Matura 2010: matematyka rozszerzona
pojawiły się rozwiazania.
Jednak mam wątpliwości co do zadania 11 nie wyznaczył dziedziny XD
Jednak mam wątpliwości co do zadania 11 nie wyznaczył dziedziny XD
10:
Omega wiadomo. Poźniej zauważamy że wybieramy 3 elementy z powtórzeniami ze zbioru w którym 4 liczby dają reszte 1 przy dzieleniu przez 3 (1,4,16,25) i 2 które dają reszte 0 przy dzieleniu przez 3 (9,36). W zwiazku z czym musimy albo wylosowac 3 takie które dają reszte 0, albo 3 takie z których każda daje reszte 1 (1+1+1=3, 3 mod 3=0).
A=2*2*2+4*4*4=72
P(A)=72/216=1/3
Omega wiadomo. Poźniej zauważamy że wybieramy 3 elementy z powtórzeniami ze zbioru w którym 4 liczby dają reszte 1 przy dzieleniu przez 3 (1,4,16,25) i 2 które dają reszte 0 przy dzieleniu przez 3 (9,36). W zwiazku z czym musimy albo wylosowac 3 takie które dają reszte 0, albo 3 takie z których każda daje reszte 1 (1+1+1=3, 3 mod 3=0).
A=2*2*2+4*4*4=72
P(A)=72/216=1/3
-
mbassara
- Użytkownik

a tak z innej beczki.... nie zwracałem na to wcześniej uwagi, ale na kartkach na maturze kratki nie są kwadratami takimi jak w zeszycie tylko są nieco dłuższe na wysokość niż na szerokość chciałem sobie narysować i zmierzyć cyrklem na wszelki wypadek czy mi dobre C wyszły w tym trójkącie równoramiennym a tu sie nie zgadza tak samo jak w tym zadaniu z polami narysowałem sobie ładny duży kwadrat i też jakieś zrąbane proporcje miał... cwaniaki w tym CKE są
-
koziol51
- Użytkownik

Ponawiam pyanie:
Jesli w zadaniu 2 podstawiłem tylko za \(\displaystyle{ cos ^{2}x=1-sin ^{2}x}\) to bedą punkty ?
I w zadaniu 6 jesli poprawnie wyliczyłem tylko warunek zeby delta była wieksza od zera?
W zadaniu 7 wyliczyłem prostą prostopadła do podanej w danych i przechodząca prez pkt A, oraz wypisałem wzór na pole trójkąta wykorzystujacy wsp pkt i powstawiałem to co miałem podane i ze równa sie 15.
Jak sądzicie, bedzie po 1-2 punkcie za powyzsze wyliczenia?
Jesli w zadaniu 2 podstawiłem tylko za \(\displaystyle{ cos ^{2}x=1-sin ^{2}x}\) to bedą punkty ?
I w zadaniu 6 jesli poprawnie wyliczyłem tylko warunek zeby delta była wieksza od zera?
W zadaniu 7 wyliczyłem prostą prostopadła do podanej w danych i przechodząca prez pkt A, oraz wypisałem wzór na pole trójkąta wykorzystujacy wsp pkt i powstawiałem to co miałem podane i ze równa sie 15.
Jak sądzicie, bedzie po 1-2 punkcie za powyzsze wyliczenia?
wybaczRaspee pisze:rozwiazania sa tylko dla uzytkownikow z abonamentem...
Kod: Zaznacz cały
http://www.przeklej.pl/plik/0082159r-pdf-0013ts2ln7tb- pelas_91
- Użytkownik

- Podziękował: 119 razy
Liczyć możesz jak chcesz. Byle wynik był dobry.michal_zks pisze:Waszym zdanie dostanę jakiekolwiek punkty za 11, jeśli cały ciąg czynności prowadzących do wyniku mam dobry, ale w zasadzie na początku zadania zrobiłem głupi bląd rachunkowy (zrobiłem \(\displaystyle{ \frac{1}{2} sin \alpha}\) zamiast \(\displaystyle{ \frac{1}{2sin \alpha }}\) :/ ) , no i niestety pociągnąłem go dalej w rozwiązaniu? I czy dużo odejmą za 10 jeśli liczyłem prawdopodobienstwo "ręcznie"?
A błąd nie wygląda na duży - punkty stracisz, ale zera ci nie dadzą - to by było zbyt brutalne
-
koovvall
- Użytkownik

Mam pytanie odnośnie zadania 11.
Czy kąt między dwoma wysokościami ścian bocznych, poprowadzony z wieszchołka, jest kątem miedzy dwoma sąsiednimi ścianami bocznymi?
Czy kąt między dwoma wysokościami ścian bocznych, poprowadzony z wieszchołka, jest kątem miedzy dwoma sąsiednimi ścianami bocznymi?
-
micha?3141
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Mam pytanie: W zadaniu za 6 pkt z geometrii analitycznej źle przeczytałem treść zadania i niefortunnie pomyliłem ramię z podstawą w tym trójkącie równoramiennym. Jeżeli dalej kontynuowałem tok rozumowania i doprowadziłem do odpowiedzi to czy mogę liczyć na jakieś punkty? Czy raczej za niezgodność z treścią zadania jestem skazany na wyzerowanie? Dodam że pomyłka nie ułatwiła mi zadania, a wręcz utrudniła, ale to chyba mało ważne...
-
kuba1492
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
A czy to nie wynika z treści zadania? To logiczne, że ten trójkąt którego ramiona liczy się z tw. cosinusów na początku nie może się pokryć z podstawą, a w przypadku gdy kąt alfa będzie miał 30 stopni tak się właśnie stanie.pelas_91 pisze: Gromo, to raczej ważne założenie z tym kątem - zero w mianowniku jest niechciane. Fakt, sam to ominąłem z rozpędu. Na poziomie rozszerzonym wymaga się od nas, że wiemy co to założenie i do czego służy.
- kluczyk
- Użytkownik

- Podziękował: 77 razy
Matura dużo łatwiejsza niż myslałem. Praktycznie pierwsze 8 zadań darmowych. Prawdopodobieństwo fajne i siłowa stereometria niestety. W ostatnim liczcie się z tym, że mogą ciąć za nie podanie dziedziny kąta \(\displaystyle{ \alpha}\). Bo tam wskakiwał pod pierwiastek. Ale liczę na łagodne ocenianie
Zgadza się.koovvall pisze:Mam pytanie odnośnie zadania 11.