Matmix 2007/08
-
Ciamolek
- Użytkownik

- Podziękował: 45 razy
Matmix 2007/08
Witam wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum, ale trapi mnie jedno pytanie: skąd wzięliście rozwiązanie tych dwusiecznych trójkąta? Mi wyszło w końcy 12, 72, 96, ale bez 30-krotnego powiększenia i najnowszych technik obróbki grafiki raczej nie dałbym rady.
Co do baryłek - nie były takie straszne. Szkoda, że dzisiaj ukazał się już ostatni zestaw (i to stosunkowo prosty).
Co do baryłek - nie były takie straszne. Szkoda, że dzisiaj ukazał się już ostatni zestaw (i to stosunkowo prosty).
-
Einstein ;)
- Użytkownik

Matmix 2007/08
Z równania wychodzi, że w tym trójkącie musi być kąt 96*. Potem poszły ołówki, kątomierze i cyrkle w ruch i Voila!
Matmix 2007/08
Trzeba sobie chyba narysować kilka okręgów, żeby to wyszło -
Znasz jakiś program do rysowania tego typu rzeczy, czy masz na myśli cyrkiel i ołówek. Narzędzi znanych już starożytnym ?Ciamolek pisze:najnowszych technik obróbki grafiki
-
Ciamolek
- Użytkownik

Matmix 2007/08
Hm, Corela chyba starożytni nie mieli. A jakich okręgów dokładniej? Myślałem nad tym cały weekend (do teraz czuję się niedospany) i nic... Fakt, geometria zawsze u mnie kulała.bnk_c1 pisze:Trzeba sobie chyba narysować kilka okręgów, żeby to wyszło -Znasz jakiś program do rysowania tego typu rzeczy, czy masz na myśli cyrkiel i ołówek. Narzędzi znanych już starożytnym ?Ciamolek pisze:najnowszych technik obróbki grafiki
-
Gierol
- Użytkownik

Matmix 2007/08
wydaje mi ze sporo osob ma maxa do tej pory, czyli pewnie z 1 blad mozna zrobic, co do tego zadania 2 z kategorii 1 to co tam trudnego? tak jak Sylwek mowi - 30 sekund z zapisem
-
zaudi
- Użytkownik

Matmix 2007/08
Ja liczę na to, że będzie można zrobić kilka błędów jak w tamtym roku możecie sprawdzić wyniki z tamtego roku na stronie matmixa.
Matmix 2007/08
W zeszłym roku można było stracić po 9 punktów w obu kategoriach, jednak liczba finalistów była większa (np ok. 73 w pierwszej kategorii). Pięćdziesiąty uczestnik w pierwszej kategorii stracił 7 punktów, zaś w drugiej - 4 punkty.o_o pisze:A myślicie, że z iloma błędami będzie się można dostać do finału?
Ilość zestawów w tej edycji jest taka sama jak w obecnej.
W tym roku jednak zadania są wg mnie trudniejsze i bardziej podchwytliwe, zatem limity punktów będą prawie na pewno niższe (poprawiłem). Obstawiam, że będzie można stracić po ok. 9 punktów w obu kategoriach (chociaż limity mogą być mniej surowe), aby zakwalifikować się do finału.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2008, o 19:56 przez Mat2, łącznie zmieniany 1 raz.
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
Matmix 2007/08
Aaa... Wszystko przez to, że ...
Następnym razem polecą ostrzeżenia, powstrzymajcie się od takich komentarzy do końca bieżącego zestawu.
Sylwek
[ Dodano: 6 Marca 2008, 19:03 ]
Kompletnie nie wiem co mój komentarz mógł dać do rozwiązania, ale już lepiej nie bedę mówił kompletnie nic na temat zadań .
Następnym razem polecą ostrzeżenia, powstrzymajcie się od takich komentarzy do końca bieżącego zestawu.
Sylwek
[ Dodano: 6 Marca 2008, 19:03 ]
Kompletnie nie wiem co mój komentarz mógł dać do rozwiązania, ale już lepiej nie bedę mówił kompletnie nic na temat zadań .
Ostatnio zmieniony 5 mar 2008, o 23:02 przez Swistak, łącznie zmieniany 1 raz.
- matekleliczek
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Matmix 2007/08
Widzę, że nie tylko ja się złapałem na tym zadaniu - było trochę podchwytliwe jednak . Aktualny zestaw (wydaje się łatwy) - zrobiłem - sprawdziłem 10 razy - mam rozwiązanych 25/27 zadań - zobaczę co będzie dalej.
Co do zadania 10 - maksimum xyz zachodzi wtedy kiedy pola ABP, ACP i BCP są równe - nie mam pojęcia jak to udowodnić - szkoda, że przekonałem się o tym dopiero po zamknięciu zestawu - live is brutal
Co do zadania 10 - maksimum xyz zachodzi wtedy kiedy pola ABP, ACP i BCP są równe - nie mam pojęcia jak to udowodnić - szkoda, że przekonałem się o tym dopiero po zamknięciu zestawu - live is brutal
-
Ciamolek
- Użytkownik

Matmix 2007/08
Grr... też się zorientowałem dopiero post factum niestety. Ja policzyłem dla x=y=z. Ponawiam prośbę o przedstawienie rozwiązania zadania 2, zestaw XII, kat 1 - z trójkątem.bnk_c1 pisze:Co do zadania 10 - maksimum xyz zachodzi wtedy kiedy pola ABP, ACP i BCP są równe - nie mam pojęcia jak to udowodnić - szkoda, że przekonałem się o tym dopiero po zamknięciu zestawu - live is brutal
-
Einstein ;)
- Użytkownik

Matmix 2007/08
\(\displaystyle{ 1/2*alfa+1/2*beta+138^{\circ}=180^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ alfa+beta=84^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ gamma=180^{\circ}-84^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ gamma=96^{\circ}}\)
następnie rysowałem konstrukcyjnie i tylko w przypadku kątów \(\displaystyle{ 72^{\circ}, 96^{\circ}, 12^{\circ}}\) ten mały trójkącik będzie miał miary \(\displaystyle{ 24^{\circ}, 18^{\circ}, 138^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ alfa+beta=84^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ gamma=180^{\circ}-84^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ gamma=96^{\circ}}\)
następnie rysowałem konstrukcyjnie i tylko w przypadku kątów \(\displaystyle{ 72^{\circ}, 96^{\circ}, 12^{\circ}}\) ten mały trójkącik będzie miał miary \(\displaystyle{ 24^{\circ}, 18^{\circ}, 138^{\circ}}\)
Ostatnio zmieniony 7 mar 2008, o 22:03 przez Einstein ;), łącznie zmieniany 1 raz.