[dyskusja] Jak dokladne rozwiazania?

To miejsce, gdzie można można porozmawiać na temat funkcjonowania forum, zachowania użytkowników i pracy moderatorów...
półpasiec
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Podziękował: 1 raz

Post autor: półpasiec »

Natychmiastowo, po wczesniejszym Ctrl+C, Ctrl+V:)
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Zlodiej »

Co do tego to chyba nie ma żadnych wątpliwośći
marshal
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: marshal »

alez skad usuwane... przygotuje sie wrecz osobne forum... oprawi wykrzyknikami i komunikatami dzwikowymi i bedzie pieknie :D
Margaretta
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Margaretta »

Hue hue =) Ciekawa dyskusja się wywiązała, dobrze że przeczytałam, będe musiała teraz dokładniej interpretowac moje pytania =). A niedługo przybędzie zadanek maturalnych =/.
Osobiście uważam, że jak ktoś prosi o odp to powinien ją otrzymnać( no może nie w takich banalnych sprawach jak te jessicy), ale jeśli zad jest skomplikowane, to niewygodnie jest je tłumaczyć na forum. Zaglądac co pól godz. czy kltoś dał Ci jakąś wskazówkę, która może być tylko początkiem rozwiązania. Później prosic o następną i następną i w końcu otrzymasz całe rozwiązanie, tyle że w częściach , a nie w całości.
Niech każdy z Was robi jak chce( argumenty przeciw pomocy też są przekonujące), ale w sumie to nie wiem co komuś by przeszkadzało że inna osoba podaje jakiemuś matołkowi wzór na pole trójkąta.
Pozdrawiam=)
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: Nostry »

to, co dla jednych jest banalne, dla innych jest niepojęte.
kej.ef
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kej.ef »

W sumie uważam, że macie rację (Ci, którzy są przeciw podawaniu całkowitych rozwiązań). To fakt, co komu zaszkodzi zrobić to czy inne zadanie, ale wydaje mi się (podobnie jak tu niektórym), że to bardziej zaszkodzi, niż pomoże (pomijając niektóre wyjątki), takie postępowanie będzie sprawiało, że będzie się tu zgłaszać coraz więcej rozleniwionych licealistów, którzy "wrzucą" tu swoje zadanie, żeby za chwilę otrzymać wynik. A samo forum tym się będzie różnić od zwykłego kalkulatora, że będzie miało dodatkowe funkcje (rozwiązywanie zadań z treścią).

Wzorów można poszukać w książkach i muszę powiedzieć, że gdy czasem ktoś (jakiś znajomy) prosi o wytłumacznie zadania i w pewnym momencie użyję jakiegoś wzoru, a on mi mówi że tego nie rozumi, to szlag mnie trafia (nie dosłownie ). No bo jeśli ktoś prosi o pomoc to wydaj mi się, iż dlatego że wyczerpały mu się pomysły i sam nie potrafi sobie poradzić z problemem, a nie dlatego, że by tak leniwy, że nie chciału mu się zajrzeć do książki, żeby znaleźć byle wzór.

W rzeczywistości dawanie pełnych rozwiązań prowadzi tylko do rozleniwienia pytającego (bo po co miałbym podejmować trud zrozumienia, skoro ktoś robi wszystko za mnie). A jeśli komuś będzie zależało na zrozumieniu (a nie tylko przepisaniu rozwiązania do zeszytu aby mieć z głowy zadanie domowe), to z pewnością po pierwszej otrzymanej wskazówce, jeśli ona nie pomoże, poprosi o drugą.

Zresztą sam muszę przyznać, że większą satysfakcję mi sprawia, gdy ktoś zrozumi co do niego mowię, niż samo zrobienie jakiegoś zadania.

Bo w końcu to forum ma pomagać, a nie wyręczać. Ciągłe wyręczanie kogoś z jakiejkolwiek czynności powoduje całkowite rozleniwienie tej osoby (z pewnością nie pomaga). A poza tym osoba pomagająca jest w taki sposób (krótko mówiąc) wyzyskiwana. A jeśli ktoś daje się po prostu wykorzystywać to źle Niczemu to nie służy, a jedynie coraz bardziej rozleniwia (upośledza w robieniu tej danej czynności) osobę, która od nas ciągle czegoś wymaga.

Takie jest moje zdanie
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Arek »

No ja też czuję się bardziej przekonany do "pomagania", jak Was poczytałem - teraz już pełne umieszczam tylko czasami (rozwiązania), a raczej hinty podaję...
Awatar użytkownika
Arbooz
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Podziękował: 3 razy

Post autor: Arbooz »

Hmm, a ja nie jestem przeciwko pełnym rozwiązaniom.

Bo czy to aby faktycznie nie pomaga? Moim zdaniem to zależy tylko i wyłącznie od osoby, która dała zadanie: Jeśli dała je tylko po to, by ktoś jej szybko zrobił pracę domową, żeby nie dostać jutro kolejnego kapcia na matmie i mieć tego dopa na koniec, to dawanie wskazówek mija się z celem (właściwie to robienie tu czegokolwiek mija się z celem :P). No a jeśli ktoś chce się czegoś nauczyć, to nauczy się i z pełnego rozwiąznia. Naprawdę - pełne rozwiązania rozleniwiają tylko tych, którym nie zależy. Osobiście zdarzyło mi się mnóstwo razy nauczyć czegoś z cudzych rozwiązań.

A wskazówki? Zgadzam się, że pobudzają ludzi do myślenia, ale nie zawsze wychodzą na zdrowie. Zakładam, że ludzie, którzy wrzucają tu zadania, zdąrzyli już trochę pomyśleć nad zadaniem (nie myślcie sobie, że wrzucenie zadania na forum to taka komfortowa sprawa - trzeba poczekaś aż komuś będzie się chciało odpowiedzieć, a i tak nie można być pewnym, co się wtyedy otrzyma :)) i nie widzą lepszego wyjścia, niż wrzucenie go na forum. Zwykle w takich sytuacjach osoba już sama zdąrzyła dojść do zamieszczonych na forum wskazówek i potrzebuje tylko jakiegoś jednego prostego przeskoku, albo zupełnie nie qma całego zadania. Pełne rozwiązanie przyjmuje się wtedy naprawdę znacznie chętniej - przy dalszych wątpliwościach można już pytać o konkretne szczegóły, a nie trzeba się domyślać "czego odpowiadający od nas oczekiwał". ;)

Że rozleniwi ludzi i będą bluzgać, że nie rozwiązaliśmy im zadania? To raczej my tu mamy największy komfort: jak nam się chce to odpowiadamy, jak nie to nie :P
Takie są zasady forów: napisz posta i módl się, by ktoś zwrócił na Ciebie uwagę :P
Jeśli ktoś się zacznie burzyć, że nie odpowiedziano mu na posta tak jakby sobie tego życzył, to nie wierzę, że ktoś z nas się będzie tym przejmował :>
Zresztą jak już mówiłem: forum nie jest na tyle wygodną instytucją, żeby traktować ją jak ulepszony kalkulator i tylko idioci (o przepraszam, dziś się mówi: "ludzie o niewielkim potencjale umysłowym" ) będą do niego tak podchodzić. Tutaj wrzuca się zadania, z którymi nie można sobie poradzić we własnym zakresie.
A jak ktoś będzie chciał koniecznie tylko wskazówki, to nie omieszka dać nam o tym znać
liu
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: liu »

I tak wszyscy wiemy, ze 95% ludzi, ktorzy pisza tutaj swoj pierwszy post to uczniowie szukajacy jelenia, ktory rozwiaze za nich zadanie na prace domowa, a nie ludzie ktorzy chca ciekawie podyskutowac:)
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik

Hmm ... czy my jesteśmy jeleniami ??

Skoro tak to po co fora ?? W sumie to takie coś sobie wypraszam, a zresztą z drugiej strony to oni sobie odwalają zadanka nic przy tym nie pojmując, a my pomagając tylko powtarzamy bardzo dobrze znany materiał. Na jelenia wychodzi osoba odwalająca, bo ona nadal nic nie wie i w przyszłości będzie miała problemy ...
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: g »

Zlodiej pisze:Na jelenia wychodzi osoba odwalająca, bo ona nadal nic nie wie i w przyszłości będzie miała problemy ...
nie bardzo. myslisz ze wychodze na jelenia sciagajac z takiej historii? ona mi sie raczej w przyszlosci nie przyda. chodzi tylko zeby ja zaliczyc na przyzwoita ocene. a teraz zamien historie na matematyke i mnie na "jednodniowych" userow. i kto wychodzi na jelenia? wlasnie ten, ktory pisze cale rozwiazania tracac przy tym swoj czas. ale jak juz nie raz i nie dwa mowilem - kazdy robi tak, jak uwaza.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik

Ahh ... ale sam mówisz jeleniem jest osoba która na to traci czas ... ja nie uważam, żebym tracił czas rozwiazując komuś zadania z matmy bo gdyby tak było to bym ich nawet nie tykał ...
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: g »

moze zle to ujalem - zamiast "rozwiazuje" powino byc "wklepuje rozwiazania na forum". ja na przyklad kiedy robie zadania dla siebie ograniczam sie tylko do rozumowania "z tego wychodzi to, dalej trywialne" albo "to pojdzie z tego" i wtedy zadanie jest dla mnie rozwiazane. wszelkie pokazywanie rozwiazan komus innemu to strata czasu. dlatego pomagajac na forum staram sie znalezc zloty srodek pomiedzy iloscia straconego czasu a pomocy udzielonej komus.

nie wiem jak ty, ale ja nie czerpie satysfakcji z dokonywania algebraicznych operacji. w zadaniu liczy sie pomysl. do momentu jego pojawienia sie jest ciekawie. dalej to juz tylko robienie za kogos.
ODPOWIEDZ