Dobry zbiór zadań na maturę
Na pewno nie GREG - wszystkie ich ksiązki jeżą się od byków ,więc ta z matmy pewnie też...
Ponawiam moje pytanie - czy warto kupować coś z matmy z OPERONu ( vademecum albo testy)?
Ponawiam moje pytanie - czy warto kupować coś z matmy z OPERONu ( vademecum albo testy)?
- dawid.barracuda
- Użytkownik

- Podziękował: 480 razy
Z tym, że niektóre zadania głupie nie są, a co do błędów to tak wiele ich nie znalazłem jak na razie. Poza tym, jak widzę jakąś nieścisłość to od razu pytam na forum, albo nauczyciela. Można to swoiście potraktować jako ćwiczenia na poprawę własnych błędów :]
A co powiecie o tych zbiorach co je wymieniłem wyżej?
A co powiecie o tych zbiorach co je wymieniłem wyżej?
-
raskolnikow
- Użytkownik

Mam do Was prośbę, potrzebuję porady odnośnie nauki do matury, bardzo proszę o jakąś odpowiedź
1. Zdaję matmę rozszerzoną w 2011 po raz pierwszy
2. Matmę kompletnie olałem w liceum, a teraz jestem na drugim roku studiów
3. Miałem matmę na pierwszym roku (ekonomia) i zdałem bez większego problemu
4. Mam zamiar uczyć się sam, nigdy nie miałem większych problemów ze zrozumieniem matmy.
Potrzebuję zatem jakiejś książeczki (repetytorium?) która pozwoli mi się zaznajomić z CAŁYM wymaganym materiałem i jakieś w miarę solidne przerobienie tego.
Widzę, że dużo z Was poleca Kiełbasę, nie wiem jednak czy taki zbiór zadań nada się dla mnie, jeśli praktycznie nie znam tego materiału i muszę się uczyć od 0.
Z góry dzięki za porady!
1. Zdaję matmę rozszerzoną w 2011 po raz pierwszy
2. Matmę kompletnie olałem w liceum, a teraz jestem na drugim roku studiów
3. Miałem matmę na pierwszym roku (ekonomia) i zdałem bez większego problemu
4. Mam zamiar uczyć się sam, nigdy nie miałem większych problemów ze zrozumieniem matmy.
Potrzebuję zatem jakiejś książeczki (repetytorium?) która pozwoli mi się zaznajomić z CAŁYM wymaganym materiałem i jakieś w miarę solidne przerobienie tego.
Widzę, że dużo z Was poleca Kiełbasę, nie wiem jednak czy taki zbiór zadań nada się dla mnie, jeśli praktycznie nie znam tego materiału i muszę się uczyć od 0.
Z góry dzięki za porady!
-
iii
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Jeżeli chcesz się uczyć do matury, tym bardziej rozszerzonej od zera to repetytoria i inne vademecum Ci w tym nie pomogą, bo ich celem jest przypomnienie wcześniej nabytego materiału. Oczywiście dałoby radę tak się nauczyć, ale myślę, że dowody wszystkich twierdzeń, które znajdziesz w podręcznikach choć nie są bezpośrednio wymagane to jednak pomagają w nauce, a poza tym warto jest wiedzieć skąd takie twierdzenia się wzięły i dlaczego działają . Polecam podręczniki z OE K. Pazdro, autorstwa m.in K. Kłaczkowa do klasy I, II i TYLKO część pierwszą do klasy III (bo część druga obejmuje wyrzuconą z programu i matury analizę matematyczną). Oczywiście w książkach do klasy I i II też znajdziesz zagadnienia wyrzucone (indukcja matematyczna, dwumian Newtona, nierówności trygonometryczne/logarytmiczne, szereg geometryczny, jednokładność, cotangens i cholera wie co jeszcze) dlatego warto książki czytać z wymaganiami maturalnymi pod ręką.
Oczywiście ważniejsze są zbiory zadań. Moim zdaniem warto zacząć od zbiorów dostosowanych do w/w podręczników, ewentualnie zbiory z Operonu, które są podobno jeszcze prostsze, jednak nie przygotowują one w pełni do matury. Później warto zabrać się za Kiełbasę i ją solidnie przerobić, a przed samą maturą porobić "Testy maturalne" na poziomie podstawowym i rozszerzonym z wydawnictwa Aksjomat (poziom momentami zbliżony do Kiełbasy), oraz "Próbne arkusze maturalne" również z K. Pazdro (tutaj zdarzają się kosmosy, gdzie nawet Kiełbasa się chowa... szczególnie w geometrii).
Pozdro!
Oczywiście ważniejsze są zbiory zadań. Moim zdaniem warto zacząć od zbiorów dostosowanych do w/w podręczników, ewentualnie zbiory z Operonu, które są podobno jeszcze prostsze, jednak nie przygotowują one w pełni do matury. Później warto zabrać się za Kiełbasę i ją solidnie przerobić, a przed samą maturą porobić "Testy maturalne" na poziomie podstawowym i rozszerzonym z wydawnictwa Aksjomat (poziom momentami zbliżony do Kiełbasy), oraz "Próbne arkusze maturalne" również z K. Pazdro (tutaj zdarzają się kosmosy, gdzie nawet Kiełbasa się chowa... szczególnie w geometrii).
Pozdro!
-
nwa2pac
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
Ja będę zdawał maturę w tym roku z matmy rozszerzonej i jeszcze nie sprawdzałem dokładnie wymagań (nie chciało mi się) ale teraz dokładnie je przeczytam.Trochę mnie zaskoczył ten postiii pisze: Oczywiście w książkach do klasy I i II też znajdziesz zagadnienia wyrzucone (indukcja matematyczna, dwumian Newtona, nierówności trygonometryczne/logarytmiczne, szereg geometryczny, jednokładność, cotangens i cholera wie co jeszcze) dlatego warto książki czytać z wymaganiami maturalnymi pod ręką.
(zakładam,że są to wymagania na rozszerzenie) bo my poświęciliśmy na te rzeczy jakieś pół roku
nauki i trochę dziwnie bym się czuł gdyby była to prawda.
-
iii
- Użytkownik

Co do nierówności trygonometrycznych to pozostały jedynie te najprostsze typu sinx<a, tgx>a (i tu wystarczy powołać się na wykresy funkcji). Reszty zagadnień, o których wspomniałem na 100% nie ma.
Mam zaufanie do Wydawnictwa PWN. Ostatnio znalazłem sporo opracowań na stronie
osobiście z całej trójki PWN Operon Kiełbasa moim zdaniem zbiór Kiełbasy jest najprzyjemniejszy merytorycznie wszystkie chyba na zbliżonym poziomie
-
gosia19
- Użytkownik

- Podziękował: 70 razy
Do matury rozszerzonej polecam:
Ja w liceum miałam matematykę z plusem i poziom zadań z tych książek jest nieporównywalny z zadaniami ze zbioru Kłaczkowa.
Matematyka z plusem nadaje się idealnie na podstawę.
Ale jeśli ktoś rzeczywiście poważnie myśli o studiach technicznych warto naprawdę zajrzeć do Kłaczkowa.
Na dowód mogę powiedzieć, że ostatnio znalazłam w tej książce zadanie, które miałam na wykładzie z prawdopodobieństwa .
Ja w liceum miałam matematykę z plusem i poziom zadań z tych książek jest nieporównywalny z zadaniami ze zbioru Kłaczkowa.
Matematyka z plusem nadaje się idealnie na podstawę.
Ale jeśli ktoś rzeczywiście poważnie myśli o studiach technicznych warto naprawdę zajrzeć do Kłaczkowa.
Na dowód mogę powiedzieć, że ostatnio znalazłam w tej książce zadanie, które miałam na wykładzie z prawdopodobieństwa .
-
akrac25
- Użytkownik

Witam, otóz jestem nowa na tym forum, więc z góry przepraszam, że dubluje temat czy coś takiego Jestem teraz w drugiej klasie profil humanistyczny, jednak postanowiłam sobie, że zaczne sie uczyć chocby od jutra na mature z matematyki POZIOM ROZSZERZONY (w szkole mam realizowana podstawę), matura za rok, ale jezeli chce pojąc zagadnienia z pozimomu rozszerzonego, to chyba czas najwyższy. Zwracam się do was z prośbą o informacje jakie tematy musze realizować, których nie ma w zakresie podstawowym, jakie ksiązki mi polecacie z zagadnieniami wyłącznie rozszerzonymi, może jakieś linki, przekierowanie na tym forum. Proszę was o pomoc, pozdrawiam
- dawid.barracuda
- Użytkownik

Z tego co ja mam i się orientuję to lista zagadnień na podstawę i rozszerzenie są fajnie rozpisane w zbiorze zadań Kiełbasy. Poza tym sprawdź na stronie cke - tam będzie najbardziej aktualne Co do zbioru zadań do matury, ja mam Kiełbasę, ale niech poważniejszą oceną zajmą się starsi użytkownicy, którzy w całości go przerobili. Moim zdaniem nie jest on zły.
- dawid.barracuda
- Użytkownik

-
iii
- Użytkownik

Kurcze, ostatnio mam zastój w wielomianach a miałem zrobić całą pierwszą część Kiełbasy do końca roku ;p. Robicie te zadanka wprowadzające czy olewacie?