_el_doopa pisze:nudne te zadania jedyne warte uwagi IMHO ma numer 12
e cos ty, nawet to jest nudne. zapewne juz przez kogos zrobione. ten ciag jest dosc slynny, troche papierow juz o nim zostalo napisanych.
//geometrii nie czytalem rzecz jasna.
a nie, jednak nie, pochrzanilo mi sie :J
zasugerowalem sie i nagle mnie cos tknelo ze sie musialem jebnac, bo w linku chca zeby dowiesc ze okres nie istnieje, a na om ze jesli istnieje to jest dluzszy niz \(\displaystyle{ \lg a_0}\) i mi sie to troche za trudne wydalo po chwili...
czyli w sumie zadanie robi sie ciekawe, mozna sobie siasc nad nim.
Ja mam 1,2,5,7,9 no i kilka pomyslow na 10, 3 i 4. Ogolnie wydaje mi sie ze zadania sa latwiejsze (n.p 2, i 5 powinny dac sie rozwiazac w kilka minut)
EDIT: Poza tym ciagle mam wrazenie ze te pytania juz widzialem... n.p 9 kojarzy mi sie z pewnym Putnamem, a 10 ze starym MO ...
Jak myślicie, czy zrobienie wszystkiego co nie jest geometrią wystarczy na drugi etap?
ja sie chyba musze przejsc do szkoly...
Nie no... zadania nie są trudne, więc w naszym okręgu należy się spodziewać dość wysokiego progu. A zadania geometryczne są do zrobienia, więc nie ma powodów, by twierdzić, że ich nie zrobisz.
Ja zrobiłem 1,2,3,5,6,10. Mam pomysły na 7 i 4, ale nie potrafię ich skończyć. Robienie tych zadań jest trochę frustrujące, szczególnie przy 10. długo miotałem się jak ryba wyrzucona z akwarium.
juzef pisze:Jak myślicie, czy zrobienie wszystkiego co nie jest geometrią wystarczy na drugi etap? Na razie cztery zadania (lecę po kolei niegeometryczne).
hehe jak zrobisz 12... to co Ci szkodzi jakąś tam geometrie zrobić?
1 i 2 idą od ręki, 4 jest w sumie dość prosta, ale cięzko wykazać i zapisać. 3 jest chyba najcięższe z pierwszej serii, ale wystarczy trochę pomyśleć (sposobów, jak zresztą na każde zdanie z OM, jest kilka ) Dalej tylko rzuciłem okiem na zadanka z II i III serii (wolę się nie zamartwiać na zapas )