Kierunki zamawiane - UJ

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 32 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: kolanko »

to nie lepiej na informatyke isc ?
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Dumel »

nie, poza algorytmiką informatyka niewiele działów informatyki mnie interesuje

-- 5 sierpnia 2009, 21:25 --

algorytmika to dla mnie taki ładny pomost między matematyką a informatyką-- 5 sierpnia 2009, 21:29 --czym sie różni zaliczenie od egzaminu?
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

W sumie na informatyce ciezko sobie poradzic, niektorych moze przerosnąć liczba jezykow programowani do opanowani ...

egzamin od zaliczenia (zalezy co zaliczasz ;] ) moze sie roznic konkretnie, badz wogole. nie wiem o jakiej formie zaliczania mowisz ;] i jaki egzamin .. na prawko ? wiecej precyzji w wypowiedzi dumelku ;]

infa jest fajna, dlatego zaczne od 2 roku na UJ infe =)

pzdr
Dumel
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

w rozpisce przedmiotów jedne kończyły się "egzaminem" a inne "zaliczeniem" i stąd to pytanie
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

a kto to moze wiedziec ;p dowiesz sie na studiach , sa wakacje .. na studiach bedziemy ZALICZAC
Awatar użytkownika
Yaco_89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Yaco_89 »

Dumel - to znaczy po prostu że z niektórych przedmiotów nie masz egzaminu u wykładowcy tylko ocenę końcową wystawia Ci ćwiczeniowiec. W przeciwnym razie musisz najpierw zdobyć pozytywną ocenę (zaliczenie) z ćwiczeń, żeby przystąpić do egzaminu, i to on decyduje o ocenie która idzie do indeksu. Zresztą postudiujesz miesiąc to się pewnie rozeznasz doskonale
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Rogal »

Mogę podać, jak jest u nas z tym.
Warunkiem koniecznym przystąpienia do egzaminu jest posiadanie zaliczenia (warunek ten bywa osłabiany czasem ;p). Niektóre przedmioty nie kończą się egzaminem, jest to wtedy też warunek wystarczający. Prościej chyba nie umiem, co to studia z ludźmi robią :P.
A i do szanownej xiikzodz - nie można zapominać, że umieliście po liceum znacznie więcej. A i twierdzenie Baire'a szczególnie trudne nie jest, a fajne (a propos - w dowolnej przestrzeni zupełnej się to działo, czy w "naszych ulubionych" R i C? :)). Co do zbieżności ciągów, to przyznam się, że z taką metodą, to się chyba nie spotkałem.
Ogólnie nauka schodzi na psy...
Awatar użytkownika
paladin
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: paladin »

Dumel pisze:nie, poza algorytmiką informatyka niewiele działów informatyki mnie interesuje

-- 5 sierpnia 2009, 21:25 --

algorytmika to dla mnie taki ładny pomost między matematyką a informatyką
Hm, jakby Ci tu powiedzieć: specjalnie dla Ciebie uruchomiliśmy (w sensie Katedra Algorytmiki, do której należę) specjalność na informatyce zorientowaną silnie w kierunku algorytmiki. Możesz przeczytać o niej

Kod: Zaznacz cały

http://studia.tcs.uj.edu.pl
, a także w linku z mojej sygnaturki.
Tak czy inaczej, zapraszamy do nas na zajęcia z Algorytmów i Struktur Danych "na dziko". Będzie zabawnie
Dumel
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

specjalnie dla Ciebie uruchomiliśmy (w sensie Katedra Algorytmiki, do której należę) specjalność na informatyce zorientowaną silnie w kierunku algorytmiki
że specjalnie dla mnie to nie uwierzę
Tak czy inaczej, zapraszamy do nas na zajęcia z Algorytmów i Struktur Danych "na dziko".
po co na dziko. napisze podanie o rozszerzenie programu i w cywilizowany sposób zalicze przedmiot

tak pobieżnie przejrzałem rozpiski przedmiotow na wszystkich specjalnościach matematycznych i informatycznych i z tego co by mnie interesowało na I roku to tyle że informatyka analityczna ma najwięcej matematyki dyskretnej (8h w drugim semestrze-godzine wiecej niz matematyka komputerowa w trzecim). czy jest sens wnosić o rozszerzenie programu w II semestrze o ten przedmiot i wtedy już w III go nie zaliczać? różnica pewnie kosmetyczna ale zawsze jakaś a dyskretna to sama przyjemność to im wiecej tym lepiej .
Awatar użytkownika
paladin
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: paladin »

W miarę wolnych miejsc nie powinno być problemów. Na I roku jeszcze ważne są Metody Programowania, czyli podstawy algorytmów (a zwłaszcza podstawowe struktury danych) oraz pisania ich w C++ :)
Choć patriotyzm lokalny sugeruje mi zachęcanie po prostu do zmiany specjalności, skoro interesuje cię głównie algorytmika ;-) Ale będziesz miał czas, żeby się rozglądnąć dokładnie na miejscu, co i jak.

Żeby nie ciągnąć offtopa, proponuję przenieść konkretne pytania na PW, albo na forum IA.

Wracając do tematu, jedna rzecz, o którą chciałbym spytać:
xiikzodz pisze:U mnie na czwartych ćwiczeniach z analizy były zbiory borelowskie i tw. Baire'a, zaś zbiezności ciągów uczyliśmy się za pomocą "pola metody" (dokładnej nazwy już nie pamiętam) czyli z użyciem nieskończonych macierzy (pojawiło się nazwisko Toeplitz). A wydawało mi się, że w pierwszym semestrze niczego nowego się nie nauczę.
O, szlag. Czwarte ćwiczenia? W I semestrze? Bez podstawowej wiedzy z teorii mnogości? Jak grupa to przyjęła?
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: xiikzodz »

paladin pisze:
xiikzodz pisze:U mnie na czwartych ćwiczeniach z analizy były zbiory borelowskie i tw. Baire'a, zaś zbiezności ciągów uczyliśmy się za pomocą "pola metody" (dokładnej nazwy już nie pamiętam) czyli z użyciem nieskończonych macierzy (pojawiło się nazwisko Toeplitz). A wydawało mi się, że w pierwszym semestrze niczego nowego się nie nauczę.
O, szlag. Czwarte ćwiczenia? W I semestrze? Bez podstawowej wiedzy z teorii mnogości? Jak grupa to przyjęła?
Połowa z zachwytem, połowa z przerażeniem. Były to jedne z lapszych ćwiczeń, na które dane mi było chodzić...
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 44 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: czeslaw »

Ale to nie rozumiem - jak daliście radę? To tak jakby uczyć potęgowania przed mnożeniem.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Troszkę nie trafiłeś - to tak, jakby wpierw nauczyć rachunku macierzowego, a potem stwierdzić, że liczby rzeczywiste to jednowymiarowe macierze. Nie jest to niewykonalne, tak się na studiach pewnych rzeczy uczy :-)
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: xiikzodz »

Przyjmijmy może, że wówczas braki teoretyczne nie stanowiły problemu - jak się czegoś nie wiedziało, to się czytało, a nie sprawdzało, czy jest w podstawie programowej studiów licencjackich. Nie było grup "z gwiazdką", bo najzwyczajniej świecie nie zachodziła potrzeba tworzenia tych "normalnych". Dopiero w momencie, gdy uczelnie zaczęły walczyć o pieniądze, a jednym za sposobów jest przyjmowanie gazylionów studentów, programy uczelni zaczynały się dopasowywać do programów szkolnych, a nie na odwrót. Dodatkowym ciosem dla szkolnictwa wyższego było wyciąganie edukacji w charakterze karty przetargowej w wyborach. W tym mniej więcej momencie biedni uczniowie i ich rodzice stali się świadomi nadludzkich obciążeń, jakim byli poddawani. A świadomy obywatel potrafi walczyć o swoje...
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Gratuluję tysięcznego posta, z którego wprost wynika, że szkolnictwo wyższe należy sprywatyzować, wcześniej oddając gazyliony pieniędzy zagrabionych w podatkach ludziom (wtedy będzie ich na to stać).
I Panowie i Panie jedna sprawa - nie emocjonujcie się tak teraz studiami, bo wam nic na pierwszą sesję nie zostanie ;-)
ODPOWIEDZ