Kierunki zamawiane - UJ

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Dominik Kwietniak
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Dominik Kwietniak »

czeslaw pisze:Ok, jestem w stanie uwierzyć, że na UJ nie jest to prawda.
Natomiast na mojej uczelni 330 miejsc to już liczba po zwiększeniu limitu. Zatem 150 osób nie ma gdzie się podziać na drugim roku.
Przepraszam oczywiście za pomówienia, bo moja uwaga bądź co bądź dotyczyła UJ (tak można ją było zrozumieć).
Nic nie szkodzi Wśród kandydatów na studia i co gorsza wśród samych studentów jest rozpowszechnionych wiele legend, lub też mądrości ludowych, które nie są prawdziwe. Ja i wielu moich kolegów matematyków na UJ uważamy, że przyjmowanie kogokolwiek na studia tylko po to, aby go potem "planowo" wyrzucić jest po prostu nieetyczne i nie fair. Coś takiego nigdzie nie powinno mieć miejsca.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2009, o 22:32 przez Dominik Kwietniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Rogal »

Dokładnie. U nas nie ma odsiewu, są tylko wymagania, które trzeba spełnić w nieprzekraczalnym terminie dwóch podejść (no, czasem trzech ;p) i tyle. Nie jak to bywa na innych uczelniach, że mowa o siedmiu terminach i innych takich bzdurach.
A propos, dostałem się na fizykę - nie wie ktoś, czy tego też ministerstwo nie zamówiło? :-)
coder89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: coder89 »

zamówiło... wszystkie kierunki ścisłe
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: lina2002 »

Rogal pisze:A propos, dostałem się na fizykę - nie wie ktoś, czy tego też ministerstwo nie zamówiło?
Zamówiło . Na fizyce jest 10 stypendiów. Jednak weź pod uwagę to, że nie jest jeszcze wiadome, czy to ma być pierwsze podejście do studiowania (a na OffUJ ktoś napisał, że musi być).
exupery
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 20 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: exupery »

wie ktoś czy listę rankingową na necie z UJ na matmę opublikowano?
Awatar użytkownika
Fl3t05
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Fl3t05 »

A ja mam zapytanie w związku ze specjalnościami.

Jak wygląda rekrutacja na dane specjalności? Każdy wybiera sobie konkretną specjalność i na nią idzie czy jest jakiś limit miejsc na każdą i dostają się na nią tylko osoby z najwyższym wynikiem? Bo zastanawiam się czy będę mógł studiować tą specjalność, którą chcę, czy tylko to 'na co starczy mi punktów'.
Dominik Kwietniak
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Fl3t05 pisze:A ja mam zapytanie w związku ze specjalnościami.

Jak wygląda rekrutacja na dane specjalności? Każdy wybiera sobie konkretną specjalność i na nią idzie czy jest jakiś limit miejsc na każdą i dostają się na nią tylko osoby z najwyższym wynikiem? Bo zastanawiam się czy będę mógł studiować tą specjalność, którą chcę, czy tylko to 'na co starczy mi punktów'.
Nie ma żadnych progów punktowych. Jeżeli na którąś specjalność zgłosi się poniżej 15 studentów, to mogą być kłopoty z jej uruchomieniem, ale nie sądzę, żeby to miało miejsce. Jeżeli ktoś chce iść na specjalność komputerową lub ścieżkę matematyka w ekonomii na specjalności ogólnej, to musi to zadeklarować przy wpisywaniu się na studia. Pozostałe specjalności wybiera się po pierwszym semestrze. Na pierwszym semestrze program dla wszystkich poza "komputerowcami" i "ekonomistami" jest taki sam. Jedynie zainteresowani specjalnością teoretyczną mogą to zgłosić i chodzić na ćwiczenia w specjalnej grupie ćwiczeniowej, żeby zobaczyć jak to jest na teoretycznej. Ale chodzenie (lub nie) do tej grupy niczego nie przesądza - decyzje o wyborze specjalności podejmuje się po pierwszym semestrze.

-- 14 lip 2009, o 22:29 --
exupery pisze:wie ktoś czy listę rankingową na necie z UJ na matmę opublikowano?
Lista rankingowa na matematykę jest opublikowana w ERK oraz wywieszona na tablicy ogłoszeń w IM. Jutro dowiem się, czy jest możliwość publikacji w sieci.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Dumel »

Dominik Kwietniak pisze:
Dumel pisze:ehh 96% daje mi raczej zerowe szanse na stypendium wiec trzeba bedzie gnić w akademiku. zna ktoś terminy składania dokumentów? wydawało mi sie że znalazłem wszystkie potrzebne informacje ale potem zobaczylem ze to dla studentow, a dla nowoprzyjetych nie mam jak sprawdzic bo serwery sa przeladowane.
Szanse nie są zerowe, ale faktycznie bardzo ciężko je ocenić - zbyt wiele zależy od zachowania kandydatów i to zapewne przez najbliższe 3 miesiące, bo najprawdopodobniej podstawą do przyznawania stypendium będzie ranking uwzględniający tych, którzy faktycznie rozpoczną studia 1 października. W poprzednich latach ruch na liście trwał przez całe wakacje, bo ludzie rezygnowali...
hmmm no to teraz bede czekał i w zwiazku z tym kolejne pytanie.
czy papiery zwiazane z przydzialem miejsca w akademiku bedzie mozna wyslac poczta? z decyzja czy isc do akademika wolalbym poczekac do konca rekrutacji kiedy bede wiedzial czy (moooooze jednak) dostane stypendium a drugi raz jechać 600 km aby osobiscie dostarczyc dokumenty mi sie nie usmiecha.
Dominik Kwietniak
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Dumel pisze:hmmm no to teraz bede czekał i w zwiazku z tym kolejne pytanie.
czy papiery zwiazane z przydzialem miejsca w akademiku bedzie mozna wyslac poczta? z decyzja czy isc do akademika wolalbym poczekac do konca rekrutacji kiedy bede wiedzial czy (moooooze jednak) dostane stypendium a drugi raz jechać 600 km aby osobiscie dostarczyc dokumenty mi sie nie usmiecha.
Do informacji o akademikach można dotrzeć ze strony kierownika studiów pierwszego stopnia na matematyce:

u dołu strony jest link:

Przydzielanie miejsc w domach akademickich na rok 2009/2010.

Proszę się zapoznać z tym komunikatem. Wynika z niego, że aby ubiegać się o miejsce w domu studenckim (akademiku) należy:

zapisać się na studia, wypełnić odpowiedni formularz elektroniczny w systemie USOS, a następnie złożyć wymagane dokumenty w sekretariacie matematyki UJ - dokumenty te można wysłać po prostu pocztą

o szczegóły można się dowiedzieć przy wpisie na studia
coder89
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Kilka stron wcześniej w tym temacie było napisane ze zwrotów w razie wyrzucenia lub zrezygnowania ze studiów na kierunkach zamawianych nie będzie... (i że w tamtym roku też chyba nie było).

znalazłem taki regulamin odnośnie roku 2008/2009:
(punkcik 6)

Chyba nie wydaje mi się żeby w tym roku bylo inaczej...
Dominik Kwietniak
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

coder89 pisze:Kilka stron wcześniej w tym temacie było napisane ze zwrotów w razie wyrzucenia lub zrezygnowania ze studiów na kierunkach zamawianych nie będzie... (i że w tamtym roku też chyba nie było).

znalazłem taki regulamin odnośnie roku 2008/2009:
(punkcik 6)

Chyba nie wydaje mi się żeby w tym roku bylo inaczej...
W zeszłym roku początkowo w wytycznych ministerstwa było wymaganie, że stypendia mają być zwrócone w przypadku usunięcia ze studiów, ale potem ministerstwo się z tego typu wymagań wycofało. W tym roku nie było takich wymagań, ale ministerstwo jeszcze nie zatwierdziło regulaminów. Z tego co mi wiadomo, w projekcie regulaminu na UJ takiego wymagania nie ma, i o ile ministerstwo nie zażyczy go sobie, to zapisu o zwrocie pieniędzy nie będzie. Jednak jak będą dokładnie wyglądały negocjacje w ministerstwie tego nikt u nas nie wie.
coder89
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Aha... a co jesli kierunek zamawiany miałby być drugim kierunkiem?
ludwicz
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: ludwicz »

Chcialam zwrócić uwage na fakt, iz moim skromnym zdaniem, kandydaci z maturą miedzynarodowa (zapewne margines przyjetych) sa pokrzywdzeni w rankingach z uwagi na nieporownywalna trudnosc egzaminu rozszerzonego z matematyki (HL). Egzamin HL z matematyki to 5 godzin w trzech ratach (2h, 2 h i 1 h) ogromna presja czasowa i wysoka trudnosc (w tym roku byl pogrom)!
Ocena 6/7 to wg przelicznika na UJ tylko 85,71 pkt i sila rzeczy odlegla pozycja w rankingu choc zakres materialu i trudnosc egzaminu zupelnie nie z tej bajki.
Mysle, ze powinno sie dac szanse na stypendium rowniez kandydatom z IB, sprawiedliwa rzecza bylby jakis test kwalifikujacy.
Dominik Kwietniak
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

coder89 pisze:Aha... a co jesli kierunek zamawiany miałby być drugim kierunkiem?
Tutaj nie znam nawet zeszłorocznych wytycznych ministerstwa. Wydaje się, że osoby, które rozpoczną studia w tym roku na więcej niż jednym kierunku mają szanse na JEDNO stypendium (tzn. dostawanie więcej niż jednego stypendium jest wykluczone). Osoby, które studiują już jakiś kierunek ścisły mogą się nie kwalifikować, ale tego w tym momencie nie wiadomo na 100%. Ministerstwo wymaga, żeby stypendium było przeznaczone na zachęcanie nowych ludzi do kierunków ścisłych. W tym sensie osoby już studiujące się nie kwalifikują.
czachur
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: czachur »

Tak z ciekawości zapytam. Wiadomo, ile osób złożyło do tej pory(w sumie już prawie że na finishu) papiery na matematykę?
ODPOWIEDZ