Matura 2010: matematyka rozszerzona
Mam pytanie.
Jeżeli w zadaniu 11 zamiast zaznaczenia kąta dwuściennego między dwoma ścianami zaznaczyłem kąt płaski ściany bocznej przy wierzchołku jako 2 alfa, przy czym na tych warunkach rozwiazalem zadanie bezblednie, to czy mam szanse otrzymania jakichkolwiek punktów?
Pozdrawiam,
Łukasz~
Jeżeli w zadaniu 11 zamiast zaznaczenia kąta dwuściennego między dwoma ścianami zaznaczyłem kąt płaski ściany bocznej przy wierzchołku jako 2 alfa, przy czym na tych warunkach rozwiazalem zadanie bezblednie, to czy mam szanse otrzymania jakichkolwiek punktów?
Pozdrawiam,
Łukasz~
- Althorion
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Znam człowieka, który to tak liczył . Trzeba być cierpliwym i upartym .xanowron pisze:Czytając Twoje rozwiązanie niestety mogę stwierdzić, że rzeczywiście kompletnie nie wiedziałeś co robić i liczyłeś co potrafisz, dobrze, że nie zrobiłeś ze wzoru Herona tego pola
-
misq23
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Oj niestety, jeżeli naprawdę będą stosować te "nowe metody oceniania" to obawiam się, że może być nawet 0...:/luks91 pisze:Mam pytanie.
Pozdrawiam,
Łukasz~
-
Bill Gates
- Użytkownik

Kod: Zaznacz cały
http://www.speedyshare.com/files/22294616/82159R.pdf-
lolks123
- Użytkownik

Dobra, teraz na prawdę ostatnie pytanie W 7 zadaniu był taki obrazek:
tu się nasuwa moje pytanie, jeżeli |AC|=|BC|, a ktoś przyjął założenie, że |AC|=|AB|, jednak wszystko po kolei bardzo dobrze wyliczył i wyszedł mu wynik (chyba coś takiego) C={-3,5;-2} i jeszcze jakaś druga, to z 6 pkt ile mogą tej osobie dać ? Cały tok rozumowania, wszystkie wyliczenia są poprawne, lecz po prostu na początku popełniono ten mały błąd w czytaniu?
Pozdrawiam.
tu się nasuwa moje pytanie, jeżeli |AC|=|BC|, a ktoś przyjął założenie, że |AC|=|AB|, jednak wszystko po kolei bardzo dobrze wyliczył i wyszedł mu wynik (chyba coś takiego) C={-3,5;-2} i jeszcze jakaś druga, to z 6 pkt ile mogą tej osobie dać ? Cały tok rozumowania, wszystkie wyliczenia są poprawne, lecz po prostu na początku popełniono ten mały błąd w czytaniu?
Pozdrawiam.
-
afugssa
lolks123, najprawdopodobniej 0 i z tego powodu nie mogę się uspokoić po tej maturze...
-
lolks123
- Użytkownik

Ale za całą dobrą logikę i wszystkie dobre wyliczenia nic nie dadzą?..
-
Papkin
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Moim zdaniem to nie będzie zero, bo tak czy siak trzeba było pooliczyć wysokość oraz długość jednego boku, co pewnie zrobiłeś. (Chociaż może się pocieszam, bo sam popełniłęm taki sam błąd
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Klucz może wszystko, ale zgodnie z logiką nowego sposobu oceniania - zero, bo to zły model.Papkin pisze:Moim zdaniem to nie będzie zero, bo tak czy siak trzeba było pooliczyć wysokość oraz długość jednego boku, co pewnie zrobiłeś. (Chociaż może się pocieszam, bo sam popełniłęm taki sam błąd
JK
-
adner
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
A moim zdaniem akurat powinieneś dostać jakieś punkty, bo jest to rozwiązanie równie poprawne co to proponowane przez arkusz z rozwiązaniami z zadania.info. Co prawda nie dokończyłeś, więc pewnie dostaniesz 1 albo 2 punkty(jak nie zrobiłeś błędu rachunkowego), ale ogólnie metoda rozwiązania jest jak najbardziej poprawna. Uzależniłeś pole tego trójkąta od x a to przecież chodziło.3zyk pisze:Jako że poprzednio się strasznie rozpisałem i chyba zniechęciłem w ten sposób do lektury mojego posta to pozwolę sobie zadać jeszcze raz nurtujące mnie pytanie: czy jeżeli wbrew rozwiązaniu linkowanemu tutaj w zadaniu 11 kąt dwuścienny zaznaczyłem między wysokościami ścian boczynch poprowadzonymi z podstawy, więc powstał mi trójkąt z podstawą równą a/2. Z tego wyliczyłem h ściany bocznej używając \(\displaystyle{ sin \alpha}\) i następnie użyłem tej wielkości by z trójkąta, utworzonego przez wierzchołek ostrosłupa, środek ciężkości i środek krawędzi podstawy, wyliczyć H ostrosłupa, to rozwiązałem zadanie poprawnie? Będę dozgonnie wdzięczny za odpowiedź, bo nie daje mi to spokoju
jezeli w zad odnosnie sin i cos wiedzialem wsyzstko jak zrobic, wyspialem jedynke trygonometryczna, sprowadziles rownanie do f. kwadratowej, podaloem zaloeznia ale zamist x= -1/2 napisalem x= -1 z mojego nieogarniecia i to wypaczylo caly wynik to dostane choc 1 punkcik za zalozenia czy np. 3 za metode ? orientuje sie ktos moze ?
-
lolks123
- Użytkownik

O kurde, mam dobrą wieść Usłyszałem, że w tym 7 zadaniu było tyle zamieszania, ponieważ były 2 arkusze z matmy i wychodziły różne wyniki, czyli jak ktoś ma C={-3.5;-2} czy coś takiego (coś z połówkami) to może mieć dobrze
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Czekam na potwierdzenie gdyż zrobiłem w tym zadaniu ten sam błąd co większość, więc nie chce mi się wierzyć, że aż tyle osób źle przeczytało treść zadania.lolks123 pisze:O kurde, mam dobrą wieść Usłyszałem, że w tym 7 zadaniu było tyle zamieszania, ponieważ były 2 arkusze z matmy i wychodziły różne wyniki, czyli jak ktoś ma C={-3.5;-2} czy coś takiego (coś z połówkami) to może mieć dobrze
Pozdrawiam.
Przy okazji witam wszystkich użytkowników forum.-- 6 maja 2010, o 11:48 --
To nie był do końca zły model, ponieważ początkowe obliczenia np. podstawy czy wysokości były identyczne w 2ch wersjach. Wydaje mi się, że skoro 2 pierwsze obliczenia są poprawne to będą punkty, jeżeli zaś by nie było to musieliby być konsekwentni we wszystkich zadaniach i tak na przykład w zadaniu z prawdopodobieństwem, za złe obliczenie mocy zbioru A nie mogliby dać punktu za poprawnie obliczoną omegę etc.Jan Kraszewski pisze:Klucz może wszystko, ale zgodnie z logiką nowego sposobu oceniania - zero, bo to zły model.Papkin pisze:Moim zdaniem to nie będzie zero, bo tak czy siak trzeba było pooliczyć wysokość oraz długość jednego boku, co pewnie zrobiłeś. (Chociaż może się pocieszam, bo sam popełniłęm taki sam błąd
JK