[LVII OM] Zadania I etapu
- juzef
- Użytkownik

Moim zdaniem _el_doopa ma rację, zadanie 8 po prostu nie jest łatwe. Można oczywiście przesłać rozwiązanie zawierające mnóstwo ściem w stylu "oczywistym jest, że...", ale to się kwalifikuje na 0 punktów. Szczególnie mam tu na myśli jedną zależność, która jest intuicyjnie oczywista, a dosyć ciężko ją formalnie udowodnić. Napisałbym o co mi chodzi, ale zapewne skończyłoby się do ostrzeżeniem od przewrażliwionego moda. Moja skromna rada dla usera Vithal: sprawdź, czy wszystko masz udowodnione.
-
tommik
- Użytkownik

A ja się nie upieram, że mam dobrze i dostanę 6 pkt, nie sądzę także że dostanę 0 pkt._el_doopa pisze:tommik jestem w takim razie gotow sie zalozyc ze masz 8me zle
Jeżeli podchodzić typowo do zadania to rzeczywiście trzeba parę paskudnych rzeczy udowodnić (i tak właśnie mój kolega zrobił), gdzie jest bardzo niesympatycznie, ale można to obejśćsprawdź, czy wszystko masz udowodnione.
-
mikolajm
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Słuchajcie, mam takie pytanie: do zrobienia zadania 8. użyłem jednego z twierdzeń znajdujących w książce zalecanej przez autorów OM. Problem tylko w tym, że jego udowodnienie było treścią jednego z zadań z tej książki (twierdzenie było podane bez dowodu). Czy w rozwiązaniu, które wysyłam, powinienem udowodnić to twierdzenie, czy wystarczy, że napiszę: "Z twierdzenia *** wynika, że..."?
P.S.
Wydaje mi się, że w II serii prostsze od zadania 8. było tylko 5.
P.S.
Wydaje mi się, że w II serii prostsze od zadania 8. było tylko 5.
-
mikolajm
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Morał z tego taki, że za przepisywanie zadań, które ma się od tygodnia, trzeba brać się wcześniej niż przedostatniego dnia serii... Wtedy możnaby napisać do Komitetu Okręgowego OM. A teraz... Jest już chyba nieco za późno...
Cześć mam pytanie.. czy w rozwiązaniah można używać kolorowych długopisów, ołówka itp?I czy można używać korektora? Nigdzie nie znalazłam takich informacji, a "przezorny zawsze ubezpieczony".
-
vinci
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
cholera wie... lepiej nie "cuduj"Ivn pisze:Cześć mam pytanie.. czy w rozwiązaniah można używać kolorowych długopisów, ołówka itp?I czy można używać korektora?
- neworder
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Boże, jak zacząłem swoje naciągane rozwiązanie 8. pisać, to będzie sukces, jak za takie pseudointelektualne ględzenie ujemnych punktów mi nie przyznają Coś tam napisałem, ale średnio to się kupy trzyma, w ogóle zadanie bardzo mi się nie podoba, ale o tym więcej po zakończeniu II serii.
To jest zadanie z tych, w których od razu "widać" rozwiązanie, ale nie wiadomo jak to ładnie zrobićneworder pisze:Boże, jak zacząłem swoje naciągane rozwiązanie 8. pisać, to będzie sukces, jak za takie pseudointelektualne ględzenie ujemnych punktów mi nie przyznająCoś tam napisałem, ale średnio to się kupy trzyma, w ogóle zadanie bardzo mi się nie podoba, ale o tym więcej po zakończeniu II serii.
A jeszcze: co to za "pomógł" masz neworder w info?
- ymar
- Użytkownik

- Podziękował: 21 razy
https://matematyka.pl/search.php?search_author=neworder&gh=helped
a 8 jest latwiejsze niz 6 i juz.
a 8 jest latwiejsze niz 6 i juz.
- juzef
- Użytkownik

U mnie są dwie strony A4 drukowane na kompie, z czego zdecydowana większość to oblicznia. Zupełny brak ściem, nie ma się do czego przczepić (mam nadzieję).
Funkcja pomógł działa w ten sposób, że osoba pytająca się o coś na forum może wyróżnić usera, który udzielił jej pomocy. Jeśli taki user dostanie dużo punkcików i nie ma orta w nicku , to może zostać moderatorem i inne takie.
Funkcja pomógł działa w ten sposób, że osoba pytająca się o coś na forum może wyróżnić usera, który udzielił jej pomocy. Jeśli taki user dostanie dużo punkcików i nie ma orta w nicku , to może zostać moderatorem i inne takie.
- DEXiu
- Użytkownik

Hmm. 8 faktycznie jest jednym z takich, w którym wszystko widać, tylko ciężko pokazać.
Swoją drogą, czy za jedno zdanie w stylu "Zauważmy, że w... zachodzi zależność..." przyjęte bez uzasadnienia zdejmą punkty, czy jest szansa że takie coś przejdzie (no dobra, jak będzie 5 zamiast 6 to nie będę płakał, ale 2 to już przesada by była). Podreślam, że tylko raz tak napisałem bez dowodu, natomiast wszystkie pozostałe spostrzeżenia (a jest ich tam niemało ) ładnie i schludnie udowodniłem.
Swoją drogą, czy za jedno zdanie w stylu "Zauważmy, że w... zachodzi zależność..." przyjęte bez uzasadnienia zdejmą punkty, czy jest szansa że takie coś przejdzie (no dobra, jak będzie 5 zamiast 6 to nie będę płakał, ale 2 to już przesada by była). Podreślam, że tylko raz tak napisałem bez dowodu, natomiast wszystkie pozostałe spostrzeżenia (a jest ich tam niemało ) ładnie i schludnie udowodniłem.
- juzef
- Użytkownik

Taki mniej więcej był mój "dowód" zadania 3 z drugiego etapu poprzedniej OM. Dostałem dokładnie tyle punktów, ile się spodziewałem. Zero.
- DEXiu
- Użytkownik

No wiesz juzef. Jak się napisze takie zdanie jako całe rozwiązanie (albo prawie całe) to faktycznie nie można się wiele spodziewać. Ale w rozwiązaniu na 4 stronki A4 z co najmniej 6 takimi spostrzeżeniami to brak wykazania jednego mało znaczącego nie jest powodem żeby urąbać całe zadanie Niech przynajmniej te pół zaliczą