GMiL 2008/09
-
Żywy
- Użytkownik

GMiL 2008/09
no ja poproszę rozwiązanie do 16
A ja myślę, że masz duże szanse
podejrzewam, że próg to 8/10 jeśli go bardziej nie zniżą (bo 8/10 coś mi się kojarzy, że taki jest próg ustalony w regulaminie i w razie trudnych zadań mogą go zniżyć, mogę się mylić, ale nie chce mi się szukać tego)
A ja myślę, że masz duże szanse
podejrzewam, że próg to 8/10 jeśli go bardziej nie zniżą (bo 8/10 coś mi się kojarzy, że taki jest próg ustalony w regulaminie i w razie trudnych zadań mogą go zniżyć, mogę się mylić, ale nie chce mi się szukać tego)
- limes123
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
GMiL 2008/09
Żywy,
w 16 jak masz to rownanie co napisal Sylwek mozesz np rozwazac przypadki (ja tak robilem).
Np c=min(a,b,c) i masz przypadki c=1,2,3,4 bo dla c=5 juz sie sypie wszsytko.
w 16 jak masz to rownanie co napisal Sylwek mozesz np rozwazac przypadki (ja tak robilem).
Np c=min(a,b,c) i masz przypadki c=1,2,3,4 bo dla c=5 juz sie sypie wszsytko.
- jerzozwierz
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
GMiL 2008/09
A macie jakieś szczególnie głupie błędy?
Kolega: (po prostu mistrz )
zadanie 14:
Wymnażał bez wyjątku wszystkie iloczyny \(\displaystyle{ n(n+1)}\) poczynając chyba od \(\displaystyle{ 31 \cdot 32}\), a skończył na \(\displaystyle{ 98 \cdot 99}\) z niewiadomych powodów
:D
Albo w dziesiątym pomylił setki z dziesiątkami
Jak na ironię, to jest naprawdę dobry matematyk, w zeszłym roku miał niezłe miejsce we Wrocławiu
Kolega: (po prostu mistrz )
zadanie 14:
Wymnażał bez wyjątku wszystkie iloczyny \(\displaystyle{ n(n+1)}\) poczynając chyba od \(\displaystyle{ 31 \cdot 32}\), a skończył na \(\displaystyle{ 98 \cdot 99}\) z niewiadomych powodów
Albo w dziesiątym pomylił setki z dziesiątkami
Jak na ironię, to jest naprawdę dobry matematyk, w zeszłym roku miał niezłe miejsce we Wrocławiu
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
GMiL 2008/09
A co w 9. mogło być nieporządnego . Rozpatrzmy kwadracik, do którego należą 20 i 15:
x_20
y_15
Zatem 4|x, więc x=4,8,12,16 lub 20, ostatnie 3 rozwiązania odpadają od razu (powtarzanie się), gdy x=4 to mamy u góry kwadrat
1_2
2_4
co też daje sprzeczność, czyli x=8 i y=6 i dalej banał.
W sumie też na początku wpisałem 5 rozwiązań, ale pomyślałem, że skoro jednym z rozwiązań jest (4,4,4), to nie spełnia ono warunków zadania. Powinni w sumie uznać oba rozwiązania. Mnie bardziej ciekawi fajny sposób na zadanie 14., bo można było zapisać: \(\displaystyle{ a(a+1)=11(100b+c)}\) i brutalnie rozpatrzeć około 16 przypadków ze względu na \(\displaystyle{ a}\) (tak zrobiłem), w sumie można było zauważyć, że musi być 0 na pewnym miejscu w mnożeniu pisemnym, ale ogólnie brutalne zadanie
x_20
y_15
Zatem 4|x, więc x=4,8,12,16 lub 20, ostatnie 3 rozwiązania odpadają od razu (powtarzanie się), gdy x=4 to mamy u góry kwadrat
1_2
2_4
co też daje sprzeczność, czyli x=8 i y=6 i dalej banał.
W sumie też na początku wpisałem 5 rozwiązań, ale pomyślałem, że skoro jednym z rozwiązań jest (4,4,4), to nie spełnia ono warunków zadania. Powinni w sumie uznać oba rozwiązania. Mnie bardziej ciekawi fajny sposób na zadanie 14., bo można było zapisać: \(\displaystyle{ a(a+1)=11(100b+c)}\) i brutalnie rozpatrzeć około 16 przypadków ze względu na \(\displaystyle{ a}\) (tak zrobiłem), w sumie można było zauważyć, że musi być 0 na pewnym miejscu w mnożeniu pisemnym, ale ogólnie brutalne zadanie
Dokładnie, żeby się przypadki nie powtórzyły możesz założyć \(\displaystyle{ a \ge b \ge c}\) (bądź ostre nierówności, zależy jak zinterpretowałeś "kolejność rosnąca").Np c=min(a,b,c) i masz przypadki c=1,2,3,4 bo dla c=5 juz sie sypie wszsytko.
GMiL 2008/09
Czyżbym z Tobą czasem wtedy nie rozmawiał ;] To się poznaliśmy ;pSylwek pisze:Nudziło mi się, bo czekałem aż koleżanka skończy..
Mam nadzieję że obniżą próg do 6/8 ...
- Sylwek
- Użytkownik

GMiL 2008/09
Raczej tak . Może się jeszcze zobaczymyCzyżbym z Tobą czasem wtedy nie rozmawiał ;] To się poznaliśmy ;p
Co do 14 chyba ciężko o prostsze rozwiązanie, chociaż bywały na GMiL-u bardziej brutalne zadanka
GMiL 2008/09
Może we wrocławiu , może za rok ^^ według mnie te zadania były proste tylko łatwo było coś przeoczyć . Tak jak ja to zrobiłem ;] ale myślałem że będą trudniejsze bo zdaje mi sie jak byłem 3 lata temu były trudniejsze ;] albo się poduczyłem ;p Ale nie wiem jak można się pomylić w zadaniu 7 jak ja to zrobiłem ;p
-
pawelsuz
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
GMiL 2008/09
Ja się po prostu powieszę!
Jestem w kategorii L1 i od7 do 14 mam tak jak większość. W 16 mam 3 rozwiązania, więc źle. Ale to, co zrobiłem w zadaniu 15 to już woła o pomstę do nieba:/ oczywiście napisałem, że stosunek wynosi 3:( Jak myślicie, jest szansa na Wrocław?
Jestem w kategorii L1 i od7 do 14 mam tak jak większość. W 16 mam 3 rozwiązania, więc źle. Ale to, co zrobiłem w zadaniu 15 to już woła o pomstę do nieba:/ oczywiście napisałem, że stosunek wynosi 3:( Jak myślicie, jest szansa na Wrocław?
- Sylwek
- Użytkownik

GMiL 2008/09
Co do ciekawostek, to niektóre osoby (z tego co się zorientowałem osoby z najniższych kategorii ) jako "koperta zaadresowana pod własny adres ze znaczkiem za 1,45 zł" zrozumiały, że należy przynieść tą kopertę, w której przysłali nam z Wrocławia wyniki pierwszego etapu. Co jak co, ale takich przekmin to ja w życiu nie widziałem
Zadania z dzisiaj, postarałem się wymazać na komputerze własne dopiski:
Strona 1:
Strona 2:
A co do zadania 16. to w Rzeszowie nie było żadnych poprawek, ale to raczej było oczywiste jak się paczki wiąże , ewentualnie po tych "dziurkach" można było wywnioskować.
Zadania z dzisiaj, postarałem się wymazać na komputerze własne dopiski:
Strona 1:
Strona 2:
A co do zadania 16. to w Rzeszowie nie było żadnych poprawek, ale to raczej było oczywiste jak się paczki wiąże , ewentualnie po tych "dziurkach" można było wywnioskować.
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
GMiL 2008/09
Lepiej to niż w ogóle nie przynieść, tak jak ja .Sylwek pisze:Co do ciekawostek, to niektóre osoby (z tego co się zorientowałem osoby z najniższych kategorii ) jako "koperta zaadresowana pod własny adres ze znaczkiem za 1,45 zł" zrozumiały, że należy przynieść tą kopertę, w której przysłali nam z Wrocławia wyniki pierwszego etapu. Co jak co, ale takich przekmin to ja w życiu nie widziałem
- jerzozwierz
- Użytkownik

GMiL 2008/09
Sylwek, a pamiętasz, jak taki koleś prosił o drugą kartę odpowiedzi? To dopiero był breht z gościa Jak z nim potem rozmawiałem, to zrobił idiotyczne błędy i zadeklarował, że idzie się wieszać. xD
- Sylwek
- Użytkownik

GMiL 2008/09
Nie no, takie pomyłki przy wpisywaniu się zdarzają (sam dwa razy kreśliłem, ale nie miałem potrzeby prosić o nową kartę, bo było czytelnie). Co innego jak Ci się pomyliło, że koperty Poczty Polskiej są wielokrotnego użytku
- jerzozwierz
- Użytkownik