Matmix 2008/2009

Kangur, Alfik, Mistrzostwa w Grach Logicznych, Sejmik, Konkurs PW... Słowem - konkursy ogólnopolskie, ale nie OM.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Matmix 2008/2009

Post autor: smigol »

podajcie odpowiedzi (oczywiście po 24.00!)
kubek1
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Matmix 2008/2009

Post autor: kubek1 »

Swistak pisze: Pytanie brzmiało tak:
"W którym z tych krajów język angielski nie jest językiem urzędowym?:
A. Kanada
B. USA
C. RPA
D. Irlandia
Akurat dzisiaj włączyłem TVN na "Milionerów" i akurat na to pytanie
Swistak pisze: Na tym samym kruczku opiera się odpowiedź z Matmixa
W pełni się zgadzam.
Coś mi się wydaje, że w II kategorii 1 zadaniu też jest jakiś byk w odpowiedziach.
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 82 razy

Matmix 2008/2009

Post autor: Arst »

Nie Tobie jednemu się tak wydaje. Ja za 'dokładniejsze' pytanie odnośnie tego byka dostałem ostrzeżenie. (pomimo tego, że nie miałem intencji nikomu podpowiadać)
kubek1
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Matmix 2008/2009

Post autor: kubek1 »

W razie dużych rozbieżności w odpowiedziach będziemy się odwoływać i może unieważnią nam to zadanie
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik

Matmix 2008/2009

Pisałem odnośnie tego byka maila i dostałem odpowiedź że jednak wszystko w zadaniu jest ok.
kolejorz
Użytkownik
Użytkownik

Matmix 2008/2009

Post autor: kolejorz »

czy napewno w zadaniu 1 w 5 zestawie w II kategorii są odpowiedzi dobrze napisane bo mis ie coś nie zgadza z ich odp, a pisze do nich to nic nie odpisuja
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik

Matmix 2008/2009

Witam

W treści zadania ani w podanych odpowiedziach błędu nie ma.

Pozdrawiam
Danuta Zarzycka
Taką dostałem odpowiedź.
Awatar użytkownika
emator2
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Matmix 2008/2009

Post autor: emator2 »

Na pewno zmienią 2 sekundy przed północą wszystkie odpowiedzi.
Awatar użytkownika
alchemik
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

Matmix 2008/2009

Post autor: alchemik »

Wiecie co uciążliwi jesteście, nie chce z siebie robić żadnego jakiegos mózga, bo sam mam problem z zadaniami, sam walczę z nimi mocno i mi ciężko to przychodzi, będę niezwykle rad jak uda mi się przejść dalej, ale mimo wszystko staram się grać fair i jeżeli mam termin zadania do 19 stycznia 24:00 to żadnych komentarzy nie wolno mi pisać, a z waszych komentów można wszystko wysnuć. ja nie widzę problemów w zadaniu, bo niby gdzie ma być błąd. Masz x odpowiedzi i jeżeli wychodzi mi a to zaznaczam a jezeli wychodzi mi b to zaznaczam b itd. jezeli mi zadna z konkretnych odpowiedzi nie pasuje to zaznaczam ze brak poprawnej odpowiedzi, jeżeli nie wiem, to zaznaczam ze nie wiem i po sprawie i gdzie ma być błąd!?
Pomyślcie trochę o organizatorach, jakie oni muszą katorgi przezywac, odpowiadajac na wasze chyba bezcelowe maile.

Jeżeli nie zgadzacie się ze mną trudno.
lukasz_650
Użytkownik
Użytkownik

Matmix 2008/2009

Post autor: lukasz_650 »

Jest szósty zestaw
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik

Matmix 2008/2009

Post autor: tkrass »

W szóstym zestawie (kategoria I) zadanie pierwsze wydaje mi się proste, aczkolwiek dzisiaj nie chce mi się tego liczyć. Zadanie drugie nie tylko wydaje się, ale mam pewność, że jest proste i już je policzyłem.
kasidelvar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Matmix 2008/2009

Post autor: kasidelvar »

podpisuję się pod wypowiedzą alchemika
Awatar użytkownika
etyre
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Matmix 2008/2009

Post autor: etyre »

Jestem cholernie ciekawy właściwych odpowiedzi . 2 z II kategorii mam na 100% ok, ale zastanawia mnie 1 . Tak więc też z chęcią poczekam na odpowiedzi innych startujących

PS: też nie podoba mi się podpowiadanie, bo tylko tak nazwałbym to, co sie dzieje na forum ostatnio...
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

Matmix 2008/2009

Post autor: Sylwek »

Alchemik, bardzo trafny post. Często z samej dyskusji można wiele wysnuć. Ponieważ nie chciałbym, aby ten temat został zamknięty przez powtarzającą się chęć zdobycia choć najmniejszej wskazówki lub potwierdzenia swoich przypuszczeń co do intencji autorów zadania, to zalecałbym przyjęcie postawy osoby, która nawet nie zaczęła robić zadania - co ona może wywnioskować z mojego postu, itp.

I proszę o więcej rozwagi. Ten temat powinien głównie służyć informacjom o nowych zestawach, ukazaniu się odpowiedzi, dyskusjom na temat zakończonych już serii oraz dyskusjom o samym konkursie. Pojawienie się nowych postów w stylu "łoj wiecie co wyszło mi jakoś tak dziwnie, czy Wam też wyszło dziwnie [w domyśle: powiedzcie cokolwiek o Waszych odpowiedziach]" będziemy traktować jako próba niesamodzielności i będzie to się kończyć ostrzeżeniem o odpowiedniej wartości. Odpowiedzi są takie jakie są - jeśli żadna z podanych nie jest poprawna, to zadanie zostanie anulowane, więc pytanie czy gdzieś nie brakło pierwiastka można rozumieć jako "moim zdaniem poprawną odpowiedzią jest żadna z tych odpowiedzi, ale gdyby w pewnym miejscu był pierwiastek, to wówczas poprawną odpowiedzią byłaby któraś z podanych".

Nie chciałem umieszczać swojego postu przed północą, bo to by była za duża sugestia.

Moje odpowiedzi do kategorii II:
1) j - dla k<0 widać z wykresu, dla k>0 możemy ograniczyć się do poszukania takiego k, że równanie: \(\displaystyle{ 2k \ln (x) -x + k}\) ma tylko jedno rozwiązanie w liczbach dodatnich, potraktujmy to jako f(x), mamy: \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} f(x) = \lim_{x \to +\infty} f(x)=-\infty}\) oraz: \(\displaystyle{ f'(x)=\frac{2k}{x}-1}\), czyli w przedziale \(\displaystyle{ (0,2k \rangle}\) f rośnie, a w przedziale \(\displaystyle{ \langle 2k, +\infty)}\) f maleje. Zatem skoro ma posiadać jeden pierwiastek, to musi być \(\displaystyle{ f(2k)=0}\) (bo tam ekstremum). A to już prosto: \(\displaystyle{ k=\frac{\sqrt{e}}{2}}\)
Czyli: \(\displaystyle{ k \in (-\infty,0) \cup \lbrace \frac{\sqrt{e}}{2} \rbrace}\)
2) g - 1430 - liczby Catalana

Na razie nie ma szału z tymi zestawami, mam nadzieję, że dadzą coś trudniejszego.
Awatar użytkownika
alchemik
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

Matmix 2008/2009

Post autor: alchemik »

Takie same odpowiedzi jak Sylwek.
ODPOWIEDZ