LXIV (64) OM - I etap
-
wiedzmac
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
LXIV (64) OM - I etap
Ja za to z siebie jestem zadowolony, bo każde zadanie mam prawie identycznie zrobione jak wzorcowe. Ale nie sądzę, żeby ucinali punkty w 4 za takie pierdoły.
-
HuBson
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
LXIV (64) OM - I etap
Jak dla mnie to masło maślane przecież skoro Jurek może wykonać dany ruch po jednej stronie 1007 kąta ( połowa danego 2012 kąta)
to oczywiste jest że na drugim 1007 kącie również da się wykonać symetryczny ruch.
Wydaje mi się że autorzy zadania nie zauważyli że rozwiązanie jest aż tak oczywiste i stąd ta
rażąco szczegółowa firmówka
to oczywiste jest że na drugim 1007 kącie również da się wykonać symetryczny ruch.
Wydaje mi się że autorzy zadania nie zauważyli że rozwiązanie jest aż tak oczywiste i stąd ta
rażąco szczegółowa firmówka
- humanistyczna dusza
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
A mnie się wydaje, że się mogą czepiać za brak ścisłości . Cóż, zobaczymy. Zależy od sprawdzających.
- chomikchomik
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
-
HuBson
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
firmówka pierwszego jest prawie identyczna do rozwiązania Ponewora
zresztą to chyba najbardziej bezpieczne rozwiązanie większość osób widzę podobnie zresztą jak ja mnożyła mianowniki przez \(\displaystyle{ y- \sqrt{x}}\) i \(\displaystyle{ x- \sqrt{y}}\) nie wiem już czy to do końca legalne a co do czwartego...
równie dobrze można udowadniać że suma liczb parzystych jest parzysta.
zresztą to chyba najbardziej bezpieczne rozwiązanie większość osób widzę podobnie zresztą jak ja mnożyła mianowniki przez \(\displaystyle{ y- \sqrt{x}}\) i \(\displaystyle{ x- \sqrt{y}}\) nie wiem już czy to do końca legalne a co do czwartego...
równie dobrze można udowadniać że suma liczb parzystych jest parzysta.
Ostatnio zmieniony 4 lis 2012, o 17:33 przez HuBson, łącznie zmieniany 1 raz.
-
porfirion
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
Z czwartym to to jest jakieś przegięcie... Ja bym zostawił pierwszą 1/5. A rozwiązanie 1 bardzo ładne, praktycznie takie samo jak moje
- Decadence
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
Trzecie praktycznie jak wzorcówka (II sposób), w czwartym wydaje mi się, że głupio im było napisać we wzorcówce trzy zdania dlatego tak zaczęli lać wodę, tym bardziej, że przecież takie samo zadanie można było znaleźć w Internecie W pierwszym pomysł miałem bardzo podobny, tylko, że zwaliłem coś w zapisie bo inny wynik wyszedł, no cóż, moja głupota nie zna granic
- humanistyczna dusza
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
Btw. nie wspominałem o tym, że idea rozwiązania czwartego jest praktycznie identyczna jak w zadaniu ze 124 rundy Codeforces, w której miałem przyjemność startować .
Kod: Zaznacz cały
http://codeforces.com/contest/197/problem/A-
m-2
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
tak jak tu:humanistyczna dusza pisze:Btw. nie wspominałem o tym, że idea rozwiązania czwartego jest praktycznie identyczna jak w zadaniuze 124 rundy Codeforces, w której miałem przyjemność startować .Kod: Zaznacz cały
http://codeforces.com/contest/197/problem/A
169659,350.htm#p893921
- Decadence
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
Już nie wspominając o: (zad. 3)
Te zadanie to jakaś jedna wielka pomyłka była...
Te zadanie to jakaś jedna wielka pomyłka była...
- humanistyczna dusza
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
Bez przesady. W zeszłym roku do 63-1-7 też można było wygooglować rozwiązanie (szkoda, że wtedy na to nie wpadłem). No i generalnie uważam, że zadanie 4. jest dosyć śliczne. Ten pomysł jest prosty, ale ładny.
-
wiedzmac
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
LXIV (64) OM - I etap
No, jak już wszyscy wrzucacie tak linki do rozwiązań zadania 4, to powiem, że było ono kiedyś na obozie PROSERWY (na stronce jest link).
-
przemos01
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
LXIV (64) OM - I etap
Pierwsze mam prawie słowo w słowo ze wzorcówką, 4 mam też w miarę szczegółowo napisane, bo jak napisałem 3 linijki to stwierdziłem że to głupio wygląda no i troche to dokładniej opisałem. 3 niemal identycznie, a 2 nie chciało mi sie czytać, ale pewnie mam inaczej, bo jak kolega mi powiedział swoje rozwiązanie, to było bardzo fajne, a moje to trochę na siłę, niezbyt sprytnie
- chomikchomik
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
chodzi mi o to, że w pierwszym inaczej podnieśli potęgi. ja wyrzuciłem \(\displaystyle{ \sqrt{y}}\) na jedną stronę równania, i stąd po podniesieniu do kwadratu miałem od razu tezę (po odrzuceniu trywialnego przypadku x = y).