27 marca 2009, czyli 37 dni do matury!
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Jak czujesz. Ja miałem napisaną prezentację i mówiłem treściowo mniej więcej tak samo, ale zdania miały inny szyk, inne słownictwo stosowałem, trochę dodawałem od siebie.
Pytania mogą dotyczyć wszystkiego. Moja rozmowa np. wyglądała tak, że aż szkoda było gadać, bo jak grochem o ścianę.
Pytania mogą dotyczyć wszystkiego. Moja rozmowa np. wyglądała tak, że aż szkoda było gadać, bo jak grochem o ścianę.
- kolanko
- Użytkownik

- Podziękował: 32 razy
duzo tych pytan ? ile pkt jest za co ?
bo w ang wszsytko jest czarno na bialym ile pkt za co mozna uzyskac ... tak samo jest z polaka ?
bo w ang wszsytko jest czarno na bialym ile pkt za co mozna uzyskac ... tak samo jest z polaka ?
- miki999
- Użytkownik

W angielskim i tak nie ujawnili za co pkt. się dostało a za co nie. Nie wiem jak jest z polskim. Ja mam wyniki o 17. Mam nadzieję, że swoje 6 pkt. ugrałem
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
abc666
No jak skończą wszystkich pytać, ale u nas pokazywali jak ktoś chciał zobaczyć za co punkty.
A co do polskiego, jak wiesz o czym mówisz to będziesz miał 18-20 pkt więc się nie denerwuj.
A co do polskiego, jak wiesz o czym mówisz to będziesz miał 18-20 pkt więc się nie denerwuj.
-
Charles90
- Użytkownik

- Podziękował: 25 razy
Powiem coś od siebie.. ;p
Jeżeli chodzi o tematy "językowe", to wydaje mi się, że jest o wiele łatwiej wybrnąć podczas rozmowy niż z lektur (zakładając oczywiście, że nie jesteś oczytany).
Miałem bardzo proste pytania:
- dlaczego wybrałeś ten temat?
- skoro spędzasz dużo czasu w Internecie, jesteś uzależniony od niego?
- na jakie strony internetowe wchodzisz i w jakim celu? (jak wykorzystujesz czas w Internecie)
- wyjaśnić pojęcie kolokwializm i odnieś się do wpływu języka internautów na język codzienny?
- pozytywne strony języka Internetu
Z kolei jeżeli chodzi o ludzi z klasy, co wybrali tematy z literatury nie było nikogo, kto by poradził sobie podczas rozmowy ze wszystkimi pytaniami. Najwyższe wyniki w klasie były właśnie tych osób, które wybrały tematy językowe.
Literatura jest oklepana i nudna. Nic nowego nauczyciele zazwyczaj się o niej już nie dowiadują, po prostu doświadczenie i staż robi swoje.
..stąd też zadają trudne i szczegółowe pytania z zakresu epok literackich, dzieł, prądów filozoficznych itp, żeby sprawdzić czy rzeczywiście egzaminujący przewałkował temat wzdłuż i wszerz.
Jeżeli chodzi o tematy "językowe", to wydaje mi się, że jest o wiele łatwiej wybrnąć podczas rozmowy niż z lektur (zakładając oczywiście, że nie jesteś oczytany).
Miałem bardzo proste pytania:
- dlaczego wybrałeś ten temat?
- skoro spędzasz dużo czasu w Internecie, jesteś uzależniony od niego?
- na jakie strony internetowe wchodzisz i w jakim celu? (jak wykorzystujesz czas w Internecie)
- wyjaśnić pojęcie kolokwializm i odnieś się do wpływu języka internautów na język codzienny?
- pozytywne strony języka Internetu
Z kolei jeżeli chodzi o ludzi z klasy, co wybrali tematy z literatury nie było nikogo, kto by poradził sobie podczas rozmowy ze wszystkimi pytaniami. Najwyższe wyniki w klasie były właśnie tych osób, które wybrały tematy językowe.
Literatura jest oklepana i nudna. Nic nowego nauczyciele zazwyczaj się o niej już nie dowiadują, po prostu doświadczenie i staż robi swoje.
..stąd też zadają trudne i szczegółowe pytania z zakresu epok literackich, dzieł, prądów filozoficznych itp, żeby sprawdzić czy rzeczywiście egzaminujący przewałkował temat wzdłuż i wszerz.
-
Charles90
- Użytkownik

- Podziękował: 25 razy
co racja to racja docencie Rogal -- 8 maja 2009, 17:51 --Rogal pisze:A raczej egzaminowany, skoro już przy polszczyźnie jesteśmy ;p
Trudno mi powiedzieć. Nie umiem określić na ile dociekający będą Twoi egzaminatorzy.kolanko pisze:Charles90, nie strasz ... mam motyw matki ;|, serio tak pytaja ze masakra?
Chyba dużo zależy też od osobowości, co pociąga za sobą pierwsze wrażenie jakie zrobisz na początku i w trakcie przemówienia.
Niektórzy mogą gnębić, a niektórzy przepuścić. Nie mam pojęcia. Bądź dobrej myśli!
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Docencie? WTF?
Zauważcie jednak, że ja miałem temat z literatury i nikt ze mną nie dyskutował. Podejrzane. Czuję się odrzucony i zdyskryminowany.
Zauważcie jednak, że ja miałem temat z literatury i nikt ze mną nie dyskutował. Podejrzane. Czuję się odrzucony i zdyskryminowany.
- miki999
- Użytkownik

Ja już jestem po wynikach. Uzyskałem 11/20 pkt. czyli dla mnie wynik bardzo satysfakcjonujący. Tym bardziej, że sami egzaminatorzy dosyć specyficznie prowadzili ze mną dyskusję.
- dabro90
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
kolanko, nie martw sie, Charles chyba lekko przesadza, albo chodzi do szkoly z jakimis sfrustrowanymi nauczycielami
Usmiech na twarz i mowisz swoja prezentacje, a pytania nie maja Cie pognebic, tylko sprawdzic czy sie cos orientujesz i czy masz wlasne zdanie na temat, o którym sie wypowiadasz.
Ja dostalem:
-Co opracowanie tych pozycji zmienilo w moim zyciu?
-Czemu zlo jest czesciej wybieranym motywem w sztuce niz dobro?
-Ktore medium i ewentualnie przyklad z omawianych przeze mnie uwazam za najbardziej sugestywny?
Usmiech na twarz i mowisz swoja prezentacje, a pytania nie maja Cie pognebic, tylko sprawdzic czy sie cos orientujesz i czy masz wlasne zdanie na temat, o którym sie wypowiadasz.
Ja dostalem:
-Co opracowanie tych pozycji zmienilo w moim zyciu?
-Czemu zlo jest czesciej wybieranym motywem w sztuce niz dobro?
-Ktore medium i ewentualnie przyklad z omawianych przeze mnie uwazam za najbardziej sugestywny?
- kolanko
- Użytkownik

- Podziękował: 32 razy
dabro90, obys mial racje mi wystarczy 6 pkt nie no 7 , matura z polaka do niczego zupelnie nie jest mi potrzebna ...