Konkurs "Kwadratura Koła"

Kangur, Alfik, Mistrzostwa w Grach Logicznych, Sejmik, Konkurs PW... Słowem - konkursy ogólnopolskie, ale nie OM.
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

Post autor: dabros »

siemaŻywy, (Filip), ja też byłem na obozie (twój pokój)
moje wyniki (umieszczam wsystkie, choć niektóre już wiem, że są złe):
1)NNNT
2)TNNT
3)TTNT
4)NTTN
5)NNTN
6)tu nie zaznaczyłem
7)NNNT
8)NNNT
9)NNNN
10)NNTN
11)NTNN
12)TTTT
13)NNNN
14)NTNN
15)TTNT
16)NNTT
17)TNNN
18)NNTN
19)TTNN
20)NNNN
oczywiście tak nie zaznaczałem na konkursie - niektóre zmiany są powodem późniejszych przemyśleń - może jednak w tym roku także się uda
Żywy
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Żywy »

No wiem Pamiętam Ciebie, ale imienia niestety nie...
A odpowiedzi niestety się różnią... Mam następujące:
1 NNNT
2 TNNT
3 TTTT
4 TTTN
5 TTTT
6 NN??
7 NNTT
8 NNNT
9 NNTN
10 NNTN
11 NTNN
12 NNNN
13 NNNT
14 NTNN
15 TTNT
16 NNTT
17 NNNT
18 NNTN
19 TTNN
20 NNNN

Miło byłoby się znów spotakać z Zakopcu na obozie, ale z takimi wynikami nie sądzę, żeby nam obu sie udało... Pozdro
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik

w zeszłym roku chyba gorzej mi poszło, ale zobaczymy
(propo imienia: Michał)
Żywy
Użytkownik
Użytkownik

no poczekamy zobaczymy
no właśnie - Michał.. wiedziałem
Awatar użytkownika
Mistermasyl
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: Mistermasyl »

Wy pisaliscie testy dla I czy dla II klasy?
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik

klasa druga
Awatar użytkownika
Mistermasyl
Użytkownik
Użytkownik

Z tego co sie dowiedzialem to mieslimy podobne testy. Mam nadzieje ze rozwiejecie moje watpliowsci co do niekotrych zadan

1. Jak zrobisliscie zadanie z jednokladnoscia? Ja nigdy do niej powaznie nie podchodzilem i teraz sie zemścilo, a zdanie "translacja o wektor, ktorego wspolrzedne sa rowne wspolrzednym punktu S" mnie po prostu powalila...(zad.3)
2.na ile maksymalnie czesci mozna podzielic kule 7 kol nalezacyh do tej kul(zad.4)
3.Zadanie z trojkatem i jednym podanym katem(zad.12)
4. Zadanie z kwadratem magicznym (zad.13)
5. Przez jaka liczbe jest pdozielna 10^2008 +21(zad.15)
6. czarny septylion ... zadanie z ulamkiem(zad.16)
7. Zadanie z funkcja (zad.17)
8. Zadanie z trojkatem podzielonym na czesci (zad.20) - to zadanie sie ukazalo na konkursie organizowanym przez RCEZ w Lublinie w grudniu 2007. ja jestem w klasie I i niestety jakos sie nim nie zajalem w domu... a szkoda...
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 62 razy

Post autor: *Kasia »

Mistermasyl, w tym zadaniach przedstawię moje odpowiedzi, więc nie wiem, jak z poprawnością...

3. TTNN
4 nie mam; jedynie wiem, że pierwsze dwie odpowiedzi odpadają. Też jestem ciekawa, jak to wyliczyć.
12. NNTT
13. Dwie pierwsze prawdziwe, trzeciej nie zdążyłam zrobić; a czwarta jest dziwna (na rysunku brak "A", a jest w treści podpunktu; a właściwie to nie wiem, dlaczego są dwie odpowiedzi C...)
15. NNNT
16. NNN (a czwartej odpowiedzi nie zaznaczyłam; wydaje mi się, że teoretycznie może być skracalny, ale sama nie wiem)
17. https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=56162
20. (a my to zadanie zrobiliśmy na kółku poświęconym temu konkursowi z grudnia... ) NNNT
Żywy
Użytkownik
Użytkownik

nie wiecie może kiedy będą wyniki? lub ew. czy gdzieś można znaleźć chociażby poprawne odpowiedzi? ;>
Awatar użytkownika
Mistermasyl
Użytkownik
Użytkownik

na stronie pisze ze wyniki ukaza sie najpozniej 2 miesiace po konkursie wiec jescze troche sobie poczekamy...
A poprawne odpowiedzi nie wiem gdzie mozna zlnalezc, tez chetnie bym je zobaczyl.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

Post autor: Swistak »

Kwadratura Koła to najgłupszy konkurs jaki znam. Jest w nim pełno zadań, które są niesprecyzowane. I w dodatku owijają prawdziwą treść w jakieś lista przebojów Top Sześcian Music. Mój kolega robił tak, że wykreślał wszystkie "oooooooo" z piosenki potem zbędny tekst, a dopiero potem próbował zrobić zadanie .
Żywy
Użytkownik
Użytkownik

jak się nie podoba to nie startuj ten konkurs własnie na tym polega, żeby wychwycić właściwią treść, kto tego nie potrafi traci duzo czasu i tyle...
snm
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: snm »

Mnie też się nie podoba - poziom gimnazjum to raczej pseudomatematyczne zgadywanki
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: tkrass »

no właśnie dla mnie to była największa beznadzieja. i trudno wykreślankę nazwać konkursem matematycznym...
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

Post autor: Swistak »

Niektórzy się mogą jeszcze przyczepić do określenia mendel, choć ja akurat je znałem (z kilkudziesięcioletniej książki od matmy mojego taty ). Skoro ten konkurs polega na wychwytywaniu właściwej treści, to czemu nie ejst to konkurs polonistyczny ? I nie miałem jeszcze, gdzie zrobić tabelki, do jednego zadania, bo brudnopisu nie dali :/. I jeszcze dali niepełną treść zadania. Oto CAŁA treść zadania 6 z klasy 2 gimnazjum:
" "Trzynastego wszystko się zdarzyć się może, każdy Kwadratolanczyk tak uważa i powie":
Istnieją sposoby sprawdzenia czy dana liczba dzieli się przez 3 lub 9, a nawet 11. W Kwadratolandii każdy zna sposób na rozpoznanie czy dana liczba dzieli się przez ich ulubioną i szczęśliwą liczbę - TRZYNASTKĘ, Wystarczy skreślić w sprawdzanej liczbie 3 ostatnie cyfry i od liczby, która powstała po skreśleniu cyfr, odjąc 3-cyfrową liczbę, która powstała z cyfr skreślonych. A więc wypróbujmy sposób, Liczba 11 milionów 105 tysięcy 328 jest podzielna przez:
A. 52
B. kwadrat liczby 13
C. 4, ale nie przez 13
D. 13"

Z całego tego zadania można było wykreślić WSZYSTKO oprócz możliwości i ostatniego zadania, bo cecha podzielności jest niepełna. To trochę tak, jakbym cechę podzielności przez 11 opisal tak: "Dodawaj co drugą cyfrę w sprawdzanej liczbie"...

W 9 zadaniu był jakiś zwalony wierszyk, który zrozumiałem chyba po przeczytaniu go 10 razy. Oto on: " "Kwdrat, trójkąt potem koło, niechaj wiedza krąży wkoło. Suma figur wymienionych symbolicznie zamienionych z nieparzystych róznych cyfr. Potem czas pierwiastkowania, aby przejść do rozwiązania, które całkowite jest!" Wstawiając za figury odpowiednie cyfry w kolejności rosnącej, można powiedzieć, że:"
Tam była suma kwadrata, trójkąta i koła pod pierwiastkiem. W dodatku żeby rozwiązać to zadanie trzeba było rozważyć chyba z 20 możliwości, a skoro średnio na zadanie mamy 2 minuty, to czasu na to nie było. Poza tym zadanie się trochę przydało, bo kolejne wersy wierszyka były w kolejnych miejscach i obok było można sobie zrobić tabelkę do zadania 14. I wiem, że w tym konkursie trzeba myśleć tak jak organizatorzy, a nie tak jak jest naprawdę.
ODPOWIEDZ