27 marca 2009, czyli 37 dni do matury!
- kolanko
- Użytkownik

- Podziękował: 32 razy
O własnie sie nie popisalem z rańska dopiero wstalem wybaczcie ;p a faktycznie zadanie wydaje sie dosc skomplikowane a nie jest ...
-
zaudi
- Użytkownik

\(\displaystyle{ a_{1}=1}\) \(\displaystyle{ a _{n} = 3n-2}\) ilość elementów w n wierszu =\(\displaystyle{ 2n-1}\)i teraz wzór na sumę w ciągu arytmetycznym i dostane ten wzór co podałem:):)
- Frey
- Użytkownik

- Podziękował: 48 razy
nie wiem co teraz jest na maturze. Pewnie cokolwiek z analizy matematycznej byłby trudniejsze (choć chyba już nic na maturze nie zostało).Damian905 pisze:Mozesz podac przyklad takiego twierdzenia ??Frey pisze:Nie martwcie się, takiego polecenia nie będzie, choć są gorsze twierdzenia w liceum do udowodnienia
Ewentualnie twierdzenie o mocy punktu (czy jak to się tam zwało).
- Damian905
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Dokladnie, z analizy nic juz nie zostaloPewnie cokolwiek z analizy matematycznej byłby trudniejsze (choć chyba już nic na maturze nie zostało).
-
zaudi
- Użytkownik

chyba głupie pytanie ale jest coś czego nie ma na karcie wzorów z matmy ??:) a co może się przydać???
- Frey
- Użytkownik

- Podziękował: 48 razy
No to ciężko powiedzieć, może się trafić coś z funkcji do udowodnienia, ale to raczej będzie proste
ewentualnie z ciągów geo- i art-metycznych. Ale radziłbym się przygotować bardziej pod kątem zadań rachunkowych
Co do powyższego postu, to nie ma takich rzeczy
ewentualnie z ciągów geo- i art-metycznych. Ale radziłbym się przygotować bardziej pod kątem zadań rachunkowych
Co do powyższego postu, to nie ma takich rzeczy
-
Charles90
- Użytkownik

- Podziękował: 25 razy
innowacyjne liczenie pola trójkąta i innych czworokątów które się da podzielić na 2 takie same trójkąty.
Chodzi mi o liczenie za pomocą wektorów. Zobaczcie o ile szybciej i łatwiej .
Odkrywcze co nie? ;p
Chodzi mi o liczenie za pomocą wektorów. Zobaczcie o ile szybciej i łatwiej .
Odkrywcze co nie? ;p
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
zaudi, tylko spójrz na ilość kropek, jeżeli potraktujesz je na poważne, to policzmy jaki wychodzi wynik w 5. wierszu: \(\displaystyle{ 5+6+7+...+14=95}\). Chodziło mi właśnie o ilość kropek. Zwróć uwagę, że w 2 ostatnich wierszach mamy o 3 więcej niż w poprzednich i w tutaj leży w mojej opinii niejednoznaczność.
Powiedzmy, że sugerując się kropkami sobie wymyślę, że 1. wiersz(\(\displaystyle{ n=1}\)) ma 1 wyraz i przez \(\displaystyle{ 2n-1}\) kolejnych wierszy liczba wyrazów zmienia się o \(\displaystyle{ n}\). I co teraz?
Wzór na ilość przekątnych w wielokącie, wzór na pole n-kąta foremnego nic więcej mi nie przychodzi do głowy.
Charles, chodzi Ci o 'analityczne' liczenie pól za pomocą wyznaczników? -Znamy
Jeszcze wcześniej wspomniany wzór Picka, ale ja z niego korzystać nie zamierzam 
Frey, jakbyś zobaczył co zostało z logarytmów, to dopiero byś się uśmiał.
Poziom rozszerzony: Wiedząć, że \(\displaystyle{ log_{3}4=a\ i\ log_{3}5=b}\) wyznacz \(\displaystyle{ log_{27}0,8}\). Przyznasz, że to dopiero prawdziwy hardcore?
Powiedzmy, że sugerując się kropkami sobie wymyślę, że 1. wiersz(\(\displaystyle{ n=1}\)) ma 1 wyraz i przez \(\displaystyle{ 2n-1}\) kolejnych wierszy liczba wyrazów zmienia się o \(\displaystyle{ n}\). I co teraz?
Wzór na ilość przekątnych w wielokącie, wzór na pole n-kąta foremnego nic więcej mi nie przychodzi do głowy.
Charles, chodzi Ci o 'analityczne' liczenie pól za pomocą wyznaczników? -Znamy
Frey, jakbyś zobaczył co zostało z logarytmów, to dopiero byś się uśmiał.
Poziom rozszerzony: Wiedząć, że \(\displaystyle{ log_{3}4=a\ i\ log_{3}5=b}\) wyznacz \(\displaystyle{ log_{27}0,8}\). Przyznasz, że to dopiero prawdziwy hardcore?
- mcbob
- Użytkownik

Zauważ że traktując kropki poważnie z danych zadania nie bylibyśmy w stanie stwierdzić co ile wierszy zmienia się liczba dokładanych kropek. Dlatego musimy to traktować tak jak jest to w pierwszych czterech wierszach. Tzn. Cały czas tyle samo dodajemy.miki999 pisze:zaudi, tylko spójrz na ilość kropek, jeżeli potraktujesz je na poważne, to policzmy jaki wychodzi wynik w 5. wierszu: \(\displaystyle{ 5+6+7+...+14=95}\). Chodziło mi właśnie o ilość kropek. Zwróć uwagę, że w 2 ostatnich wierszach mamy o 3 więcej niż w poprzednich i w tutaj leży w mojej opinii niejednoznaczność.
- lina2002
- Użytkownik

Nie pamiętam kiedy ostatnio zadanie maturalne z matematyki robiłam (poza forum oczywiście ). Nie spodziewam się niczego trudnego na jutrzejszym sprawdzinaie, bo po prostu nic trudnego być nie może przez ograniczenia programowe. Jedyne czego się obawiam to głupie błędy, szczególnie rachunkowe albo dziedzina. Może też dzisiaj zrobie jakiś arkusz dla przyzwoitości .
- Bierut
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Całkiem fajny wzór, gdy mamy do czynienia z wielokątem o nieregularnych kształtach. Szybciej chyba policzyć kropki, niż dzielić na trójkąty i liczyć sumę pól. Tylko, że na maturze pewnie nie można go sobie tak o używać. Da się go jakoś łatwo i szybko udowodnić?Charles90 pisze:ten Picka to jakiś poje**** wzór. Jakieś kropki do liczenia daj spokój xD
Marmon, na maturze jest od 10 do 12 zadań.
- lina2002
- Użytkownik

Daj jakiś przykład takiego zadania. Co do ilości zadań, to zazwyczaj 11, ale to chyba nie jest ustalone, ważne, żeby można było za nie uzyskać w sumie 50 pkt.Marmon pisze:Zadania z planimetrii wymagają często pomysłu
Dowód wzoru Picka raczej nie jest na tyle krótki, żeby go robić na maturze. Można go znaleźć na angielskojęzycznej Wikipedii po wpisaniu Pick's theorem.Da się go jakoś łatwo i szybko udowodnić?
- Marmon
- Użytkownik

- Podziękował: 31 razy
No jak dla mnie to takie zadanie które było w gazecie wyborczej ostatnio wymagało pomysłuDaj jakiś przykład takiego zadania. Co do ilości zadań, to zazwyczaj 11, ale to chyba nie jest ustalone, ważne, żeby można było za nie uzyskać w sumie 50 pkt.
Może jestem po prostu cienki z planimetrii, ale tak mi się wydaje że to nie jest taki chop siup tak jak z funkcjami