Oj, sprzeciwię się. W Warszawie jakoś strasznie dużo osób ma więcej, niż 2 zadania. Raczej próg ~18 punktów, bo zadania były znacznie prostsze niż w zeszłym. (w szczególności 1,2,3,4 były prostsze od 2,3,4,1)Vax pisze:Co do progu, to moim zdaniem nie przekroczy tego z poprzedniego roku
VI OMG
-
kaszubki
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
VI OMG
- cyberciq
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
VI OMG
Na szczęście nie samymi Warszawiakami OMG stoi, A z tym, że zadania prostsze niż w zeszłym roku to się nie mogę zgodzić, no chyba, że stereo co najwyżej.kaszubki pisze:Oj, sprzeciwię się. W Warszawie jakoś strasznie dużo osób ma więcej, niż 2 zadania. Raczej próg ~18 punktów, bo zadania były znacznie prostsze niż w zeszłym. (w szczególności 1,2,3,4 były prostsze od 2,3,4,1)Vax pisze:Co do progu, to moim zdaniem nie przekroczy tego z poprzedniego roku
jak by nie miał kompletu to by nie był sobą...laurelandilas pisze:Kaszubski, masz oczywiscie komplet?
VI OMG
To ja mam pytanie, co sądzicie o takim rozwiązaniu do zad. 3:
Co do progu, to u mnie w Szczecinie jednak sporo osób miało po 2-3 zadania, czasem 4, mało po 1 lub 5. Myślę, że będzie gdzieś w granicach 12-17.
Ukryta treść:
-
Adam656
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
VI OMG
Obawiam się, że może być błądMejczus pisze:To ja mam pytanie, co sądzicie o takim rozwiązaniu do zad. 3:Co do progu, to u mnie w Szczecinie jednak sporo osób miało po 2-3 zadania, czasem 4, mało po 1 lub 5. Myślę, że będzie gdzieś w granicach 12-17.Ukryta treść:
kiedy \(\displaystyle{ A_{n}}\) pokonuje \(\displaystyle{ A_{n-1}, A_{n-2}, ..., A_{2}, A_{1}..}\)
Założyłeś wbrew tezie, że zawodnik \(\displaystyle{ A_{n}}\) wygrał w \(\displaystyle{ n-1}\) czyli wszystkich meczach. W treści zadania pisze, że wszyscy zawodnicy usiedli tak, że każdy zawodnik wygrał z osobą siedzącą po lewej stronie.
Czyli po lewo od zawodnika \(\displaystyle{ A_{n-1}}\) siedzi \(\displaystyle{ A_{n}}\) czyli \(\displaystyle{ A_{n}}\) nie mógł pokonać wszystkich.
(Maksymalnie pewien zawodnik mógł wygrać \(\displaystyle{ n-2}\) meczów)
Jestem trochę zmęczony więc mogę się mylić, ale moim zdaniem "główna" część dowodu opiera się na błędnym założeniu
Pozdrawiam-- 8 sty 2011, o 22:37 --
Vax, chapeau bas (czapki z głów)Vax pisze:Oczywiście:
\(\displaystyle{ a^2 \equiv 0 (mod \ a+b) / +b^2-a^2}\)
\(\displaystyle{ b^2 \equiv b^2-a^2 (mod \ a+b)}\)
\(\displaystyle{ b^2 \equiv (b-a)(b+a) (mod \ a+b)}\)
\(\displaystyle{ b^2 = q(a+b)+(b-a)(a+b)}\)
gdzie q to jakaś liczba całkowita:
\(\displaystyle{ b^2 = (a+b)(q+b-a)}\)
Skoro jednym z czynników \(\displaystyle{ b^2}\) jest \(\displaystyle{ a+b}\) dane wyrażenie dzieli się przez \(\displaystyle{ a+b}\).
Pozdrawiam.
VI OMG
Heh, chyba nie za bardzo rozumiem. Nie zakładam, że \(\displaystyle{ A_{n}}\) pokonuje wszystkich, tylko wykazuję, że tak musi być jeśli nie byłoby takich trójek, a z treści wynika, że tak nie może być.Adam656 pisze:Obawiam się, że może być błądMejczus pisze:To ja mam pytanie, co sądzicie o takim rozwiązaniu do zad. 3:Co do progu, to u mnie w Szczecinie jednak sporo osób miało po 2-3 zadania, czasem 4, mało po 1 lub 5. Myślę, że będzie gdzieś w granicach 12-17.Ukryta treść:
kiedy \(\displaystyle{ A_{n}}\) pokonuje \(\displaystyle{ A_{n-1}, A_{n-2}, ..., A_{2}, A_{1}..}\)
Założyłeś wbrew tezie, że zawodnik \(\displaystyle{ A_{n}}\) wygrał w \(\displaystyle{ n-1}\) czyli wszystkich meczach. W treści zadania pisze, że wszyscy zawodnicy usiedli tak, że każdy zawodnik wygrał z osobą siedzącą po lewej stronie.
Czyli po lewo od zawodnika \(\displaystyle{ A_{n-1}}\) siedzi \(\displaystyle{ A_{n}}\) czyli \(\displaystyle{ A_{n}}\) nie mógł pokonać wszystkich.
(Maksymalnie pewien zawodnik mógł wygrać \(\displaystyle{ n-2}\) meczów)
Jestem trochę zmęczony więc mogę się mylić, ale moim zdaniem "główna" część dowodu opiera się na błędnym założeniu
Pozdrawiam
-
Adam656
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
VI OMG
Ok niech nie będzie takich trójek. I tak \(\displaystyle{ A_{n}}\) musi z ZAŁOŻENIA zadania przegrać jeden mecz. Więc albo ja jestem ślepy ( możliwe ) albo udowadniasz coś co jest w treści zadaniaHeh, chyba nie za bardzo rozumiem. Nie zakładam, że \(\displaystyle{ A_{n}}\) pokonuje wszystkich, tylko wykazuję, że tak musi być jeśli nie byłoby takich trójek, a z treści wynika, że tak nie może być.
Miej nadzieje, że ci zaliczą
-
kaszubki
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
VI OMG
Mejczus, rozwiązałeś to zadanie, ale jakoś dziwnie opisałeś.
1) Powinieneś napisać "załóżmy, że taka trójka nie istnieje" - wtedy mógłbyś od razu napisać, że \(\displaystyle{ A_3}\) wygrywa z \(\displaystyle{ A_1}\).
2)
1) Powinieneś napisać "załóżmy, że taka trójka nie istnieje" - wtedy mógłbyś od razu napisać, że \(\displaystyle{ A_3}\) wygrywa z \(\displaystyle{ A_1}\).
2)
- Przez to nie dostaniesz 6 punktów. Może ty to widzisz, ale ty to masz pokazać.Jak widzimy, dojdziemy do sytuacji, kiedy \(\displaystyle{ A_{n}}\) pokonuje \(\displaystyle{ A_{n-1}, A_{n-2}, ..., A_{2}, A_{1}}\).
- cyberciq
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
VI OMG
Moje rozwiązanie do 3-go:
I czy przy ocenie poznajemy konkretnie za co przyznają punkty a za co odejmują czy tylko ile punktów za poszczególne zadania nam dali?
pozdrawiam
Ukryta treść:
pozdrawiam
-
nobuddy
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
VI OMG
3 mam chyba podobnie do rozwiązania cyberciq ale trochę jaśniej (wg. mnie)
Ogólnie:
1 - proste
2 - dziwnie proste (skoro \(\displaystyle{ a^{2} - b^{2}}\) dzieli się przez a+b (wzór skr. mnożenia) i tak samo \(\displaystyle{ a^{2}}\) to oznacza to że \(\displaystyle{ b^{2}}\) też, nie?)
3 - średnie, trzeba było wpaść na pomysł
4 - b. proste
5 - nie zrobiłem, więc jakie ma być?
Apropo 5 - ciężko było wpaść mi na coś, bo w mojej wyobraźni sfera wpisana w czworościan zajmuje większość jego objętości, i zostają tylko małe "różki" A tu okazuje się że większość miejsca jest poza sferą.
@cyberciq Z tego co mi się wydaje to dostaniesz tylko np. 6 6 5 6 2 i tyle, ale nie brałem udziału wcześniej więc nie jestem pewien.
Ukryta treść:
1 - proste
2 - dziwnie proste (skoro \(\displaystyle{ a^{2} - b^{2}}\) dzieli się przez a+b (wzór skr. mnożenia) i tak samo \(\displaystyle{ a^{2}}\) to oznacza to że \(\displaystyle{ b^{2}}\) też, nie?)
3 - średnie, trzeba było wpaść na pomysł
4 - b. proste
5 - nie zrobiłem, więc jakie ma być?
Apropo 5 - ciężko było wpaść mi na coś, bo w mojej wyobraźni sfera wpisana w czworościan zajmuje większość jego objętości, i zostają tylko małe "różki" A tu okazuje się że większość miejsca jest poza sferą.
@cyberciq Z tego co mi się wydaje to dostaniesz tylko np. 6 6 5 6 2 i tyle, ale nie brałem udziału wcześniej więc nie jestem pewien.
-
pawels
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
VI OMG
Wydaje się, że zadania były mniej wyważone niż rok temu. Zadanie 1,2,4 były naprawdę proste, a znając pewne motywy dotyczące turniejów można zmieścić rozwiązanie zadania 3. w dwóch linijkach:
W każdym turnieju istnieje ścieżka długości co najwyżej dwa łączące osobę która wygrała najwięcej meczy z każdą inną, czyli taka ścieżka łącząca tą osobę z jej poprzednikiem w cyklu wraz z odpowiednią krawędzią cyklu tworzy trójkąt.
Ciekawe ile znajdzie się rozwiązać tego zadania na dwie strony
Wg mnie stereometria była znacznie trudniejsza niż rok temu, zarówno na drugim etapie jak i na finale. Nie sądzę jednak aby próg przekroczył 14 punktów (choć może to być z drugiej strony zupełna bzdura.
Przy ocenach nie ma komentarzy uzasadniających (chyba, że w tym roku coś się zmieniło).
W każdym turnieju istnieje ścieżka długości co najwyżej dwa łączące osobę która wygrała najwięcej meczy z każdą inną, czyli taka ścieżka łącząca tą osobę z jej poprzednikiem w cyklu wraz z odpowiednią krawędzią cyklu tworzy trójkąt.
Ciekawe ile znajdzie się rozwiązać tego zadania na dwie strony
Wg mnie stereometria była znacznie trudniejsza niż rok temu, zarówno na drugim etapie jak i na finale. Nie sądzę jednak aby próg przekroczył 14 punktów (choć może to być z drugiej strony zupełna bzdura.
Przy ocenach nie ma komentarzy uzasadniających (chyba, że w tym roku coś się zmieniło).