy RUCH polegający na jednoczesnym wykonaniu operacji na wszystkich liczbach dodatnich. Gdy umieścimy w l.g rogu +1, w p.d. -1, to po n+1 ruchach dojdziemy do tablicy ze środkiem symetrii (dla n nieparzystego była tablica ze środkiem symetrii, a dla n parzystego tablica, która po każdym następnym ruchu daje tablicę, przy czym wszystkie liczby zmieniają się na przeciwne, ale to tylko szczególiki, chociaż to zawarłem) i każdy kolejny RUCH daje to samo - przy czym w tablicy nie ma ani jednego zera (też napisałem czemu) - czyli się nie da.
Jest sens się odwoływać?
Kolejność operacji nie ma znaczenia, więc wykonujemy RUCH polegający na jednoczesnym wykonaniu operacji na wszystkich liczbach dodatnich. Gdy umieścimy w l.g rogu +1, w p.d. -1, to po n+1 ruchach dojdziemy do tablicy ze środkiem symetrii (dla n nieparzystego była tablica ze środkiem symetrii, a dla n parzystego tablica, która po każdym następnym ruchu daje tablicę, przy czym wszystkie liczby zmieniają się na przeciwne, ale to tylko szczególiki, chociaż to zawarłem) i każdy kolejny RUCH daje to samo - przy czym w tablicy nie ma ani jednego zera (też napisałem czemu) - czyli się nie da.
Jest sens się odwoływać?
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Podziękował: 22 razy
[LIX OM] - Etap II
Mhm, ale dlaczego ograniczyłeś wykonywanie operacji tylko do RUCHÓW?Sylwek pisze:Moje rozwiązanie 4. w skrócie:
Jest sens się odwoływać?
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LIX OM] - Etap II
502000
zadanie pierwsze mam identycznie ze wzorcowką - nie wiem czemu nie ma 6 pkt.
trzecie mam identycznie z wyjątkiem jednego podstawienia, które chyba zapomniałem z brudnopisu przepisć. trudno - i tak bym sie nie dostał. Szkoda, bo mimo że mam mało punktów to szansa na finał była, gdybym dostał 6pkt za zad.1 i 3., zrobil 4. i w 5. coś wyłuskał. Najbardziej mnie przybija fakt, że siedziałem dzień i noc nad I etapem, potem jeszcze ze 150 godzin przesiedziałem aby sie do II etapu przygotować i lipa . Może w przyszłym roku sie uda...
zadanie pierwsze mam identycznie ze wzorcowką - nie wiem czemu nie ma 6 pkt.
trzecie mam identycznie z wyjątkiem jednego podstawienia, które chyba zapomniałem z brudnopisu przepisć. trudno - i tak bym sie nie dostał. Szkoda, bo mimo że mam mało punktów to szansa na finał była, gdybym dostał 6pkt za zad.1 i 3., zrobil 4. i w 5. coś wyłuskał. Najbardziej mnie przybija fakt, że siedziałem dzień i noc nad I etapem, potem jeszcze ze 150 godzin przesiedziałem aby sie do II etapu przygotować i lipa . Może w przyszłym roku sie uda...
-
adamadam
- Użytkownik

[LIX OM] - Etap II
060560
Miło, że za kombinatoryjkę, na której rozwiązanie wpadłem około 2-3 minuty przed końcem (ledwie kilka osób wtedy na sali siedziało) udało się wyszarpać 5 punktów (ktoś mi mówił na drugim etapie, że przez ostatnią godzinę już nic się nie wymyśli, a ja w tym czasie 11pkt. zdobyłem )
Do zobaczenia za rok
Miło, że za kombinatoryjkę, na której rozwiązanie wpadłem około 2-3 minuty przed końcem (ledwie kilka osób wtedy na sali siedziało) udało się wyszarpać 5 punktów (ktoś mi mówił na drugim etapie, że przez ostatnią godzinę już nic się nie wymyśli, a ja w tym czasie 11pkt. zdobyłem )
Do zobaczenia za rok
-
MarcinT
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
[LIX OM] - Etap II
Nie przejmuj sie Dumel. Ja w zeszlym roku mniej wiecej tak samo duzo czasu poswiecilem jak Ty i mialem 606600. Po prostu czasem sie ma pecha... Masz szasne za rok i sie nie poddawaj!
[LIX OM] - Etap II
Ja mam 600060. Też mi szkoda godzin przesiedzianych nad I etapem ale na pewno sie na coś przydały. Mam nadzieje że za rok pójdzie lepiej choc w tym roku jakbym miał troche wiecej szczęścia to tylko 6 było całkowicie poza zasięgiem, no ale wyszedł brak doświadczenia i nerwy. Gratulacje dla wszystkich, którzy dostali sie do finału! ( finał w Rzeszowie, miałbym blisko)
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
[LIX OM] - Etap II
Gdyż kolejność operacji nie ma znaczenia, a w celu wyzerowania tablicy i tak musimy w pewnym momencie wykonać operację na każdym z pól tablicy, na którym aktualnie znajduje się liczba dodatnia.polskimisiek pisze:Mhm, ale dlaczego ograniczyłeś wykonywanie operacji tylko do RUCHÓW?
Spoczko, ja 1/3 tego wyrabiam w przeciętny miesiąc na lekcjach w szkole, szkoda tylko, że zacząłem te lekcje przeznaczać na matematykę dopiero od początku obecnego roku szkolnego .Dumel pisze:150 godzin przesiedziałem aby sie do II etapu przygotować i lipa