Kierunki zamawiane - UJ
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
Kierunki zamawiane - UJ
nie, poza algorytmiką informatyka niewiele działów informatyki mnie interesuje
-- 5 sierpnia 2009, 21:25 --
algorytmika to dla mnie taki ładny pomost między matematyką a informatyką-- 5 sierpnia 2009, 21:29 --czym sie różni zaliczenie od egzaminu?
algorytmika to dla mnie taki ładny pomost między matematyką a informatyką-- 5 sierpnia 2009, 21:29 --czym sie różni zaliczenie od egzaminu?
- kolanko
- Użytkownik

- Podziękował: 32 razy
Kierunki zamawiane - UJ
W sumie na informatyce ciezko sobie poradzic, niektorych moze przerosnąć liczba jezykow programowani do opanowani ...
egzamin od zaliczenia (zalezy co zaliczasz ;] ) moze sie roznic konkretnie, badz wogole. nie wiem o jakiej formie zaliczania mowisz ;] i jaki egzamin .. na prawko ? wiecej precyzji w wypowiedzi dumelku ;]
infa jest fajna, dlatego zaczne od 2 roku na UJ infe =)
pzdr
egzamin od zaliczenia (zalezy co zaliczasz ;] ) moze sie roznic konkretnie, badz wogole. nie wiem o jakiej formie zaliczania mowisz ;] i jaki egzamin .. na prawko ? wiecej precyzji w wypowiedzi dumelku ;]
infa jest fajna, dlatego zaczne od 2 roku na UJ infe =)
pzdr
- Yaco_89
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Kierunki zamawiane - UJ
Dumel - to znaczy po prostu że z niektórych przedmiotów nie masz egzaminu u wykładowcy tylko ocenę końcową wystawia Ci ćwiczeniowiec. W przeciwnym razie musisz najpierw zdobyć pozytywną ocenę (zaliczenie) z ćwiczeń, żeby przystąpić do egzaminu, i to on decyduje o ocenie która idzie do indeksu. Zresztą postudiujesz miesiąc to się pewnie rozeznasz doskonale
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Kierunki zamawiane - UJ
Mogę podać, jak jest u nas z tym.
Warunkiem koniecznym przystąpienia do egzaminu jest posiadanie zaliczenia (warunek ten bywa osłabiany czasem ;p). Niektóre przedmioty nie kończą się egzaminem, jest to wtedy też warunek wystarczający. Prościej chyba nie umiem, co to studia z ludźmi robią
.
A i do szanownej xiikzodz - nie można zapominać, że umieliście po liceum znacznie więcej. A i twierdzenie Baire'a szczególnie trudne nie jest, a fajne (a propos - w dowolnej przestrzeni zupełnej się to działo, czy w "naszych ulubionych" R i C?
). Co do zbieżności ciągów, to przyznam się, że z taką metodą, to się chyba nie spotkałem.
Ogólnie nauka schodzi na psy...
Warunkiem koniecznym przystąpienia do egzaminu jest posiadanie zaliczenia (warunek ten bywa osłabiany czasem ;p). Niektóre przedmioty nie kończą się egzaminem, jest to wtedy też warunek wystarczający. Prościej chyba nie umiem, co to studia z ludźmi robią
A i do szanownej xiikzodz - nie można zapominać, że umieliście po liceum znacznie więcej. A i twierdzenie Baire'a szczególnie trudne nie jest, a fajne (a propos - w dowolnej przestrzeni zupełnej się to działo, czy w "naszych ulubionych" R i C?
Ogólnie nauka schodzi na psy...
- paladin
- Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ
Hm, jakby Ci tu powiedzieć: specjalnie dla Ciebie uruchomiliśmy (w sensie Katedra Algorytmiki, do której należę) specjalność na informatyce zorientowaną silnie w kierunku algorytmiki. Możesz przeczytać o niejDumel pisze:nie, poza algorytmiką informatyka niewiele działów informatyki mnie interesuje
algorytmika to dla mnie taki ładny pomost między matematyką a informatyką
Kod: Zaznacz cały
http://studia.tcs.uj.edu.plTak czy inaczej, zapraszamy do nas na zajęcia z Algorytmów i Struktur Danych "na dziko". Będzie zabawnie
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
Kierunki zamawiane - UJ
że specjalnie dla mnie to nie uwierzęspecjalnie dla Ciebie uruchomiliśmy (w sensie Katedra Algorytmiki, do której należę) specjalność na informatyce zorientowaną silnie w kierunku algorytmiki
po co na dziko. napisze podanie o rozszerzenie programu i w cywilizowany sposób zalicze przedmiotTak czy inaczej, zapraszamy do nas na zajęcia z Algorytmów i Struktur Danych "na dziko".
tak pobieżnie przejrzałem rozpiski przedmiotow na wszystkich specjalnościach matematycznych i informatycznych i z tego co by mnie interesowało na I roku to tyle że informatyka analityczna ma najwięcej matematyki dyskretnej (8h w drugim semestrze-godzine wiecej niz matematyka komputerowa w trzecim). czy jest sens wnosić o rozszerzenie programu w II semestrze o ten przedmiot i wtedy już w III go nie zaliczać? różnica pewnie kosmetyczna ale zawsze jakaś a dyskretna to sama przyjemność to im wiecej tym lepiej .
- paladin
- Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ
W miarę wolnych miejsc nie powinno być problemów. Na I roku jeszcze ważne są Metody Programowania, czyli podstawy algorytmów (a zwłaszcza podstawowe struktury danych) oraz pisania ich w C++ 
Choć patriotyzm lokalny sugeruje mi zachęcanie po prostu do zmiany specjalności, skoro interesuje cię głównie algorytmika
Ale będziesz miał czas, żeby się rozglądnąć dokładnie na miejscu, co i jak.
Żeby nie ciągnąć offtopa, proponuję przenieść konkretne pytania na PW, albo na forum IA.
Wracając do tematu, jedna rzecz, o którą chciałbym spytać:
Choć patriotyzm lokalny sugeruje mi zachęcanie po prostu do zmiany specjalności, skoro interesuje cię głównie algorytmika
Żeby nie ciągnąć offtopa, proponuję przenieść konkretne pytania na PW, albo na forum IA.
Wracając do tematu, jedna rzecz, o którą chciałbym spytać:
O, szlag. Czwarte ćwiczenia? W I semestrze? Bez podstawowej wiedzy z teorii mnogości? Jak grupa to przyjęła?xiikzodz pisze:U mnie na czwartych ćwiczeniach z analizy były zbiory borelowskie i tw. Baire'a, zaś zbiezności ciągów uczyliśmy się za pomocą "pola metody" (dokładnej nazwy już nie pamiętam) czyli z użyciem nieskończonych macierzy (pojawiło się nazwisko Toeplitz). A wydawało mi się, że w pierwszym semestrze niczego nowego się nie nauczę.
-
xiikzodz
- Użytkownik

- Podziękował: 28 razy
Kierunki zamawiane - UJ
Połowa z zachwytem, połowa z przerażeniem. Były to jedne z lapszych ćwiczeń, na które dane mi było chodzić...paladin pisze:O, szlag. Czwarte ćwiczenia? W I semestrze? Bez podstawowej wiedzy z teorii mnogości? Jak grupa to przyjęła?xiikzodz pisze:U mnie na czwartych ćwiczeniach z analizy były zbiory borelowskie i tw. Baire'a, zaś zbiezności ciągów uczyliśmy się za pomocą "pola metody" (dokładnej nazwy już nie pamiętam) czyli z użyciem nieskończonych macierzy (pojawiło się nazwisko Toeplitz). A wydawało mi się, że w pierwszym semestrze niczego nowego się nie nauczę.
-
Rogal
- Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ
Troszkę nie trafiłeś - to tak, jakby wpierw nauczyć rachunku macierzowego, a potem stwierdzić, że liczby rzeczywiste to jednowymiarowe macierze. Nie jest to niewykonalne, tak się na studiach pewnych rzeczy uczy 
-
xiikzodz
- Użytkownik

- Podziękował: 28 razy
Kierunki zamawiane - UJ
Przyjmijmy może, że wówczas braki teoretyczne nie stanowiły problemu - jak się czegoś nie wiedziało, to się czytało, a nie sprawdzało, czy jest w podstawie programowej studiów licencjackich. Nie było grup "z gwiazdką", bo najzwyczajniej świecie nie zachodziła potrzeba tworzenia tych "normalnych". Dopiero w momencie, gdy uczelnie zaczęły walczyć o pieniądze, a jednym za sposobów jest przyjmowanie gazylionów studentów, programy uczelni zaczynały się dopasowywać do programów szkolnych, a nie na odwrót. Dodatkowym ciosem dla szkolnictwa wyższego było wyciąganie edukacji w charakterze karty przetargowej w wyborach. W tym mniej więcej momencie biedni uczniowie i ich rodzice stali się świadomi nadludzkich obciążeń, jakim byli poddawani. A świadomy obywatel potrafi walczyć o swoje...
-
Rogal
- Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ
Gratuluję tysięcznego posta, z którego wprost wynika, że szkolnictwo wyższe należy sprywatyzować, wcześniej oddając gazyliony pieniędzy zagrabionych w podatkach ludziom (wtedy będzie ich na to stać).
I Panowie i Panie jedna sprawa - nie emocjonujcie się tak teraz studiami, bo wam nic na pierwszą sesję nie zostanie
I Panowie i Panie jedna sprawa - nie emocjonujcie się tak teraz studiami, bo wam nic na pierwszą sesję nie zostanie