[LXI OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
binaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 37 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: binaj »

rok temu w śląskim nie był wyższy jak 6 zadań
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: xanowron »

patry93 pisze:Przyjmij tak jak w większości okręgów, czyli 5-6 zadań i będzie git
Takie małe pytanie jeszcze - w OMie trzeba pisać wszystkie przekształcenia? Tzn. jeśli coś wynika z czegoś poprzez zwykłe pomnożenie stronami i przerzucenie na jedną stronę, to chyba wystarczy napisać znaczek równoważności i nikt się raczej nie przyczepi?
Ja dla pewności piszę wszystko, mam nadzieję, że jak będzie za dużo to nikt się nie przyczepi
Awatar użytkownika
etyre
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: etyre »

Trochę ucichło, ale mam nadzieję, że zaglądacie. Pierwsza seria powoli zmierza do końca, warto już chyba cokolwiek mieć
Jako, że nie startowałem wcześniej, nie jestem zaznajomiony z realiami OM. Zaciekawiło mnie, czy np. wysyłając niepełne zadanie, dostanę jakiekolwiek punkty. Jak na razie staram się robić wszystko do końca, ale skoro zapewne będę zaliczał się do grupy ,,byle tylko mieć minimum' przydałby się, że się tak wyrażę, gratis. Czytałem o punktacji na stronie OM, ale nie do końca jestem w stanie określić, co znaczy zwrot ,,pół zadania'. Wiem, że jest to pojęcie względne, ale byłbym niezwykle zainteresowany przykładami z poprzednich lat, najchętniej od tych osób, które dostały takie właśnie, gratisowe punkty za swoje zadania (chodzi mi o to, ile zrobiły, a ile trzeba była zrobić na maxa etc.)
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Dumel »

no to pare przykładów z II etapów:
59. OM zad. 1. - na 5(!) punktów wystarczyło wyłapać jedno ograniczenie modulo 8 i nie podać przykładu ciągu
59. OM zad. 2. - na 2 punkty wystarczyło zauważyć kilka czworokątów wpisanych w okrąg
60. OM zad. 1. - można było zrobić całe źle, i tak były co najmniej 2 punkty
60. OM zad. 2. - na 2 punkty wystarczył jakiś poprawny ruch (np. nierówność między średnimi) + wkręcanie kitu że mogą być tylko same jedynki
Awatar użytkownika
etyre
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Dzięki, bardzo mnie podbudowałeś, bo mam sporo pojedynczych pomysłów na zadania z 2 i 3 serii, za które się jeszcze nie zabrałem, ale te małe punkty dają trochę pewności siebie. Tylko czy na I etapie będzie można też dosyć łatwo te punkty zbierać
Awatar użytkownika
Wuja Exul
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Wuja Exul »

Kryteria za co ile punktów są rzeczą bardzo względną i w różnych okręgach mogą wyglądać bardzo różnie. Wszystko jest kwestią umowy pomiędzy osobami oceniającymi zadanie, które takie kryteria między sobą ustalają. Tak jest na I stopniu.

Na II stopniu rzecz się ma o tyle inaczej, że w całym kraju kryteria są jednakowe. Po wstępnej ocenie przez członków lokalnych komitetów okręgowych rozwiązania z całego kraju są przeglądane przez weryfikatorów, kryteria są ujednolicane. Podczas weryfikacji zdarza się, że ocena ulega zmianie, np. z 5 na 2 albo 6 punktów. Albo w drugą stronę. Rzadko występują, ale są, zmiany z 0 na 6 i odwrotnie.

Po co to piszę? Żebyście byli świadomi, że ocena Waszych prac zależy od ustalonych przez Wasz komitet okręgowy kryteriów. No ale przede wszystkim od Was, więc do roboty póki czas jeszcze!

Ktoś pytał, czy warto wysyłać niepełne rozwiązanie. Oczywiście, że warto! Nawet pojedyncze obserwacje. Nigdy nie wiadomo, czy nie będzie to taka obserwacja, za którą można już dać 2 punkty. A 2 punkty piechotą nie chodzą.
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 352 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: patry93 »

Na jakich kartkach piszecie rozwiązania, tzn. A4 czy A3 i "na pół"? Z tego co się orientuję, to jest dowolność w tym wypadku, ale zapytać nie zaszkodzi
Hm, a jeśli na A3, to jak będzie z "jednostronnością"? Tzn. rozwiązanie zadania piszecie jeszcze na pierwszej stronie, czy dopiero na drugiej i jeśli się nie mieści, to na trzeciej?
O, i czy trzeba przepisywać treści zadań? W "krakowskim regulaminie" jest tak napisane, ale nie widzę tego na stronie OMa...
kubek1
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: kubek1 »

Ja będę pisał, jak w poprzednim roku na A3 na pół (lepiej wygląda niż na kartce z zeszytu ). A jeśli o jednostronność, to pisałem po co drugiej stronie. Wydaje mi się, że treść zadania lepiej przepisać
Awatar użytkownika
limes123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: limes123 »

patry93, w Slaskim nie trzeba przepisywac (przynajmniej ja nie przepisywalem i bylo ok).
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 77 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: kluczyk »

limes123 pisze:patry93, w Slaskim nie trzeba przepisywac (przynajmniej ja nie przepisywalem i bylo ok).
Tzn. wiesz...trudno, żeby Cię za to zdyskwalifikowali
Klorel
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: Klorel »

Jak dla mnie to nie konieczne jest pisanie zadań. Przecież i tak każdy sprawdzający je zna.
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: jerzozwierz »

Ja tak z jednym pytaniem - jak zaimplementować LaTeX-a do Worda?
Awatar użytkownika
etyre
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

jerzozwierz pisze:Ja tak z jednym pytaniem - jak zaimplementować \(\displaystyle{ \LaTeX}\)-a do Worda?
O ile zapewne jest to możliwe w jakiś sposób, to nie polecam, bowiem jest to próba zrobienia z \(\displaystyle{ \LaTeX}\)-a czegoś, w czym w założeniu ma właśnie nie być.

Przejrzyj stronę GUST-u:

Kod: Zaznacz cały

http://www.gust.org.pl
, ściągnij i przeczytaj
Nie za krotkie wprowadzenie do systemu \(\displaystyle{ \LaTeX}\) (), przejrzyj Wikipedię ([url]http://pl.wikipedia.org/wiki/LaTeX[/url]), wtedy mniej więcej zorientujesz się, o co chodzi.

Z edytorów polecam LEd ([url]http://www.latexeditor.org/[/url]), zaś jeśli chodzi o system do kompilacji \(\displaystyle{ \LaTeX}\)-a, to wg mnie bardzo dobry jest TeXLive (darmowy, możesz ściągnąć z torrentów lub np. ze strony domowej projektu: [url]http://www.tug.org/texlive/[/url]).

Cóż, jest wiele dróg, aby używać \(\displaystyle{ \LaTeX}\)-a, wiele różnych zagadnień powiązanych (tworzenie grafiki, wykresów etc.), jeśli chcesz, to dość szybko możesz opanować podstawy \(\displaystyle{ \LaTeX}\)-a na tyle, aby relatywnie łatwo tworzyć dokumenty w tym języku.

Polecam Google i odrobinę chęci

EDIT: właśnie się zorientowałem, że mogłem niewłaściwie założyć Twój brak znajomości samego \(\displaystyle{ \LaTeX}\)-a, bo uświadomiłem sobie, że na tym forum musisz z niego mniej więcej korzystać.
Być może nie oczekiwałeś takiego postu, ale jest szansa, że przyda się komuś innemu .
michal17
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: michal17 »

Mam dwa pytania:
Czy rysunki należy robić ołówkiem, czy można też długopisem, oraz czy zadania z geometrii mają być na czystych kartkach, czy mogą też być rozwiązane na papierze w kratkę?
Awatar użytkownika
tim
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: tim »

Ja, choć nie prosiłem, dziękuję za pomoc w znalezieniu.

Choć cały czas mam problem z plikami .dvi. Co źle robię. Czyżbym o czymś zapomniał?
ODPOWIEDZ