W przypadku ogólnym, uwzględniając nie tylko poślizg ciężarków ale także masę nici - analizę spadkownicy (maszyny) Atwooda przeprowadza się, stosując mniej skomplikowany od równań Newtona formalizm Lagrange'a. Otrzymujemy stosunkowe proste równania drogi \(\displaystyle{ x(t) }\) i przyśpieszeń \(\displaystyle{ a(t) }\) ciężarków.
Wtedy unikniemy "waszych" czy "naszych" rozwiązań niepoprawnych.
Przyśpieszenie ciężarków na bloczku z poślizgiem
-
kruszewski
- Użytkownik

- Podziękował: 50 razy
Re: Przyśpieszenie ciężarków na bloczku z poślizgiem
I tarcie w łożyskach krążka.
Z tym, że wcześniej trzeba wykazać słuszność relacji napięć w gałęzi zbiegającej z krążka do nabiegającej i czemu jest ona równa.
Z tym, że wcześniej trzeba wykazać słuszność relacji napięć w gałęzi zbiegającej z krążka do nabiegającej i czemu jest ona równa.
-
janusz47
- Użytkownik

- Podziękował: 30 razy
Równania mechaniki Lagrange'a - Eulera nie uwzględniają starych pojęć ("nadbiegająca, zbiegająca") mechaniki Newtona. Proszę poczytać sobie odpowiednie artykuły na ten temat.
-
kruszewski
- Użytkownik

W mechanice Newtona też takich nie ma. To są pojęcia używane w budowie maszyn i lepiej informują o której gałężi cięgna jest mowa niż czynne bierne.
W mechanice używa się też pojęć: część liny nawijana, nachodząca i odpowiednio dla drugiej części, (gałęzi) schodząca, (vide Janik F. Mechanika ogólna, część I Statyka. IV. B. 9 Tarcie nawijania, PWN 1965) co nie zubaża mechaniki i nie powoduje zamieszania u znających mechanikę stosowaną.
" Mechanika Lagrange’a stosuje się do układów, dla których da się wprowadzić pojęcie energii potencjalnej lub energii potencjalnej uogólnionej (wielkości te nazywa się zwyczajowo odpowiednio potencjałem lub potencjałem uogólnionym). W układach tych energia mechaniczna układu jest zachowana," Tak pisze tu:
W mechanice używa się też pojęć: część liny nawijana, nachodząca i odpowiednio dla drugiej części, (gałęzi) schodząca, (vide Janik F. Mechanika ogólna, część I Statyka. IV. B. 9 Tarcie nawijania, PWN 1965) co nie zubaża mechaniki i nie powoduje zamieszania u znających mechanikę stosowaną.
" Mechanika Lagrange’a stosuje się do układów, dla których da się wprowadzić pojęcie energii potencjalnej lub energii potencjalnej uogólnionej (wielkości te nazywa się zwyczajowo odpowiednio potencjałem lub potencjałem uogólnionym). W układach tych energia mechaniczna układu jest zachowana," Tak pisze tu:
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mechanika_Lagrange%E2%80%99a-
janusz47
- Użytkownik

W przytoczonej z Wiki definicji mechaniki analitycznej- Lagrange'a nie występują w analizie maszyny Atwooda Pańskie pojęcia.
-
kruszewski
- Użytkownik

Pisząc :"nie występują w analizie maszyny Atwooda Pańskie pojęcia" czyni Pan dwa błędy.
Głównym jest pomylenie znaczeń pojęcia z nazwą części przedmiotu.
Poboczny dżentelmeni ignorują.
Myślę, że historia wyda osąd o racjach.
Głównym jest pomylenie znaczeń pojęcia z nazwą części przedmiotu.
Poboczny dżentelmeni ignorują.
Myślę, że historia wyda osąd o racjach.
-
janusz47
- Użytkownik

Występują pojęcia: maszyny Atwooda, czy spadkownicy Atwooda. Natomiast nie występują Pańskie pojęcia mechaniczne.
Dyskusja i Pańskie "dżentelmeńskie" uwagi już nic nowego do postu nie wnoszą.
Dyskusja i Pańskie "dżentelmeńskie" uwagi już nic nowego do postu nie wnoszą.
-
kruszewski
- Użytkownik