[LVII OM] Zadania I etapu

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: juzef »

Moim zdaniem _el_doopa ma rację, zadanie 8 po prostu nie jest łatwe. Można oczywiście przesłać rozwiązanie zawierające mnóstwo ściem w stylu "oczywistym jest, że...", ale to się kwalifikuje na 0 punktów. Szczególnie mam tu na myśli jedną zależność, która jest intuicyjnie oczywista, a dosyć ciężko ją formalnie udowodnić. Napisałbym o co mi chodzi, ale zapewne skończyłoby się do ostrzeżeniem od przewrażliwionego moda. Moja skromna rada dla usera Vithal: sprawdź, czy wszystko masz udowodnione.
tommik
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: tommik »

_el_doopa pisze:tommik jestem w takim razie gotow sie zalozyc ze masz 8me zle
A ja się nie upieram, że mam dobrze i dostanę 6 pkt, nie sądzę także że dostanę 0 pkt.
Vithal
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Vithal »

sprawdź, czy wszystko masz udowodnione.
Jeżeli podchodzić typowo do zadania to rzeczywiście trzeba parę paskudnych rzeczy udowodnić (i tak właśnie mój kolega zrobił), gdzie jest bardzo niesympatycznie, ale można to obejść :) (tylko to wymaga dłuuugiego przygotowania gruntu pod zadanie, ale wóczas samo jest łatwe).
mikolajm
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: mikolajm »

Słuchajcie, mam takie pytanie: do zrobienia zadania 8. użyłem jednego z twierdzeń znajdujących w książce zalecanej przez autorów OM. Problem tylko w tym, że jego udowodnienie było treścią jednego z zadań z tej książki (twierdzenie było podane bez dowodu). Czy w rozwiązaniu, które wysyłam, powinienem udowodnić to twierdzenie, czy wystarczy, że napiszę: "Z twierdzenia *** wynika, że..."?
P.S.
Wydaje mi się, że w II serii prostsze od zadania 8. było tylko 5.
vinci
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: vinci »

mam ten sam problem...
mikolajm
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: mikolajm »

Morał z tego taki, że za przepisywanie zadań, które ma się od tygodnia, trzeba brać się wcześniej niż przedostatniego dnia serii... Wtedy możnaby napisać do Komitetu Okręgowego OM. A teraz... Jest już chyba nieco za późno...
Ivn
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Ivn »

Cześć mam pytanie.. czy w rozwiązaniah można używać kolorowych długopisów, ołówka itp?I czy można używać korektora? Nigdzie nie znalazłam takich informacji, a "przezorny zawsze ubezpieczony".
vinci
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: vinci »

Ivn pisze:Cześć mam pytanie.. czy w rozwiązaniah można używać kolorowych długopisów, ołówka itp?I czy można używać korektora?
cholera wie... lepiej nie "cuduj"
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: neworder »

Boże, jak zacząłem swoje naciągane rozwiązanie 8. pisać, to będzie sukces, jak za takie pseudointelektualne ględzenie ujemnych punktów mi nie przyznają Coś tam napisałem, ale średnio to się kupy trzyma, w ogóle zadanie bardzo mi się nie podoba, ale o tym więcej po zakończeniu II serii.
Vithal
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Vithal »

neworder pisze:Boże, jak zacząłem swoje naciągane rozwiązanie 8. pisać, to będzie sukces, jak za takie pseudointelektualne ględzenie ujemnych punktów mi nie przyznają :wink: Coś tam napisałem, ale średnio to się kupy trzyma, w ogóle zadanie bardzo mi się nie podoba, ale o tym więcej po zakończeniu II serii.
To jest zadanie z tych, w których od razu "widać" rozwiązanie, ale nie wiadomo jak to ładnie zrobić :) . U mnie jest strona dowodu z czego 3/4 to tekst fabularyzowany :) . Tak sobie myślę, że za takie coś powinni dawać od razu 0 punktów bo skoro ktoś tyle pisze, to znaczy, że ściemnia i nie wie jak to policzyć porządnie :)

A jeszcze: co to za "pomógł" masz neworder w info?
Awatar użytkownika
ymar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 21 razy

Post autor: ymar »

Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

U mnie są dwie strony A4 drukowane na kompie, z czego zdecydowana większość to oblicznia. Zupełny brak ściem, nie ma się do czego przczepić (mam nadzieję).

Funkcja pomógł działa w ten sposób, że osoba pytająca się o coś na forum może wyróżnić usera, który udzielił jej pomocy. Jeśli taki user dostanie dużo punkcików i nie ma orta w nicku , to może zostać moderatorem i inne takie.
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: DEXiu »

Hmm. 8 faktycznie jest jednym z takich, w którym wszystko widać, tylko ciężko pokazać.

Swoją drogą, czy za jedno zdanie w stylu "Zauważmy, że w... zachodzi zależność..." przyjęte bez uzasadnienia zdejmą punkty, czy jest szansa że takie coś przejdzie (no dobra, jak będzie 5 zamiast 6 to nie będę płakał, ale 2 to już przesada by była). Podreślam, że tylko raz tak napisałem bez dowodu, natomiast wszystkie pozostałe spostrzeżenia (a jest ich tam niemało ) ładnie i schludnie udowodniłem.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

Taki mniej więcej był mój "dowód" zadania 3 z drugiego etapu poprzedniej OM. Dostałem dokładnie tyle punktów, ile się spodziewałem. Zero.
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: DEXiu »

No wiesz juzef. Jak się napisze takie zdanie jako całe rozwiązanie (albo prawie całe) to faktycznie nie można się wiele spodziewać. Ale w rozwiązaniu na 4 stronki A4 z co najmniej 6 takimi spostrzeżeniami to brak wykazania jednego mało znaczącego nie jest powodem żeby urąbać całe zadanie Niech przynajmniej te pół zaliczą
Zablokowany