27 marca 2009, czyli 37 dni do matury!

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 32 razy

Post autor: kolanko »

O własnie sie nie popisalem z rańska dopiero wstalem wybaczcie ;p a faktycznie zadanie wydaje sie dosc skomplikowane a nie jest ...
zaudi
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: zaudi »

\(\displaystyle{ a_{1}=1}\) \(\displaystyle{ a _{n} = 3n-2}\) ilość elementów w n wierszu =\(\displaystyle{ 2n-1}\)i teraz wzór na sumę w ciągu arytmetycznym i dostane ten wzór co podałem:):)
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

Post autor: Frey »

Damian905 pisze:
Frey pisze:Nie martwcie się, takiego polecenia nie będzie, choć są gorsze twierdzenia w liceum do udowodnienia
Mozesz podac przyklad takiego twierdzenia ??
nie wiem co teraz jest na maturze. Pewnie cokolwiek z analizy matematycznej byłby trudniejsze (choć chyba już nic na maturze nie zostało).

Ewentualnie twierdzenie o mocy punktu (czy jak to się tam zwało).
Awatar użytkownika
Damian905
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: Damian905 »

Pewnie cokolwiek z analizy matematycznej byłby trudniejsze (choć chyba już nic na maturze nie zostało).
Dokladnie, z analizy nic juz nie zostalo
zaudi
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: zaudi »

chyba głupie pytanie ale jest coś czego nie ma na karcie wzorów z matmy ??:) a co może się przydać???
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

Post autor: Frey »

No to ciężko powiedzieć, może się trafić coś z funkcji do udowodnienia, ale to raczej będzie proste
ewentualnie z ciągów geo- i art-metycznych. Ale radziłbym się przygotować bardziej pod kątem zadań rachunkowych

Co do powyższego postu, to nie ma takich rzeczy
Charles90
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 25 razy

Post autor: Charles90 »

innowacyjne liczenie pola trójkąta i innych czworokątów które się da podzielić na 2 takie same trójkąty.
Chodzi mi o liczenie za pomocą wektorów. Zobaczcie o ile szybciej i łatwiej .
Odkrywcze co nie? ;p
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

zaudi, tylko spójrz na ilość kropek, jeżeli potraktujesz je na poważne, to policzmy jaki wychodzi wynik w 5. wierszu: \(\displaystyle{ 5+6+7+...+14=95}\). Chodziło mi właśnie o ilość kropek. Zwróć uwagę, że w 2 ostatnich wierszach mamy o 3 więcej niż w poprzednich i w tutaj leży w mojej opinii niejednoznaczność.

Powiedzmy, że sugerując się kropkami sobie wymyślę, że 1. wiersz(\(\displaystyle{ n=1}\)) ma 1 wyraz i przez \(\displaystyle{ 2n-1}\) kolejnych wierszy liczba wyrazów zmienia się o \(\displaystyle{ n}\). I co teraz?

Wzór na ilość przekątnych w wielokącie, wzór na pole n-kąta foremnego nic więcej mi nie przychodzi do głowy. :P

Charles, chodzi Ci o 'analityczne' liczenie pól za pomocą wyznaczników? -Znamy ;) Jeszcze wcześniej wspomniany wzór Picka, ale ja z niego korzystać nie zamierzam :P

Frey, jakbyś zobaczył co zostało z logarytmów, to dopiero byś się uśmiał.
Poziom rozszerzony: Wiedząć, że \(\displaystyle{ log_{3}4=a\ i\ log_{3}5=b}\) wyznacz \(\displaystyle{ log_{27}0,8}\). Przyznasz, że to dopiero prawdziwy hardcore? :P
Charles90
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 25 razy

Post autor: Charles90 »

ten Picka to jakiś poje**** wzór. Jakieś kropki do liczenia daj spokój xD
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mcbob »

miki999 pisze:zaudi, tylko spójrz na ilość kropek, jeżeli potraktujesz je na poważne, to policzmy jaki wychodzi wynik w 5. wierszu: \(\displaystyle{ 5+6+7+...+14=95}\). Chodziło mi właśnie o ilość kropek. Zwróć uwagę, że w 2 ostatnich wierszach mamy o 3 więcej niż w poprzednich i w tutaj leży w mojej opinii niejednoznaczność.
Zauważ że traktując kropki poważnie z danych zadania nie bylibyśmy w stanie stwierdzić co ile wierszy zmienia się liczba dokładanych kropek. Dlatego musimy to traktować tak jak jest to w pierwszych czterech wierszach. Tzn. Cały czas tyle samo dodajemy.
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lina2002 »

Nie pamiętam kiedy ostatnio zadanie maturalne z matematyki robiłam (poza forum oczywiście ). Nie spodziewam się niczego trudnego na jutrzejszym sprawdzinaie, bo po prostu nic trudnego być nie może przez ograniczenia programowe. Jedyne czego się obawiam to głupie błędy, szczególnie rachunkowe albo dziedzina. Może też dzisiaj zrobie jakiś arkusz dla przyzwoitości .
Awatar użytkownika
Marmon
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 31 razy

Post autor: Marmon »

Zadania z planimetrii wymagają często pomysłu a jak go nie ma to zrobić ciężko

Ile zadań jest na maturze?
Awatar użytkownika
Bierut
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Post autor: Bierut »

Charles90 pisze:ten Picka to jakiś poje**** wzór. Jakieś kropki do liczenia daj spokój xD
Całkiem fajny wzór, gdy mamy do czynienia z wielokątem o nieregularnych kształtach. Szybciej chyba policzyć kropki, niż dzielić na trójkąty i liczyć sumę pól. Tylko, że na maturze pewnie nie można go sobie tak o używać. Da się go jakoś łatwo i szybko udowodnić?

Marmon, na maturze jest od 10 do 12 zadań.
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lina2002 »

Marmon pisze:Zadania z planimetrii wymagają często pomysłu :P
Daj jakiś przykład takiego zadania. Co do ilości zadań, to zazwyczaj 11, ale to chyba nie jest ustalone, ważne, żeby można było za nie uzyskać w sumie 50 pkt.
Da się go jakoś łatwo i szybko udowodnić?
Dowód wzoru Picka raczej nie jest na tyle krótki, żeby go robić na maturze. Można go znaleźć na angielskojęzycznej Wikipedii po wpisaniu Pick's theorem.
Awatar użytkownika
Marmon
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 31 razy

Post autor: Marmon »

Daj jakiś przykład takiego zadania. Co do ilości zadań, to zazwyczaj 11, ale to chyba nie jest ustalone, ważne, żeby można było za nie uzyskać w sumie 50 pkt.
No jak dla mnie to takie zadanie które było w gazecie wyborczej ostatnio wymagało pomysłu
Może jestem po prostu cienki z planimetrii, ale tak mi się wydaje że to nie jest taki chop siup tak jak z funkcjami
ODPOWIEDZ