IV Edycja Ogólnopolskiej Olimpiady "O Diamentowy Indeks AGH"
A pisał ktoś może fizykę?? Jakie macie wyniki??
Z matmy oprócz ostatniego mam tak jak większość z tego co widzę. W ostatnim niestety się pomyliłem ale na szczęście już pod koniec.
Z matmy oprócz ostatniego mam tak jak większość z tego co widzę. W ostatnim niestety się pomyliłem ale na szczęście już pod koniec.
jak od pierwszego rozwiazania dodatniego odejmiesz np 2k pi to co dostaniesz ?
mi wyszlo -435 pi a wiem ze to jest zle ;/ bo wzialem serie - pi /6 +2k pi oraz - 5* pi /6 + 2k pi ;/
mi wyszlo -435 pi a wiem ze to jest zle ;/ bo wzialem serie - pi /6 +2k pi oraz - 5* pi /6 + 2k pi ;/
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
-5/6*3,14 itd.dedeluszz pisze:jak od pierwszego rozwiazania dodatniego odejmiesz np 2k pi to co dostaniesz ?
charlix ja byłem na fizyce ale to porażka była. Matma zdecydowanie lepiej mi poszła
to ile mialo wyjsc w zad 6 ( z tym równaniem trygonometrycznym) ??
-
Savannah
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Moje wyniki:
1) 6/7 cm
2) Ciąg jest geometryczny
3) C=(4;2)
4) brak rozwiązań
5) \(\displaystyle{ -295\pi}\)
6) proste przecinają się w kwadracie dla \(\displaystyle{ k \in (- \infty ;2)}\) - tego nie jestem pewna, liczyłam z wyznaczników
7) \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=1- \frac{2}{n}}\)
\(\displaystyle{ P(C)= \frac{1}{n(n-1)}}\)
Pozdrawiam wszystkich, co pisali na AGH w budynku B7
Komisja: Są jakieś pytania?
Kolega: Tak, ja mam takie jedno. Podobno mamy pisać dwie godziny zegarowe.. A gdzie jest zegar?
1) 6/7 cm
2) Ciąg jest geometryczny
3) C=(4;2)
4) brak rozwiązań
5) \(\displaystyle{ -295\pi}\)
6) proste przecinają się w kwadracie dla \(\displaystyle{ k \in (- \infty ;2)}\) - tego nie jestem pewna, liczyłam z wyznaczników
7) \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=1- \frac{2}{n}}\)
\(\displaystyle{ P(C)= \frac{1}{n(n-1)}}\)
Pozdrawiam wszystkich, co pisali na AGH w budynku B7
Komisja: Są jakieś pytania?
Kolega: Tak, ja mam takie jedno. Podobno mamy pisać dwie godziny zegarowe.. A gdzie jest zegar?
kmbm mi tak samo matma o wiele lepiej poszła. wydaje mi się ze powinienem przejść a z fizyki mogę być na pograniczu jeżeli mam dobrze rozwiązane zadania które wydają mi się dobrze
Ja z fizyki na pewno nie przejde ale z matmy myśle że się uda. Te tekst z zegarem był zarąbisty:)
Treść zadań:
10ptk:
1. Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy długości a=1cm i wysokości opuszczonej na podstawę H=2cm. Oblicz odległość wierzchołka podstawy od przeciwległej ściany.
2. Sprawdź czy ciąg \(\displaystyle{ \frac{1}{4};\frac{2+ \sqrt{3}}{2};\frac{2+\sqrt{3}}{2-\sqrt{3}}}\) jest geometryczny.
3.Dane są punkty A=(-1,-8) oraz B=(5,4) znajdź taki punkt C, że \(\displaystyle{ \vec{AC} = 5 \vec{CB}}\)
4. Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ \log(x-2) (x^3-x^2-7x+10)=2}\) (te x-2 w nawiasie to podstawa ale nei wiem jak to na szybko zrobić).
20 ptk:
5. Liczby 1,2,...n, gdzie n>2 przedstawiamy w dowolny sposób. Oblicz prawdopodobieństwo następujących zdarzeń.
A- pierwszy wyraz otrzymanego ciągu będzie większy od ostatniego
B- Liczby 1 i 2 nie będą ustawione obok siebie.
C-Liczby 1,2 i 3 będą ustawione obok siebie w kolejności wzrastania
6. Oblicz sumę trzydziestu największych ujemnych rozwiązań równania \(\displaystyle{ cos2x+sinx=0}\)
7. Zbadaj w zależności od parametru k wzajemne położenie prostych
l1: kx+y=2
l2 x+ky=k+1
Dla jakich k te proste przecinają się wewnątrz kwadratu, w którym punkty A=(2,-2) i C=(-2,2) są końcami przekątnej?
Cóż... za rok będzie lepiej
10ptk:
1. Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy długości a=1cm i wysokości opuszczonej na podstawę H=2cm. Oblicz odległość wierzchołka podstawy od przeciwległej ściany.
2. Sprawdź czy ciąg \(\displaystyle{ \frac{1}{4};\frac{2+ \sqrt{3}}{2};\frac{2+\sqrt{3}}{2-\sqrt{3}}}\) jest geometryczny.
3.Dane są punkty A=(-1,-8) oraz B=(5,4) znajdź taki punkt C, że \(\displaystyle{ \vec{AC} = 5 \vec{CB}}\)
4. Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ \log(x-2) (x^3-x^2-7x+10)=2}\) (te x-2 w nawiasie to podstawa ale nei wiem jak to na szybko zrobić).
20 ptk:
5. Liczby 1,2,...n, gdzie n>2 przedstawiamy w dowolny sposób. Oblicz prawdopodobieństwo następujących zdarzeń.
A- pierwszy wyraz otrzymanego ciągu będzie większy od ostatniego
B- Liczby 1 i 2 nie będą ustawione obok siebie.
C-Liczby 1,2 i 3 będą ustawione obok siebie w kolejności wzrastania
6. Oblicz sumę trzydziestu największych ujemnych rozwiązań równania \(\displaystyle{ cos2x+sinx=0}\)
7. Zbadaj w zależności od parametru k wzajemne położenie prostych
l1: kx+y=2
l2 x+ky=k+1
Dla jakich k te proste przecinają się wewnątrz kwadratu, w którym punkty A=(2,-2) i C=(-2,2) są końcami przekątnej?
Cóż... za rok będzie lepiej
W zad. 1 mojej nauczycielce wyszło 12/7 cm
A tutaj padła odp 6/7 cm...
Mógłbym prosić o rozwiązanie tego zadania ?
A tutaj padła odp 6/7 cm...
Mógłbym prosić o rozwiązanie tego zadania ?
-
Aerosmith
smigol, mi się coś tam popsuło przy liczeniu i nie wyszło. Plan był ten sam.
-
bakala12
- Użytkownik

- Podziękował: 24 razy
no dobra widzę że tutaj wszyscy w dość dobrych nastrojach
Ja niestety odpadnę,
trudno mam jeszcze 2 podejścia. No ale mam pytanie, czy w 6 na pewno wyszło \(\displaystyle{ -295 \pi}\)
Czy to trochę nie za dużo? Ja ogólnie 6 mam źle ale jeżeli taki wynik wyszedł to cud się stał chyba.
źle rozwiązałem równanie nie wziąłem jednego rozwiązania, ale dobrze to sprowadziłem do postaci x=...
dalej miałbym dobrze. Dziwne
Ja niestety odpadnę,
trudno mam jeszcze 2 podejścia. No ale mam pytanie, czy w 6 na pewno wyszło \(\displaystyle{ -295 \pi}\)
Czy to trochę nie za dużo? Ja ogólnie 6 mam źle ale jeżeli taki wynik wyszedł to cud się stał chyba.
źle rozwiązałem równanie nie wziąłem jednego rozwiązania, ale dobrze to sprowadziłem do postaci x=...
dalej miałbym dobrze. Dziwne