[rekrutacja 2006] Nasze Przyszłe (!)Kierunki :)

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
ropusznik
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ropusznik »

AGH EAIiE
progi
elektrotechnika 543
telekomunikacja 820
robotyka 829
informatyka 908
informatyka stosowana 874
Ostatnio zmieniony 1 sie 2006, o 12:21 przez ropusznik, łącznie zmieniany 1 raz.
rObO87
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 38 razy

Post autor: rObO87 »

Powiedzcie tak szczerze, jaka to satysfakcja dostać sie na Elektrotechnike przy takim progu ??:
Yrch
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Yrch »

Heh no przynajmniej nie bede mial wyrzutow, ze "gdybym zlozyl na IS to moze bym sie dostal"... Strasznie wysoki poziom z tym roku :/

Nie orientuje sie ktos czy jesli jestem na rezerwie (mam przynajmniej taka nadzieje, bo na stronie oczywiscie nic nie jest napisane) z 1kierunkiem Infa to moge to zmienic na Infe stosowana (ktora teraz mam jako 1alternatywe)?
maak
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: maak »

Yrch czyli polibuda śląska? Witaj w klubie . No i dowiedziałeś się do kiedy trzeba potwierdzać wjazd na studia?
Yrch
Użytkownik
Użytkownik

Wiesz nie dzwonilem tam, czekam ciagle na list. No i czekam tez na wyniki z UJtu, jesli tam sie dostane to wole isc na UJ. Jutro jeszcze jade na AGH dowiedziec sie co i jak bo robia niezly burdel z ta rekrutacja (ztcw to przyjmuja inaczej niz bylo to napisane).
Awatar użytkownika
aikon
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: aikon »

rObO87 pisze:Powiedzcie tak szczerze, jaka to satysfakcja dostać sie na Elektrotechnike przy takim progu
Idziesz na studia po to żeby się czegoś nauczyć i rozwijać swoje zainteresowania/pasje, czy tylko dla satysfakcji że przekroczyłeś próg (i potem chwalić sie kolegom "a mnie przyjeli na kierunek gdzie było 20 osób na miejsce") ??

Tam, gdzie ja rok temu złożyłem papiery (czyli tu gdzie studiuje teraz), progu praktycznie nie było - oficjalnie jakis podali, ale w praktyce wystarczyło zdać mature żeby sie dostać. I co z tego? Sztuką jest _utrzymanie_ się na tych studiach (po _jednym_ semestrze wyleciało 200 osób, po drugim też pewnie ze 100 poleci). Pierwszy rok u mnie zdało na razie 130 osób na 660. Na razie, bo cała reszta ma jeszcze wakacyjne kursy poprawkowe.
Pamiętaj, nie zawsze próg świadczy o "jakości" czy trudności studiów. Mam sie czuć gorszy bo studiuje kierunek na którym nie było progu? Zobaczymy kto za 5 lat będzie sie czuł gorzej - absolwent Telekomunikacji czy absolwent Socjologii/Politologii (gdzie progi są kosmiczne).
Yrch
Użytkownik
Użytkownik

Przy okazji, wie ktos moze jak sprawa sie ma z przenoszeniem sie po 1 roku na inne kierunki/wydzialy na poszczegolnych uczelniach? Tak sobie kminie, czy nie zlozyc podania na wolne miejsca (jesli beda oczywiscie) na jakis wydzial typu Fizyka i Infa Stosowana i po roku nie starac sie przepisac na to EAIiE.

Aikon jak to wyglada na PWr? Czy robia problemy jesli ktos z dobra srednia chce sie przepisac na inny wydzial ale o podobnym toku nauczania? No bo wiem, ze jak znajomy chcial z PolSl sie przepisac na AGH to mimo dobrych wynikow chcieli go przepisac o rok do tylu.

Edit: jeszcze takie male pytanko dla tych co byli na AGH, czy podania na wolne miejsca mozna skladac tylko na te kierunki, gdzie teraz limit chetnych nie zostal spelniony, czy ogolnie wszedzie (o ile spelnia sie warunek punktowy oczywiscie)?
Awatar użytkownika
aikon
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: aikon »

Yrch pisze:Aikon jak to wyglada na PWr? Czy robia problemy jesli ktos z dobra srednia chce sie przepisac na inny wydzial ale o podobnym toku nauczania? No bo wiem, ze jak znajomy chcial z PolSl sie przepisac na AGH to mimo dobrych wynikow chcieli go przepisac o rok do tylu.
Jeżeli starasz sie o przeniesienie w ramach jednego wydziału, to z wysoką średnią (gdzies tak powyżej 4.0-4.2 powinno wystarczyć) nie jest to zbyt dużym problemem. Przenoszenie na inny wydział mija się z celem, bo są zbyt duże różnice programowe i nie jest możliwe nadrobienie zaległych przedmiotów. Na przykład u mnie, na Wydziale Elektroniki, gdybym chciał się po 1 roku przenieść na informatykę czy robotykę, to mógłbym to zrobić bez problemu, a do nadrobienia miałbym góra 3-4 przedmioty i to mało punktowane (czyli bym sie zmieścił w deficycie). Ale gdyby mi sie zachciało przenieśc na fizyke czy budownictwo, to już jest raczej niemożliwe, bo dostałbym z miejsca jakieś 15 punktów ECTS w plecy (gdzie dopuszczalny deficyt to zazwyczaj około 10 pkt).
Reasumując - przeniesienie po roku z dobrą średnią w ramach jednego wydziału - bezproblemowo. Przeniesienie na inny wydział - mało prawdopodobne i generalnie bezsensowne. To już lepiej jako drugi fakultet...
matichro
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: matichro »

skad masz takie info odnosnie progow na tym agh??
ropusznik
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ropusznik »

matichro pisze:skad masz takie info odnosnie progow na tym agh??
Lista wszystkich przyjętych i progi punktowe są wywieszone w siedzibie wydziału
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Skrzypu »

Lista jest alfabetyczna? Są podane ilości punktów przy każdej osobie?
Yrch
Użytkownik
Użytkownik

Ponoc jest alfabetyczna. 120osob, ktore sie dostaly+okolo 10% rezerwy. Mnie smieszy to, ze ludzie ktorzy jako 2kierunek wybrali IS i nie dostali sie na Infe (1 kierunek i dostali sie na rezerwe) zajeli miejsca tym, ktorzy wybrali IS jako pierwszy kierunek poniewaz mieli wiecej punktow choc ponoc cii co wybrali IS jako 1kierunek mieli pierwszenstwo... No nic dzis dowiem sie wiecej o liscie rezerwowej.
bartezzo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: bartezzo »

uwaga Wolne miejsca na AGHu

Obecnie wolne miejsca znajdują się na:

Wydziale Odlewnictwa
Metalurgia ...
Wydziale Metali Nieżelaznych
Metalurgia ...
Inżynieria Materiałowa ...
Zarządzanie i Inżynieria Produkcji ...
Wydziale Wiertnictwa Nafty i Gazu
Górnictwo i Geologia ...
Wydziale Paliw i Energii
Technologia Chemiczna ...
Międzywydziałowej Szkole Energetyki
Energetyka ...

patrz:

pojawilo sie tez wiele odpowiedzi na pytania odnosnie list rezerwowych,
progow, skladania podan...wszystko na

Awatar użytkownika
jayson
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: jayson »

Progi na Politechnikę Warszawską Wydział EiTI :

Informatyka :
październik 170 pkt.
luty 157 pkt.

Makro :
październik 157 pkt.
luty 136-140 pkt.

Czyli progi bardzo wzrosły, szczególnie na informatykę, którą będe od paźdzernika studiował
bartezzo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: bartezzo »

Jesli kogos interesuje Politechnika Krakowska to wydzial Inzynierii Elektrycznej i Komputerowej wyglada nastepujaco:

Informatyka - przyjetych 130 osob (a mialo byc 30 - pan powiedzial ze i tak tyle zrezygnuje ze im zostanie okolo 30 osob...) prog 155/200 (wg punktow z matury)
rezerwa 190 osob prog 80/200

PS:gdyby bylo rzeczywiscie 30 miejsc to prog wynioslby 176/200 :]

Energetyka - przyjetych 138 osob z czego na eneretyke prog 80 /200 a na energetyke jako alternatywny prog 100/200 (i tak nie wiem co to znaczy )

Elektrotechnika przyjetych 209 osob, prog 125/200, rezerwa 171 osob prog 80
Zablokowany