Studia

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Studia

Post autor: Rogal »

Na UJ przyjmą Cię, bylebyś miał maturę. Po prostu słusznie wychodzi się z założenia, że matura to jest niezbyt miarodajne źródło i sprawdzają kandydatów na "zawodowych" matematyków ręcznie.
Aha, żadna szkoła nie "kształci geniuszy" - takim trzeba się urodzić.
wbb
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Studia

Post autor: wbb »

Rogal pisze:Po matematyce teoretycznej tak naprawdę można iść do każdej pracy, bo jeśli potrafisz pojąć taką ilość matematyki, to jesteś w stanie nauczyć się każdej pracy.
Wątpię, żeby pracodawcę interesowało to co możesz pojąć. Bardziej zależy im na tym co już umiesz (no chyba, że chcą płacić komuś za to, że będzie się w trakcie pracy uczył). Rozumiem, że po matematyce teoretycznej zgłaszasz się np. do labolatorium chemicznego z hasłem: "Skończyłem matmę teoretyczną, więc mogę to pojąć" i od razu Cię biorą? Fajnie.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

Studia

Nie napisałem, że Twoim atutem w przyjęciu do pracy ma być fakt ukończenia matematyki, tylko że możesz sobie tak naprawdę wybrać każdy fach, jaki Ci się zamarzy, podszkolić się w nim i szukać pracy. Zauważ, że po studiach innego typu takiej możliwości brak.
wbb
Użytkownik
Użytkownik

Studia

Tylko po co wtedy studiować matematykę? Żeby dowiedzieć się, że
Rogal pisze:możesz sobie tak naprawdę wybrać każdy fach, jaki Ci się zamarzy
?

Trochę się to kupy nie trzyma. Jak wybieram matmę to tylko po to, żeby coś z tym potem robić, a nie doszkalać się i brać za coś zupełnie innego. No chyba, że zapaleni teoretycy tak robią, to przepraszam.

Skoro już jesteśmy przy matmie teoretycznej to podejmę trochę inny temat. Mieliśmy ostatnio na uczelni spotkanie w związku z wyborem specjalności. Był jeden profesor, który bardzo wychwalał teoretyczną (wiadomo dlaczego) i mówił, że jest bardzo elastyczna (na forum też o tym słyszałem). Można sobie wybierać przedmioty jakie się chce i równie dobrze realizować program specjalności finansowej. Tylko po co wybierać wtedy teoretyczną? Żeby być specjalistą od finansowej, a na dyplomie mieć "teoretyk"?
zaudi
Użytkownik
Użytkownik

Studia

Post autor: zaudi »

Ogólnie wybierając matematykę na pewno możesz liczyć na to, że nauczysz się logicznego myślenia. Obecnie wiele uczelni proponuje różne specjalności np matematykę aktuarialną czy tez analizę finansową oraz tradycyjnie matematykę teoretyczną. Według wielu źródeł matematyka jest najlepiej opłacalnym zawodem, tylko że głównie no to wpływ mają zastosowania matematyki np aktuariusze, doradcy inwestycyjni oraz pewna grupa wybitnych matematyków. Jeśli nie czujesz w sobie chęci do pracy naukowej to lepiej wybierz jakąś "specjalność matematyczną" gdzie na pewno bardziej przygotujesz się do pracy w banku w zakładzie ubezpieczeń i różnego rodzaju finansach. Ostatnio miałem spotkanie z aktuariuszem w ramach kierunków zamawianych i ogólnie zarobki są na dość wysokim poziomie. zaraz po zdaniu egzaminu ( bardzo trudnego) możesz liczyć na 3000 zł a po dwóch latach praktyk tak około 8000zł. Jeżeli dla Ciebie liczy się tylko kasa to idź na jakaś specjalność matematyczną a jak czujesz że mógłbyś np. wykładać matematykę czy też rozwiązywać niebanalne problemy to idź na teoretyczną.
wbb
Użytkownik
Użytkownik

Studia

zaudi, ja akurat nie mam problemu z wyborem specjalności, już decydując się na studiowanie matematyki wiedziałem co chcę potem robić. Idę na finansową, myślę o zdawaniu w przyszłości wspomnianych przez Ciebie egzaminów aktuarialnych. Moja wypowiedź to opinia o tym co pisał Rogal o matmie teoretycznej.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

Studia

Cóż, nie każdy tak od razu wie, co chce robić. Wielu się matematyką na studiach rozczarowuje, bo inaczej ją sobie wyobrażali. Jednak w przeciwieństwie do studentów wielu innych kierunków, którzy mają drogę zamkniętą tylko na jeden kierunek, nasze studia są właśnie elastyczne i tak naprawdę nie zamykają żadnej drogi. Oczywiście, że może ktoś powiedzieć, że to strata czasu, że trzeba było od razu wybierać to, co nas interesuje. Niestety, nie dla każdego jest to taki prosty wybór jak dla Ciebie chociażby.
To również wyjaśnia kwestię teoretyka robiącego matematykę finansową. Dodajmy, że droga odwrotna jest zazwyczaj niemożliwa.
To tak z grubsza wyjaśniałoby, o co mi chodziło. :-)
Ciastko
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Studia

Post autor: Ciastko »

Ja się zastanawiam nad fizyką. Chciałbym w CERNie pracować
~marta~
Użytkownik
Użytkownik

Studia

Post autor: ~marta~ »

Cześć:) Jestem obecnie na pierwszym roku chemii na Politechnice Wrocławskiej. Niezbyt dużo mamy tutaj matematyki, a zawsze była ona dla mnie ważna i zawsze bardzo ją lubiłam. Szybko więc zrozumiałam, że chce studiować matematykę. Mam jednak problem, bo nie wiem czy po prostu zostawić chemie czy spróbować studiować na dwóch kierunkach jednocześnie. Wiązać się to będzie z bardzo dużym nakładem pracy, więc nie wiem czy sobie poradzę. Może jest tu ktoś kto studiuje dwa kierunki(w tym matematyke) i mógłby udzielić mi jakiejś rady? Byłabym wdzięczna również za jakiekolwiek informacje na temat tego jak wygląda studiowanie matematyki na Pwr. Czy naprawde jest tak ciężko jak wszyscy mówią?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Studia

Post autor: Jan Kraszewski »

Możesz też przyjść na - jest u nas trochę studentów PWr, robiących drugi kierunek. W dodatku możesz zacząć od października lub od lutego.

JK
~marta~
Użytkownik
Użytkownik

Studia

Post autor: ~marta~ »

Biorę pod uwagę wyłącznie politechnikę. Chciałabym tylko wiedzieć jak wyglądają studia matematyczne na PWr.
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik

Studia

Post autor: Kamil_B »

Ja studiuję na PWr matematykę. Co konkretnie chciałabyć wiedzieć ? ( możesz pytać też przez prywatną wiadomość)
Awatar użytkownika
sasquatch1988
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 24 razy

Studia

Post autor: sasquatch1988 »

Podepnę się.
Od tego roku biore drugi kierunek i będzie nim właśnie matma. Mam możliwość studiowania na Pol. śląskiej i na UŚu. Do UŚa musiałbym dojeżdżać, ale za to daliby mi indywidualny tok studiów, więc miałbym elastyczny plan.
Zasadniczo mi zależy na tym, żeby być dobrym matematykiem. Sam włożę w to naprawde dużo pracy - już wkladam, ale chciałbym się dowiedzieć czegoś od ludzi, którzy może studiują na UŚu, albo PŚ matmę. Naprawde ciężko mi wybrać i bardzo by mi pomogły jakieś wasze opinie.
Pozdrawiam.
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Studia

Post autor: Adifek »

Ja podpinam się pod pytanie ~marty~, bo prawdopodobnie będę jej kolegą z roku Jak studiuję się matmę na WPPT?
wdsk90
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 25 razy

Studia

Post autor: wdsk90 »

sasquatch1988 pisze:chciałbym się dowiedzieć czegoś od ludzi, którzy może studiują na UŚu, albo PŚ matmę. Naprawde ciężko mi wybrać i bardzo by mi pomogły jakieś wasze opinie.
Pytaj o konkrety to postaram się odpowiedzieć.
ODPOWIEDZ