[LXI OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: XMaS11 »

Pewnie mówili prawdę.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Dumel »

Swistak pisze:Zrozumienie treści aktualnego zadania nr 3 zajęło mi dużo więcej czasu niż zrozumienie treści zadania 2 z finału OM, z którego połowa ludzi, która go nie zrobiła, migała się "A ja źle zrozumiałem treść zadania." xD.
mam kolege który w II etapie zupełnie źle zrozumiał/przeczytał zad. 5. i 6., ale on akurat jak sam twierdził na II etap pojechał na wycieczke więc ma dwa wspomnienia więcej
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Post autor: mcbob »

Tak tylko że czasem można od razu się zorientować że się źle zrozumiało treść bo zadanie jest dziwnie proste lub nie ma w ogóle sensu
Awatar użytkownika
etyre
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: etyre »

Po pierwsze, co do zadania 3 z obecnie trwającej OM, to na stronie () pojawiła się uwaga:
w zadaniu trzecim słowo segment oznacza podciąg złożony z kolejnych wyrazów danego ciągu i mający dowolną długość dodatnią (w szczególności może być jednoelementowy).
Poza tym, nie linczowałbym od razu osób, które mają wątpliwości co do treści zadań. Napomknę tylko, że startując w danych zawodach, warto znać ich regulamin. Bowiem w części IV ( Organizacja i przebieg zawodów) regulaminu OM, znajdziemy taki oto punkt:
Zadania zawodów stopnia pierwszego są ogłaszane najpóźniej dnia 1 września na stronie
internetowej OM. Uczniowie rozwiązują samodzielnie te zadania w domu, przy czym mogą
zwracać się z pytaniami do innych osób (także nauczycieli) w celu wyjaśnienia wątpliwości.
A poza tym, dyskusja jest mniej ciekawa, jeśli nie można porównać się z innymi uczestnikami. Owszem, są argumenty za tym, aby robić to zaraz po każdej serii, ale to już nie to samo . Nie neguję postanowień, piszę tylko, jak widzę to ja . Wystarczy spojrzeć na temat dot. pierwszego etapu poprzedniej edycji OM, aby zauważyć różnicę. Nawet Sylwek dość sugestywnie pisał o jednym zadaniu, że pozwolę sobie się przyczepić :
(...)Aktualnie wykryłem u siebie duży błąd w 12., ale za to zrobiłem coś z geometrii: 3. i 6. (to drugie częściowo przeliczyłem ) (...)
Mi coś takiego nie przeszkadza, ale cóż... Teraz to chyba i tak nie jest istotne. Więc do zadań!
Powodzenia.
Awatar użytkownika
etyre
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Ok, ok. Usuńcie tego posta
Eeeee...? Nie rozumiem
Przecież stanąłem w Twojej obronie, ryzykując niemalże życie!
A może świadczy to o tym, że jednak oczekiwałeś podpowiedzi...
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Sylwek »

Nawet Sylwek dość sugestywnie pisał o jednym zadaniu, że pozwolę sobie się przyczepić :
(...)Aktualnie wykryłem u siebie duży błąd w 12., ale za to zrobiłem coś z geometrii: 3. i 6. (to drugie częściowo przeliczyłem ) (...)
Zgadza się. Patrząc z perspektywy czasu ówczesny brak jakichkolwiek zasad zdrowej dyskusji doprowadził do tego, że drobne sugestie na temat zadań sypały się jak z rękawa, sam brałem w tym udział, dlatego zaszły zmiany. Tu nie chodzi o to, czy sugestie Ci przeszkadzają, czy nie, chodzi o rozsądek i porządek, którego poprzednio brakowało.
mydew
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: mydew »

etyre pisze:
Ok, ok. Usuńcie tego posta
Eeeee...? Nie rozumiem
Przecież stanąłem w Twojej obronie, ryzykując niemalże życie!
A może świadczy to o tym, że jednak oczekiwałeś podpowiedzi...
Nie !! Chodziło mi o usunięcie mojego posta Napisałem tam głupotę, którą skasowałem i post nie ma już sensu ;p A jeżeli chodzi o regulamin to czytałem, ale nie wiem czy wyjaśnienie wątpliwości to np. sprawdzenie rozwiązania...
Awatar użytkownika
SaxoN
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: SaxoN »

Hmmm...Wchodzę tutaj i oto co widzę: część postów usunięta, inne posty dotyczące tych usuniętych zostają, jeszcze inne edytowane. Ostatnio ten dział stał się masakrą- nie wiadomo o co chodzi Może żeby ten dział istotnie dotyczył I etapu zróbmy jakiś konkurs na ulubione zadanie z tegoż etapu albo coś...
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Swistak »

A ja się chciałem pochwalić, że po przerwie trwającej [X] dni, zrobiłem [Y] zadanek, o numerach [Z] i [T], jednak nie mogę zrobić zadania , a za [W] się chyba nawet nie zabiorę...
mydew
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

Swistak pisze:A ja się chciałem pochwalić, że po przerwie trwającej [X] dni, zrobiłem [Y] zadanek, o numerach [Z] i [T], jednak nie mogę zrobić zadania , a za [W] się chyba nawet nie zabiorę...

No wiesz przecież [W] jest najłatwiejsze !! xD
Awatar użytkownika
etyre
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

[W] nie jest aż tak łatwe. jak się może wydawać na pierwszy rzut oka... Przecież, jeśli mowa w nim jest o [Q], to można spodziewać się niebanalnego rozwiązania.

A bardziej poważnie, to wie ktoś może, jaki był zeszłoroczny próg dla okręgu mazowieckiego?
mydew
Użytkownik
Użytkownik

[LXI OM] I etap

etyre pisze:
A bardziej poważnie, to wie ktoś może, jaki był zeszłoroczny próg dla okręgu mazowieckiego?
Podpisuję się pod pytaniem
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: Wasilewski »

Dokładnie to nie wiem, ale z tego co pamiętam, to mój kolega miał coś koło pięciu lub sześciu zadań i przeszedł; w każdym razie próg był niezbyt wysoki.
mir5
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: mir5 »

A orientuje się może ktoś jak to mniej więcej wyglądało w poprzednich latach w woj. Śląskim (próg do II etapu)?
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 352 razy

[LXI OM] I etap

Post autor: patry93 »

Przyjmij tak jak w większości okręgów, czyli 5-6 zadań i będzie git
Takie małe pytanie jeszcze - w OMie trzeba pisać wszystkie przekształcenia? Tzn. jeśli coś wynika z czegoś poprzez zwykłe pomnożenie stronami i przerzucenie na jedną stronę, to chyba wystarczy napisać znaczek równoważności i nikt się raczej nie przyczepi?
ODPOWIEDZ