Pierwiastek zespolony jak robić
- Dasio11
- Moderator

- Podziękował: 41 razy
Re: Pierwiastek zespolony jak robić
Nie zgadzam się, dążenie do prostoty opisu bytów matematycznych ma sens w całej matematyce - od szkoły podstawowej aż po sam front badań naukowych.
Cytuję:
Otóż odpowiedź z pierwiastkiem jest poprawna i tym bardziej nie wymaga liczenia, a zatem konsekwentnie i ją powinieneś uznać za sensowną.a4karo pisze: 17 cze 2024, o 15:44[Odpowiedź jest sensowna,] bo po pierwsze jest poprawna, a po drugie nie wymaga liczenia
Nie, nie pokazuje - Twoja postać kojarzy się raczej z metodą mechanicznego podstawiania danych do wzoru bez jakiejkolwiek refleksji.a4karo pisze: 17 cze 2024, o 19:55student podający odpowiedź w postaci, którą ja sugeruję, pokazuje, że rozumie takie pojęcia jak argument liczby zespolonej i wie jaka jest geometryczna interpretacja podnoszenia do potęgi w dziedzinie zespolonej.
Bardzo ciekawe - czyli jeśli w zadaniu "Oblicz pole pod wykresem funkcji \(\displaystyle{ x^2}\) w przedziale \(\displaystyle{ [1, 2]}\)" student odpowie: \(\displaystyle{ \int_1^2 x^2 \, \dd x}\) i zadeklaruje, że jego zdaniem wyniku nie da się uprościć, to - zgodnie z Twoją tezą - zasłuży na maksimum punktów?a4karo pisze: 17 cze 2024, o 19:55A ja bym ją sformułował inaczej: jeżeli podejrzewasz, że rozwiązanie ma prostszą postać i uważasz, że warto poświęcić czas na jej znalezienie, zrób to.Dasio11 pisze:Moja teza brzmi: w tego typu zadaniach należy zawsze podawać wynik w możliwie prostej postaci.
Takie podejście ma sens, gdy zadanie (tu: znajdywanie pierwiastka liczby zespolonej) jest jednym z ogniw trudniejszego problemu i od postaci wyniku zależy powodzenie kolejnych kroków. Ale gdy zadanie polega wyłącznie na obliczeniu pierwiastka, to o żadnej użyteczności nie może być mowy i oczywiste jest, że powinno się dążyć do postaci możliwie najprostszej.a4karo pisze: 17 cze 2024, o 19:55Moja wersja jest taka: wynik należy podawać w możliwie najbardziej użytecznej postaci.
- Niepokonana
- Użytkownik

- Podziękował: 362 razy
Dzięki za obronę, ale taka dyskusja nie bardzo ma sens. Imo najlepiej wywalić tę niemerytoryczną część do kosza.
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 43 razy
Gdybym wiedział, że już było przerabiane obliczanie całek, to zdecydowanie zadanie nie jest dokończone, ale twój argument nie jest celny, bo wzór, który podałem jest końcowym rozwiązaniemDasio11 pisze: 17 cze 2024, o 23:30Bardzo ciekawe - czyli jeśli w zadaniu "Oblicz pole pod wykresem funkcji \(\displaystyle{ x^2}\) w przedziale \(\displaystyle{ [1, 2]}\)" student odpowie: \(\displaystyle{ \int_1^2 x^2 \, \dd x}\) i zadeklaruje, że jego zdaniem wyniku nie da się uprościć, to - zgodnie z Twoją tezą - zasłuży na maksimum punktów?a4karo pisze: 17 cze 2024, o 19:55A ja bym ją sformułował inaczej: jeżeli podejrzewasz, że rozwiązanie ma prostszą postać i uważasz, że warto poświęcić czas na jej znalezienie, zrób to.Dasio11 pisze:Moja teza brzmi: w tego typu zadaniach należy zawsze podawać wynik w możliwie prostej postaci.
Natomiast fakt, że odrzucasz poprawne rozwiązanie tylko dlatego, że inną metoda można uzyskać prostszy wynik mocno mnie dziwi.
Zgodnie z tym, gdyby zadanie brzmiało "oblicz argument pierwiastka z `3-4i`" to wynik \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}\arctan \frac{4}{3} }\)uznałbyś za zły, a wynik \(\displaystyle{ -\arctan \frac{1}{2}}\) byłby poprawny?
Dodano po 15 minutach 8 sekundach:
Czyżbyś też nie był w stanie zrozumieć tego wzoru??Dasio11 pisze: 17 cze 2024, o 23:30
Nie, nie pokazuje - Twoja postać kojarzy się raczej z metodą mechanicznego podstawiania danych do wzoru bez jakiejkolwiek refleksji.a4karo pisze: 17 cze 2024, o 19:55student podający odpowiedź w postaci, którą ja sugeruję, pokazuje, że rozumie takie pojęcia jak argument liczby zespolonej i wie jaka jest geometryczna interpretacja podnoszenia do potęgi w dziedzinie zespolonej.
To oczywiście żart, ale to stwierdzenie odbieram tak: drogi studencie, wzór Eulera co prawda istnieje, ale dla `n=2` idź inną drogą, bo być może uzyskany wynik będzie ładniej wyglądał.
Dla `n=3` też da się zastosować taką metodę - w końcu wzory na pierwiastki równania trzeciego stopnia są znane. I jakoś się tej metody nie używa.
- Dasio11
- Moderator

- Podziękował: 41 razy
Jest celny, tylko chyba go nie rozumiesz. Zasugerowałeś że to, czy wynik jest w akceptowalnej postaci, zależy od tego, co na jego temat podejrzewa rozwiązujący. Ja na to, że w takim razie każdy kto podając poprawny wynik zadeklaruje, że nie uważa by dało się go uprościć, zasługuje na maksymalną ocenę - nawet jeśli wynikiem jest napis \(\displaystyle{ \int_1^2 x^2 \, \dd x}\). I nie ma na to wpływu Twój wcześniejszy wzór.a4karo pisze: 18 cze 2024, o 00:34twój argument nie jest celny, bo wzór, który podałem jest końcowym rozwiązaniem
A nawet gdyby miał, to ciekawi mnie - czym takim właściwie różnią się napisy
\(\displaystyle{ \sqrt{5} \left( \cos \left( -\frac{1}{2} \arctg \frac{4}{3} \right) + i \sin \left( -\frac{1}{2} \arctg \frac{4}{3} \right) \right)\quad}\) i \(\displaystyle{ \quad\int_1^2 x^2 \, \dd x}\),
że jeden z nich uznajesz za "końcowe rozwiązanie", a drugiego nie?
Twoją metodą też można uzyskać ten wynik, tylko tejże metody nie zechciałeś doprowadzić do końca.a4karo pisze: 18 cze 2024, o 00:34Natomiast fakt, że odrzucasz poprawne rozwiązanie tylko dlatego, że inną metoda można uzyskać prostszy wynik mocno mnie dziwi.
Powtórzę: jeśli wynik da się istotnie uprościć, należy to uczynić, szczególnie w zadaniach czysto obliczeniowych. O ile nie zawsze da się stwierdzić który wynik jest prostszy, o tyle porównanie Twojego wzoru z \(\displaystyle{ 2-i}\) wypada jednak dość jednoznacznie.
To znaczy: zgodnie z czym? Mnie te wyniki wydają się porównywalne, czego oczywiście nie można powiedzieć o dyskutowanych dotychczas.a4karo pisze: 18 cze 2024, o 00:34Zgodnie z tym, gdyby zadanie brzmiało "oblicz argument pierwiastka z `3-4i`" to wynik \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}\arctan \frac{4}{3} }\)uznałbyś za zły, a wynik \(\displaystyle{ -\arctan \frac{1}{2}}\) byłby poprawny?
Należy wybrać jakąkolwiek metodę, która daje możliwie najprostszy wynik. Jeśli najprostszą postać daje wzór Eulera, to można skorzystać ze wzoru Eulera, a jeśli daje ją układ równań, to można rozwiązać układ równań. Ile razy mam to jeszcze powtórzyć?a4karo pisze: 18 cze 2024, o 00:34[...]Dasio11 pisze: 17 cze 2024, o 23:30Nie, nie pokazuje - Twoja postać kojarzy się raczej z metodą mechanicznego podstawiania danych do wzoru bez jakiejkolwiek refleksji.
to stwierdzenie odbieram tak: drogi studencie, wzór Eulera co prawda istnieje, ale dla `n=2` idź inną drogą, bo być może uzyskany wynik będzie ładniej wyglądał.
Dla `n=3` też da się zastosować taką metodę - w końcu wzory na pierwiastki równania trzeciego stopnia są znane. I jakoś się tej metody nie używa.