Gdzie umieścić jabłko ?
- Bierut
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Gdzie umieścić jabłko ?
Gdy wchodziłem teraz w ten temat, to spodziewałem się odpowiedzi w tym stylu. "Wymyślić cokolwiek, byleby wyszło na moje". Ale nie muszę już tu nikomu dowodzić, że mam rację. Bo mimo wszystko myślisz teraz o dużym czerwonym jabłku, które właśnie jem.
- Undre
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Gdzie umieścić jabłko ?
Trochę się z tym nie zgodzę. Odrobina manipulacji werbalno-gestykulacyjnej i już je masz w głowieRogal pisze:a jak nie zechcę go ujrzeć, to go nie ujrzę
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Gdzie umieścić jabłko ?
Nie byłbym tego panowie taki pewien : )
Naprawdę musiałbym zechcieć, uwierzcie. Poza tym i tak nie macie możliwości sprawdzić o czym myślę... : P
Naprawdę musiałbym zechcieć, uwierzcie. Poza tym i tak nie macie możliwości sprawdzić o czym myślę... : P
- Bierut
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Gdzie umieścić jabłko ?
O co my się w ogóle spieramy? Przecież zadanie nie polega na tym, żeby Rogal przyznał nam w końcu rację, bo sam wie, iż gada głupoty. W pokoju jest 20 osób, które na pewno nie starają się za wszelką cenę nie zobaczyć jabłka. W końcu nawet gdybyśmy trzymali coś w ręce przed ich oczami, to oni by mogli je zamknąć, ale nie o to tu chodzi. Ostatnie zdanie można by zmienić na coś takiego:
Gdzie umieścić jabłko tak, aby mogli widzieć je wszyscy oprócz jednego?
- rafaluk
- Użytkownik

- Podziękował: 114 razy
Gdzie umieścić jabłko ?
O!
Zresztą jabłka widziane oczami wyobraźni raczej nie będą takie same, a skoro nie są takie same to jest ich więcej niż jedno. Stąd jest 19 jabłek, a nie jedno.
Łamigłówka niezła, ale co to ma wspólnego z matematyką...
Rzeczywiście, fantastyczne miejsce na umiejscowienie to świadomość!Gdzie umieścić jabłko tak, aby widzieli/mogli widzieć je wszyscy oprócz jednego?
Zresztą jabłka widziane oczami wyobraźni raczej nie będą takie same, a skoro nie są takie same to jest ich więcej niż jedno. Stąd jest 19 jabłek, a nie jedno.
Łamigłówka niezła, ale co to ma wspólnego z matematyką...
- Undre
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Gdzie umieścić jabłko ?
Postowanie z kolei, panie Bierut, nie polega na tym, by z miejsca docinać tym, którzy wchodzą w polemikę z naszymi wypowiedziami. Poza tym co to za paradoks - sam twierdzisz, że nie chodzi o poparcie Rogala w twojej odpowiedzi, po czym dalej mocujesz się tak naprawdę z jego wypowiedzią proponując zmianę z "widzieli" na twoje "mogli widzieć" co ewidentnie odnosi się do ominięcia kwestii przymuszenia kogoś do wyobrażania sobie owego jabłka ...Bierut pisze:Przecież zadanie nie polega na tym, żeby Rogal przyznał nam w końcu rację, bo sam wie, iż gada głupoty.
Dajmy sobie już spokój z tą zagadką, sformułowana była marnie, aczkolwiek odpowiedź, o którą tu chodziło już padła, co potwierdza post !_ols z dnia 7 Czerwca 2005, 15:29
niech ktoś najlepiej zamknie ten temat ...of course , ze na głowie