Ilość powtórzeń sekwencji
- Gosda
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
Re: Ilość powtórzeń sekwencji
Możemy też pomówić o przypadku \(\displaystyle{ 4}\) nukleotydów, w sumie to nie przeszkadza mi to. Wtedy \(\displaystyle{ \frac{4^n}{n!} > 1 \iff n \le 8}\). Dlaczego dla tak krótkich sekwencji DNA nie można obliczyć prawdopodobieństwa?
-
janusz47
- Użytkownik

- Podziękował: 30 razy
DNA składa się z czterech nukleotydów \(\displaystyle{ A ,T, G, C.}\)
Fantazjowanie nie ma sensu.
Fantazjowanie nie ma sensu.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2020, o 16:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie istnieją "nukleidy".
Powód: Nie istnieją "nukleidy".
- AiDi
- Moderator

- Podziękował: 49 razy
Ale to samo można powiedzieć o zadaniach z fizyki w których mowa jest o zderzeniach idealnie sprężystych, o gazach doskonałych czy o doktoratach w których fizycy rozpatrują kwantowanie grawitacji w dwóch wymiarach. Jak z pewnością wiesz rozważania jakie się podczas nauki prowadzi nie zawsze muszą być realizowalne praktycznie, czy w ogóle być z rzeczywistością związane. Dostałeś merytoryczne pytanie: dlaczego metoda której użyłeś daje niedorzeczne wyniki w przypadkach, w których wydaje się, że powinna dawać sensowne wyniki. Jeśli wiesz to odpowiedz, jeśli nie wiesz to powiedz: niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie.
Żeby nie było, że to nie była moja rozmowa i się wtrąciłem - dokładnie te same pytania co Gosda zadaję i ja. Byłem w liceum w biol-chemie i mnie naszło na wspominki i biologiczne rozważania.
Żeby nie było, że to nie była moja rozmowa i się wtrąciłem - dokładnie te same pytania co Gosda zadaję i ja. Byłem w liceum w biol-chemie i mnie naszło na wspominki i biologiczne rozważania.