[LVII OM] Przed II etapem...

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: g »

a to rok temu byly trudne?
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Tomasz Rużycki »

Zależy dla kogo. Ale 'trudniejsze' wcale nie pociąga za sobą tego, że uważam, iż były trudne:) Chodziło mi o próg, przecież 10pktów -> finał chyba samo mówi za siebie.
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: g »

Tomasz Rużycki pisze:Ale 'trudniejsze' wcale nie pociąga za sobą tego, że uważam, iż były trudne:)
tak sie tylko upewniam.
co do progu to jest on chyba bardziej zasluga startujacych, niz zadan, bo one od siebie poziomem znacznie nie odbiegaja co roku. imho tegoroczny drugi etap nie bedzie sie drastycznie roznil od zeszlorocznego.
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: DEXiu »

Teraz próg do finału będzie się zapewne stabilizował. Pokolenie "wymiataczy" tzn. idących starym systemem już nas opuściło (już dość dawno nas opuściło ) z kolei pokolenie "gimnazjalistów" jeszcze chyba nie do końca wpadło w "tok olimpiadowy", że się tak wyrażę No i trzeba się liczyć z tym, że w tym roku (znaczy po tym roku, podobnie jak po poprzednim) opuści nas kolejna "porcja" świetnych zawodników, a chyba nie zanosi się, żeby te ubytki się uzupełniły nowymi uczestnikami, co byćmoże będzie oznaczało kolejne "wahnięcie" w dół pułapu w przyszłym roku
Ja ze swoim bardzo krótkim i skromnym "doświadczeniem" z OM obstawiam w tym roku próg 12-14 (w porywach 16, ale wątpliwie ). Nie pozostaje nic innego jak tylko dać z siebie wszystko i mieć nadzieję na finał (nie dotyczy tych, co są pewni finału - oby się nie zawiedli )
TomciO
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: TomciO »

W 52 Olimpiadzie prog byl 5 zadan o ile sie nie myle [=.
półpasiec
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Podziękował: 1 raz

Post autor: półpasiec »

dexiu czy zastanawiasz sie czasem troche dluzej nad tym co powiesz?? kazde zdanie w twoim ostatnim poscie jest chuja warte i niczym nieuzasadnione
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Taa Reksio. A czy Ty potrafisz cokolwiek innego niż krytykować? Może sam masz jakieś przemyślenia na ten temat. Owszem, nie przeczę, że zwykle pisze "na żywioł" bez wcześniejszego przemyślenia i mój ostatni post był nieco mętny, ale taka jest moja opinia na temat pułapu punktów do finału - jeszcze się nie ustabilizował do końca po zmianie systemu edukacyjnego i dlatego też należy się spodziewać wahań tego progu w najbliższych latach.
Jeśli nie potrafisz tego zrozumieć lub masz inne zdanie, to wyraź je a nie krytykuj. Zresztą co tu dużo mówić słysząc krytykę od użytkownika mającego: a) dużo dłuższy staż na forum; b) więcej postów; c) taką aktywność i chęć do pomocy, że mucha nie siada
_el_doopa
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: _el_doopa »

poprostu zaazdrscisz mu tej dupy w avatarze :P
półpasiec
Gość Specjalny
Gość Specjalny

DEXiu pisze:Taa Reksio. A czy Ty potrafisz cokolwiek innego niż krytykować?
potrafie jeszcze pare rzeczy, niestety tutaj nie ma okazji aby je zaprezentowac, a nie krytykuje twoich przemyslen, jedynie ich slaba argumentacje
Pokolenie "wymiataczy" tzn. idących starym systemem już nas opuściło (już dość dawno nas opuściło ) z kolei pokolenie "gimnazjalistów" jeszcze chyba nie do końca wpadło w "tok olimpiadowy", że się tak wyrażę.No i trzeba się liczyć z tym, że w tym roku (znaczy po tym roku, podobnie jak po poprzednim) opuści nas kolejna "porcja" świetnych zawodników, a chyba nie zanosi się, żeby te ubytki się uzupełniły nowymi uczestnikami, co byćmoże będzie oznaczało kolejne "wahnięcie" w dół pułapu w przyszłym roku
chwila zastanowienia wystarczy zeby zauwazyc, ze teraz podzial jest na osoby ktore zaczynaja sie uczyc w liceach i one rzeczywiscie maja gorzej bo rok mniej i na osoby ktore zaczynaja sie uczyc juz w gimnazjach ktore sa przy dobrych liceach i juz teraz widac ze jest ich calkiem sporo, poza tym napisales to w sposob robiacy idiotow ze wszystkich po gimnazjum ktorzy nigdy nie zbliza sie umiejetnosciami do starszych, ciekawe co powiedzieliby na to Tomek Kulczynski albo ostatnia reprezentacja na Baltyk
Ja ze swoim bardzo krótkim i skromnym "doświadczeniem" z OM
bardzo dobre spostrzezenie, szkoda ze nic z niego nie wyciagnales
obstawiam w tym roku próg 12-14 (w porywach 16, ale wątpliwie ).
kurwa, na jakiej podstawie??
jeszcze się nie ustabilizował do końca po zmianie systemu edukacyjnego i dlatego też należy się spodziewać wahań tego progu w najbliższych latach.
chyba wczesniej widziales wiadomosci z gieldy na tvnie. przeciez to zalezy od zadan, zrozumialbym jesli mowilbys o jakichs reakcjach komitetu na ostatni prog itp
Zresztą co tu dużo mówić słysząc krytykę od użytkownika mającego: a) dużo dłuższy staż na forum; b) więcej postów; c) taką aktywność i chęć do pomocy, że mucha nie siada
no staz sie zgadza, wiecej postow tez, ale tego ostatniego to jakos nie rozumiem, chodzi ci o to ze nie chce mi sie rozwiazywac zadan dowomowych?? obok zadnego dobrego zadania nie przejde obojetnie, niestety nie pamietam kiedy sie ostatnie takie pojawilo
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Reksio pisze:napisales to w sposob robiacy idiotow ze wszystkich po gimnazjum ktorzy nigdy nie zbliza sie umiejetnosciami do starszych, ciekawe co powiedzieliby na to Tomek Kulczynski albo ostatnia reprezentacja na Baltyk
Nie chciałem z nikogo robić idiotów. Zresztą sam przyznałeś, że ci, którzy teraz zaczynają się uczyć w liceach (tych "mniej renomowanych") mają gorzej niż uczniowie szkół o wyrobionej renomie i przygotowujących pod kątem olimpiady. Reprezentację na zeszłoroczny Bałtyk widziałem (nawet znam osobiście jednego reprezentanta ) ale to odosobnione przypadki. Kuba Kallas, Tomek Kulczyński, Wojtek Śmietanka, Małgosia Bladoszewska czy Maciek Machulec to bez wątpienia faworyci na najbliższe dwa lata, ale iluż ich jest? Może dojdzie z gimnazjum kilku dobrych, ale raczej nie tylu ilu odjedzie. Michał Pilipczuk, Filip Wolski, w zeszłym roku Tomek Warszawski, Nadbor Drozd itd.
Reksio pisze:kurwa, na jakiej podstawie??
Na podstawie pieprzonego zdrowego rozsądku
Reksio pisze:przeciez to zalezy od zadan, zrozumialbym jesli mowilbys o jakichs reakcjach komitetu na ostatni prog itp
Odpowiedź:
g pisze:co do progu to jest on chyba bardziej zasluga startujacych, niz zadan, bo one od siebie poziomem znacznie nie odbiegaja co roku.

P.S. Zrobił się mały off-topic. Może lepiej skończmy tę "kulturalną wymianę poglądów" i niech rozmowa wróci na właściwe tory
półpasiec
Gość Specjalny
Gość Specjalny

Nie chciałem z nikogo robić idiotów. Zresztą sam przyznałeś, że ci, którzy teraz zaczynają się uczyć w liceach (tych "mniej renomowanych") mają gorzej niż uczniowie szkół o wyrobionej renomie i przygotowujących pod kątem olimpiady.
tym jest troche ciezej, jednak mowic ze wszyscy startujacy wczesniej byli zajebisci a ci teraz sa gorsi jest glupie
opuści nas kolejna "porcja" świetnych zawodników, a chyba nie zanosi się, żeby te ubytki się uzupełniły nowymi uczestnikami
jak widac o skrajnych przypadkach to ty zaczales pierwszy pisac
Reksio pisze:przeciez to zalezy od zadan, zrozumialbym jesli mowilbys o jakichs reakcjach komitetu na ostatni prog itp
Odpowiedź:
g pisze:co do progu to jest on chyba bardziej zasluga startujacych, niz zadan, bo one od siebie poziomem znacznie nie odbiegaja co roku.
domyslam sie ze napisales to jedynie po to by bylo efektownie, jednak g nie mowi nic o progu ani o wplywie gimnazjum, a glebsza analiza wskazuje nawet ze tak naprawde trudnosc zadan odgrywa tu role nadrzedna
xnijhe
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: xnijhe »

Taaa... tak na marginesie waszego ponętnego sporu (czuje się troche winny bo to ja zacząłem ten temat) mam pytanie do II etapowców (szczególnie z Warszawy). Czy ktoś dostał już swój list? Został tydzień do drugiego etapu a nie bedę ukrywał że nie jestem taką osobą któraby list szczęśliwie otrzymała. No i czy są one (te listy) wysyłane na adres szkoły czy sympatyczny pan listonosz pofatyguje się i wrzuci go do mojej prywatnej skrzynki? Sztrzelajcie szybko bystrymi odpowiedziami.
szpieg
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: szpieg »

u mnie wyslylali do szkoly. okreg lodzki.
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: neworder »

U mnie (okręg warszawski) wszystko przysłali do szkoły.
Awatar użytkownika
karolx
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: karolx »

Nawet bilet na MPK w Wawie przyslali w kopercie to mnie poprostu rozwaliło
Zablokowany